Rusia vs. Occident: Exista sanse de pace sau traim ultimele zile inainte de razboi?

Duminica, 08 Februarie 2015, ora 09:00
21654 citiri
Rusia vs. Occident: Exista sanse de pace sau traim ultimele zile inainte de razboi?
Foto: The Guardian

Tensiunile dintre presedintele rus Vladimir Putin si liderii occidentali au ajuns la un punct critic saptamana aceasta, motiv pentru care cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande au facut o vizita de cateva ore la Moscova pentru a incerca sa ajunga la un acord de pace in ceea ce priveste Ucraina.

Declaratiile celor doua parti au fost mai degraba ingrijoratoare decat optimiste. Daca Merkel si Hollande au avertizat ca, in lipsa unui compromis, "scenariul se numeste razboi", Rusia, prin vocea ministrului rus de Externe Seghei Lavrov, a continuat sa arunce vina pe SUA si UE pentru ce se intampla in Ucraina, fiind aratat cu degetul si scutul antiracheta al NATO din Romania, de la Deveselu.

Reactia Rusiei, dupa intalnirea Putin-Merkel-Hollande: UE si SUA, responsabile pentru conflictul din Ucraina. N-au trecut "testul de stres"

Ceva mai tarziu a venit si pozitia "reconcilianta" a presedintelui rus Vladimir Putin, care a declarat ca nu isi doreste razboi cu nimeni, dar principala conditie este sa nu mai existe ordinea mondiala actuala.

"Razboi nu este, multumesc lui Dumnezeu! Dar exista clar o tentativa de a frana dezvoltarea noastra prin diferite mijloace, exista o incercare de a 'conserva' ordinea mondiala stabilita in ultimele decenii dupa prabusirea Uniunii Sovietice, in frunte cu un singur lider de necontestat, care vrea sa ramana in aceasta pozitie.

Putin: Nu vrem razboi cu nimeni, dar nu acceptam sub nicio forma o astfel de ordine mondiala

Sa ramana, presupunand ca ii este permis totul, in timp ce celorlalti, numai ceea ce el permite si numai in interesele sale. Rusia nu poate sa accepte, sub nicio forma, o astfel de ordine mondiala. Poate ca unora le si place sa traiasca in conditii de cvasiocupatie, noi insa nu vom face acest lucru. Dar nici sa facem razboi nu intentionam cu nimeni, vrem sa cooperam cu toata lumea", a declarat liderul de la Kremlin, intr-o aluzie transparenta la SUA.

NATO insista pe inarmarea Ucrainei

Ucraina vine cu dovada ca rusii lupta in est. Biden ii cere lui Putin actiuni, nu vorbe

In timp ce la Conferinta pentru securitate de la Munchen de sambata solutiile de pace in Ucraina au acaparat total agenda, principalul comandant militar al NATO, comandantul suprem al fortelor aliate din Europa (SACEUR), Philip Breedlove, vorbea unui grup de jurnalisti de necesitatea inarmarii Ucrainei.

"Nu cred ca ar trebui sa excludem posibilitatea optiunii militare pe langa sanctiunile economice impotriva Rusiei adoptate de UE si SUA. Nu se vorbeste despre soldati in teren. Vorbim mai precis despre arme si de capabilitati. Ucrainenii au fost foarte clari in solicitarile lor catre toate natiunile NATO si catre alte state, cerand capacitati pentru a raspunde problemelor de artilerie, problemelor de comunicare sau material electronic foarte sofisticat", a spus Breedlove.

Inca prea devreme pentru a sti daca exista sanse de pace

Merkel si Hollande, dupa intalnirea cu Putin: Fara un compromis, scenariul se numeste razboi (Video)

Cat despre momentul in care vom sti daca putem spera la pace in Ucraina, ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier spune ca e inca prea devreme pentru a ne pronunta.

"Daca acest drum este practicabil, aceasta se va decide in urmatoarele doua sau trei zile", a declarat Steinmeier in direct de la Conferinta pentru Securitate de la Munchen.

Pentru seful diplomatiei germane "este inca prea devreme" sa se considere un succes initiativa cancelarului Angela Merkel si a presedintelui francez Francois Hollande, calificata de liderul de la Paris drept "una dintre ultimele sanse" de a evita ca Ucraina sa intre in razboi deschis.

Putin se pregateste de razboi? Sfideaza NATO si ia o decizie militara importanta

Merkel, Hollande, Putin si presedintele ucrainean Petro Porosenko au anuntat ca vor avea o conferinta telefonica duminica pe aceasta tema.

"Speram sa reusim sa avansam un pic", a spus Steinmeier, adaugand ca "nu este nimic altceva decat o speranta". El a repetat, asa cum a afirmat intr-un discurs mai devreme la Munchen, ca Europa este "la rascruce de drumuri".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Merkel Putin Hollande razboi Ucraina, #pace razboi Ucraina , #Rusia