Rusia si Polonia au dezgropat securea si au ajuns la un nivel conflictual fara precedent dupa Al Doilea Razboi Mondial

Sambata, 26 Septembrie 2015, ora 18:33
8611 citiri
Rusia si Polonia au dezgropat securea si au ajuns la un nivel conflictual fara precedent dupa Al Doilea Razboi Mondial
Foto: site oficial Grzegorz Schetyna

Polonia a acuzat Rusia ca revine la metodele de manipulare din epoca stalinista, dupa ce ambasadorul rus a declarat, vineri seara, ca Varsovia a fost "co-responsabila" de izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

"Afirmatiile facute de cel mai inalt reprezentant al statului rus in Polonia pun sub semnul intrebarii adevarul istoric si amintesc de interpretarile cele mai mincinoase din epoca stalinista si comunista asupra evenimentelor", a precizat, sambata, Ministerul polonez de Externe intr-un comunicat, citat de AFP.

Ministerul rus de Externe l-a convocat de asemenea pentru luni pe ambasadorul rus la Varsovia pentru a-i cere explicatii pentru afirmatiile sale, potrivit sefului diplomatiei poloneze, Grzegorz Schetyna, citat de Reuters.

Intr-un interviu acordat postului polonez de televiziune TVN24, ambasadorul rus Serghei Andreev a acuzat Polonia ca "a blocat crearea unei coalitii impotriva Germaniei naziste". "Astfel, Polonia a fost co-responsabila de catastrofa din septembrie" 1939, a adaugat el.

Ambasadorul a justificat invazia sovietica de la 17 septembrie 1939 prin necesitatea "de a garanta securitatea URSS".

Moscova spumega dupa devastarea unor morminte ale soldatilor sovietici intr-o tara UE

In opinia sa, represiunile sovietice impotriva rezistentei poloneze la sfarsitul razboiului si dupa razboi au fost motivate de "dorinta de a avea o tara prietena la frontierele sale".

Andreev a mai spus ca relatiile dintre Polonia si Rusia sunt in prezent la cel mai scazut nivel de dupa 1945 si asta pentru ca Varsovia a ales sa inghete contactele politice si culturale bilaterale.

"Protestam ferm fata de afirmatiile ambasadorului, care relativizeaza si justifica actiunile anti-poloneze ale 'eliberatorilor' sovietici care au constat in a aresta, deporta si executa polonezi", a precizat Ministerul polonez de Externe.

Autoritatile poloneze au criticat "lipsa de respect fata de victimele crimelor comise de NKVD (politia politica sovietica - n.red.) la ordinul celor mai inalti oficial ai URSS".

Varsovia considera ca opiniile exprimate de ambasadorul Serghei Andreev sunt "daunatoare relatiilor dintre Polonia si Rusia".

Intrebata de jurnalisti despre afirmatiile ambasadorului rus, sefa guvernului polonez, Ewa Kopacz, a raspuns scurt: "Chiar si copiii stiu in Polonia ca nici Ribbentrop si nici Molotov nu erau polonezi".

In august 1939, Germania nazista si URSS au semnat un tratat de neagresiune, Pactul Ribbentrop-Molotov, care prevedea o pozitie de neutralitate in cazul in care unul dintre semnatari ar fi fost atacat. Insa protocoalele secrete stabileau in special impartirea Poloniei intre URSS si Germania si anexarea tarilor baltice de catre trupele sovietice.

Dupa invazie, peste 200.000 de militari polonezi au fost facuti prizonieri de razboi de catre Armata Rosie, deportati in URSS sau trimisi pe teritoriile deja ocupate de Germania nazista.

In plus, sute de mii de civili polonezi, considerati dusmani ai poporului de catre sovietici, au fost deportati in estul Uniunii Sovietice.

Aproape 22.000 de ofiteri capturati au fost executati fara judecata, in special la Katyn. Moscova a negat mult timp orice responsabilitate, acuzand in schimb Germania nazista, pana dupa caderea comunismului in 1989.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Polonia Rusia acuzatii razboi mondial , #Rusia