Rusia, tinta a atacurilor teroriste: Peste o mie de victime din 1999 pana in 2013

Luni, 30 Decembrie 2013, ora 13:42
2009 citiri
Rusia, tinta a atacurilor teroriste: Peste o mie de victime din 1999 pana in 2013

Zece persoane au murit in urma unei explozii produse luni dimineata intr-un troleibuz din Volgograd, in sud-vestul Rusiei, unde un atentat sinucigas a provocat moartea a 17 persoane, duminica, relateaza AFP, prezentand o cronologie a principalelor atentate teroriste din Rusia incepand din 1999.

Incepand din 1999, Rusia a fost afectata de o serie de atentate sangeroase, multe dintre ele fiind comise de femei kamikaze, ele fiind armele privilegiate ale rebeliunii islamiste.

1999 - 13 septembrie: 118 persoane au murit intr-un atac cu bomba care a vizat o cladire din sud-estul Moscovei. Cinci atentate comise in perioada 31 august - 16 septembrie s-au soldat cu 293 de morti.

2002 - 23-26 octombrie: Un comando cecen inarmat a luat 800 de ostatici in teatrul Dubrovka. Interventia fortelor de ordine s-a soldat cu 130 de morti.

2003 - 5 iulie: Un dublu atentat sinucigas comis la Moscova in timpul unui concert rock s-a soldat cu 15 morti si 50 de raniti.

5 decembrie: Un atentat sinucigas revendicat de liderul cecen Samil Basaiev s-a soldat cu 46 de morti, intr-un tren.

Piata Rosie din Moscova, evacuata

2004 - 6 februarie: Un atentat s-a soldat cu moartea a 41 de persoane la metroul din Moscova. Atacul a fost revendicat de gruparea cecena Gazotan Murdas.

24 august: Doua femei kamikaze s-au aruncat in aer la bordul a doua avioane de pasageri, provocand moartea a 90 de persoane.

1 - 3 septembrie: Peste 1.000 de persoane au fost luate ostatice intr-o scoala din Beslan, in Osetia de Nord, de un comando procecen. Peste 330 de persoane au murit dupa interventia fortelor de ordine.

2009 - 27 noiembrie: Un atentat a provocat deraierea unui tren de calatori care circula pe ruta Moscova - Sankt-Petersburg, bilantul atacului fiind de 28 de morti.

Un nou atentat in Rusia: zeci de morti si raniti dupa o explozie intr-un troleibuz in Volgograd

2010 - 29 martie - Un dublu atentat comis de femei kamikaze la metroul din Moscova s-a soldat cu 40 de morti.

9 septembrie - Un atac cu masina-capcana s-a soldat cu 17 morti la Vladikavkaz, in Osetia de Nord.

2011 - 24 ianuarie: 37 de morti intr-un atentat sinucigas comis pe aeroportul Moscova-Domodedovo in zona de sosiri pentru zborurile internationale. Acesta este revendicat de seful rebeliunii islamiste, cecenul Doku Umarov.

2012 - 4 mai: Cel putin 14 morti si peste 120 de raniti intr-un dublu atentat cu masina capcana in Daghestan (Caucazul rus).

28 august: Sapte morti, intre care un seic moderat, comis de o femeie kamikaze in Daghestan.

2013 - 20 mai: Opt morti in Daghestan in explozia a doua masini-capcana in apropierea sediului unor executori judecatoresti din Mahacikala, capitala regionala.

21 octombrie: O femeie kamikaze, originara din Daghestan, se arunca in aer intr-un autobuz plin cu studenti la Volgograd, provocand moartea a sase persoane.

29 decembrie: Cel putin 17 morti si zeci de raniti dupa ce o femeie kamikaze se arunca in aer intr-o gara din Volgograd.

30 decembrie: Cel putin zece morti in peste 20 de raniti in urma unei explozii intr-un troleibuz din Volgograd, anchetata ca "atentat terorist".

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#atacuri Rusia atentate, #lista atentate Rusia cronologie, #Rusia atacuri Moscova , #Rusia