Rusia simte "vantul schimbarii" in relatiile cu Romania

Vineri, 18 Februarie 2011, ora 00:26
4773 citiri
Rusia simte "vantul schimbarii" in relatiile cu Romania

Rusia simte ca in relatia bilaterala cu Romania "s-a abatut vantul schimbarii" si are "semnale" ca este un moment prielnic pentru ca aceste relatii sa revina daca nu la un nivel de cordialitate, macar la unul de prietenie, a declarat joi ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Alexander Ciurilin.

"Eu simt ca s-a abatut vantul schimbarii in ceea ce priveste relatiile noastre si mi-as dori sa se gaseasca acele panze care ar primi aceasta adiere", a declarat ambasadorul Alexander Ciurilin, intr-un discurs rostit la conferinta "Politica externa a Rusiei in contextul international actual", organizat de Fundatia Europeana Titulescu.

Ciurilin a vorbit despre prioritatile politicii externe a Moscovei si a spus ca a lasat la "desert" cateva consideratii despre relatia Rusiei cu Romania, caracterizata ca fiind in prezent una "normala", dar lipsita de o "ascendenta abrupta".

"Nu ma pot lauda cu starea lor actuala", a recunoscut diplomatul rus referindu-se la relatiile ruso-romane. "Se dezvolta intr-un anumit ritm, dar in ultimul timp nu au avut loc, sa spunem, niste progrese importante", a adaugat el.

Nu trebuie sa credem ca noi ii privim de sus pe romani. Este o prostie

Relatiile bilaterale au fost afectate in ultimii ani de o raceala constanta, care a culminat anul trecut cu un scandal de spionaj.

Ambasadorul rus a negat insa ca Rusia ar avea o atitudine de superioritate in relatia cu Romania. "Cred ca avem o rezerva extrem de pretioasa care intotdeauna poate servi ca fundament pentru dezvoltarea rapida a relatiilor noastre. Si nu trebuie sa credem ca noi ii privim de sus pe romani, cum mi-a spus recent cineva. Este o prostie. (...)", a asigurat reprezentantul diplomatic al Moscovei.

Ambasadorul a subliniat ca exista "potential mare" pentru imbunatatirea relatiilor bilaterale, cu observatia ca acest potential "se manifesta deseori in modul cel mai neasteptat".

Sa revenim la relatii de prietenie

Diplomatul rus a evocat lupta comuna din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, care a creat legaturi sentimentale, precum si "apropierea foarte mare din punct de vedere al mentalului vietii cotidiene", considerand ca aceste aspecte sunt premise cu potential pozitiv "enorm" pentru o revigorare a relatiilor.

"Observ semne ca prinde forta tendinta de apropiere a tarilor noastre, sunt mai multe semnale, care ne dau multa speranta. Eu as dori ca sa revenim daca nu la relatiile de cordialitate din urma cu 130 de ani, cel putin la relatii de prietenie. Eu observ semnale in acest sens si as dori ca realizarea acestor semnale in practica sa se refaca nu prin actiuni si gesturi simbolice, ci prin chestiuni practice", a punctat ambasadorul.

"Colaborarea in domeniul modernizarii, care cred ca este o tema pentru dezvoltarea pe mai multe planuri a colaborarii, cred ca Romania n-ar avea nimic de pierdut, ar avea de castigat. Nu cred ca stiinta si tehnologia romaneasca e ramasa in urma, exista foarte multe realizari, putem gasi si alte oportunitati de cooperare in domeniul energiei, de exemplu", a mentionat ambasadorul rus.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#ambasador Rusia relatii Romania , #Rusia