Rusia se pregateste de un razboi la scara larga in Europa, sustine un inalt responsabil ucrainean

Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 11:19
18422 citiri
Rusia se pregateste de un razboi la scara larga in Europa, sustine un inalt responsabil ucrainean
Foto: Arhiva Ziare.com

Rusia se pregateste de un razboi la scara larga in Europa, concentrand in ultimii ani la frontiera estica a NATO unitati de atac, a avertizat secretarul Consiliului National de Securitate si Aparare al Ucrainei (SNBO), Oleksander Turcinov.

Acesta si-a exprimat temerea ca Ucraina va fi primul avanpost pe care va incerca sa-l cucereasca Rusia in cazul unei ofensive la scara larga pe continentul european, informeaza vineri agentiile de presa Interfax-Ukraina si Ukrinform.

"Cel mai mare pericol consta in faptul ca Rusia nu se opreste la teritoriile deja ocupate. Vedem cum in ultimii ani se dezvolta foarte rapid infrastructura militara rusa de-a lungul granitei cu Ucraina", a spus inaltul responsabil ucrainean, vorbind joi in deschiderea unui forum de securitate la Kiev, care isi va incheia lucrarile vineri.

Potrivit lui Turcinov, in partea de est a Ucrainei este amplasata Armata a 8-a din cadrul Districtului militar Sud al Federatiei Ruse, in nord - Armata a 20-a "de garda" rusa din cadrul Districtului militar Vest. Rusia tine in rezerva Armata 1 de tancuri, precum si armatele a 49-a si a 58-a combinate.

"Pentru a-si asigura ofensiva, in pregatire - subliniez, pe care o pregateste (in prezent) Federatia Rusa - Moscova va recurge la armatele 6 si 4 din cadrul Fortelor aeriano-spatiale militare ruse: rusii au amplasat opt brigazi de rachete de-a lungul frontierei cu Ucraina", a declarat Oleksander Turcinov, citat de portalul informational Liga, adaugand ca "pentru o ofensiva intr-un posibil teatru de razboi in Ucraina, Rusia pregateste patru divizii si cinci brigazi de forte aeropurtate, plus cinci brigazi si un regiment de infanterie marina".

Acelasi oficial ucrainean a declarat in cadrul forumului de la Kiev ca chiar si aceste resurse sunt considerate insuficiente de Rusia, avand in vedere ca in Districtul militar Sud a inceput formarea a sase divizii suplimentare de cazaci.

In cazul unei astfel de evolutii, Turcinov a mai spus ca Rusia va utiliza Flota sa din Marea Neagra, Flotila din Marea Caspica si Corpul 22 armata din Crimeea anexata.

"Rusia nu numai ca investeste resurse de miliarde in dezvoltarea infrastructurii sale militare, ea se pregateste de actiuni militare de anvergura, de un razboi continental la scara larga in Europa", a subliniat secretarul SNBO, insistand ca Ucraina va fi primul avanpost pe care rusii vor incerca sa-l cucereasca.

"Pentru a intelege pericolul cu care se confrunta zilnic tara noastra: sistemele de rachete rusesti concentrate la frontiera cu Ucraina pot lansa simultan 364 de rachete; o putere de atac colosala", a afirmat Oleksandr Turcinov, citat de Liga.

"Rusia este cea care duce de cinci ani un razboi impotriva Ucrainei: anexarea Crimeii, ocuparea unei parti din Donbas. Din pacate, nu este zi in care masina de razboi rusa sa nu efectueze operatiuni militare, provocari militare pe teritoriul statului nostru. Practic, in fiecare zi avem morti si raniti in cadrul fortelor armate ucrainene" care lupta impotriva rebelilor separatisti in Donbas (est), a spus el, conform Ukrinform.

Forumul de securitate de doua zile desfasurat joi si vineri la Kiev are tema "Alegerea strategica a Ucrainei si a Occidentului". La lucrarile acestuia participa circa 1.000 de delegati din peste 20 de tari, conform agentiilor de presa ucrainene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Rusia razboi Europa avertisment, #Rusia razboi Europa , #Rusia