Rusia va taia gazul pentru Ucraina. Romania si Bulgaria, afectate - experti

Autor: Ana Ilie
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 10:07
6004 citiri
Rusia va taia gazul pentru Ucraina. Romania si Bulgaria, afectate - experti

Rusia va intrerupe livrarile de gaze catre Ucraina in "urmatoarele zile", ceea ce va afecta tari europene precum Romania si Bulgaria, daca vremea ramane calduroasa, sustin experti ucraineni.

Mihail Gonchar, director al grupului de analiza Nomos, din Sevastopol, a declarat, pentru EU Observer, ca o factura uriasa trimisa saptamana trecuta de Moscova Kievului este precursoarea unui nou "razboi al gazului".

"Potrivit practicilor Rusiei, trebuie sa ne asteptam la o accelerare a evenimentelor dinspre partea lor. Vreau sa spun, trebuie sa ne asteptam sa taie livrarile de gaze naturale in urmatoarele cateva zile sau saptamana viitoare cel mai tarziu", spune acesta.

Expertul arata ca gazoductul Nord Stream, ce livreaza gaze Germaniei, va ramane neafectat de masura Rusiei asupra Ucrainei. In vreme ce principalul sau aliat din Europa ramane neafectat, alte tari din sud-estul UE, precum Romania si Bulgaria, vor avea de suferit, intrucat depind de tranzitul gazelor naturale prin Ucraina.

Gonchar subliniaza insa ca gigantul rusesc Gazprom a pierdut atata credibilitate si bani in ultimul razboi al gazelor, din 2009, incat va recurge la aceasta masura doar daca vremea se pastreaza suficient de calda pentru ca tarile UE afectate sa nu sufere prea mult.

"Cu cat e mai calda vremea, cu atat e mai pregatit Gazpromul sa intrerupa livrarile de gaze naturale catre Ucraina ... Avem prognoze meteo foarte pozitive deocamdata", a explicat acesta.

Amenintarea ruseasca a aparut pentru prima data intr-o scrisoare a Gazpromului catre distribuitorul ucrainean Naftogaz, saptamana trecuta, unde scrie ca tara trebuie sa plateasca o suma suplimentara de 7 miliarde de dolari pentru anul trecut.

Potrivit unei clauze de tipul "ia sau plateste" din contractul din 2009, Naftogaz trebuie sa ia o cantitate minima de gaze naturale anual sau sa plateasca oricum cantitatea respectiva, insa achizitiile de gaze ale Ucrainei au fost reduse, din cauza activitatii industriale scazute.

In trecut, Rusia a asigurat Ucraina ca nu va invoca niciodata aceasta clauza. Coincidenta sau nu, suma de 7 miliarde de dolari invocata de Rusia este acceasi la care Gazpromul evalueaza conductele Naftogaz, active strategice pe care si le-ar dori in proprietatea sa.

Un alt expert, Bohdan Sokolovsky, lector pe teme de securitate energetica la Universitatea Kiev, considera ca decizia Ucrainei de saptamana trecuta de a progresa in domeniul explorarii gazelor de sist este un factor ce determina actiunile agresive ale Rusiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Rusia intrerupere gaze Ucraina, #Rusia gaze Ucraina , #Rusia