Rusii au aflat cum se distruge cel mai bine un asteroid

Autor: Ana Ilie
Marti, 01 Martie 2016, ora 09:41
5182 citiri
Rusii au aflat cum se distruge cel mai bine un asteroid
Foto: Pexels

Oamenii de stiinta rusi au folosit un supercomputer pentru a afla cea mai buna modalitate de a distruge un asteroid cu o bomba nucleara.

Echipa de cercetatori de la Universitatea Tomsk din Siberia a facut mai multe teste pentru a afla cum poate arunca in aer un asteroid cu diametrul de 200 de metri, in asa fel incat fragmente radioactive ale bombei nucleare sa nu cada pe Pamant. Drept model, rusii au luat asteroidul 99942 Apophis, scrie The Independent.

Cu ajutorul supercomputerului SKIF Cyberia, al Universitatii, echipa a descoperit ca un focos nuclear de o megatona (echivalent cu un milion de tone de TNT sau 66 de bombe de la Hiroshima) este suficient pentru a spulbera asteroidul. In urma deflagratiei, acesta este redus la un nor de gaze si picaturi lichide, precum si cateva bucati solide, cu un diametru nu mai mare de 10 metri.

Oamenii de stiinta au observat ca este mai bine ca asteroidul sa fie distrus preventiv, nu atunci cand se indreapta deja spre Pamant, intrucat asa ar ajunge pe pamant majoritatea fragmentelor radioactive.

Daca racheta loveste asteroidul din spate, atunci aproape toate fragmentele provocate de distrugere vor zbura in fata. Timp de zece ani dupa explozie un numar nesemnificativ de fragmente va cadea pe Pamant. Radioactivitatea fragmentelor in acest timp va scadea considerabil si dupa cativa ani nu vor mai reprezenta niciun pericol, spun cercetatorii.

Rusia vrea sa modifice rachetele nucleare din Razboiul Rece pentru a distruge asteroizii

Recent, un cercetator rus a anuntat ca Rusia vrea sa modifice unele din rachetele intercontinentale balistice din Razboiul Rece pentru a distruge asteroizii inainte ca acestia sa loveasca Pamantul.

Sabit Saitgaraiev, de la Biroul rusesc de Design de Rachete Makeiev, a dezvaluit ca acest efort are loc in acest moment. Comparativ, efortul SUA in directia asteroizilor se concentreaza nu pe detonarea acestora ci pe indepartarea lor de planeta noastra.

Rachetele rusesti ar urma sa fie utilizate pentru asteroizii mai mici, cu diametru de 20 pana la 50 de metri.

Programul NASA care vrea sa ne salveze de asteroizi

Acesti asteroizi de mici dimensiuni pot provoca pagube importante si uneori nu sunt detectati decat cu cateva ore inainte de a lovi Pamantul.

Cateodata, acesti mici asteroizi nu sunt detectati deloc. In 2013, un meteorit cu diametru de 20 de metri a explodat in aer, deasupra orasului rusesc Celiabinsk. Explozia a avut o forta echivalenta cu 300.000 de tone de TNT si a spart geamurile cladirilor si a ranit peste 1.000 de persoane. Nicio agentie spatiala nu a reusit sa observe asteroidul inainte ca acesta sa explodeze.

Spre deosebire de rachetele care amplaseaza sateliti pe orbita sau oameni si echipamente pe Statia Spatiala Internationala, rachetele intercontinentale balistice (ICBM) sunt create pentru a fi folosite in razboi si pot fi lansate foarte rapid.

Saitgaraiev a admis ca efortul Rusiei va dura si va costa milioane de dolari, insa se concentreaza pe un prim test in 2036, cand ar urma sa se apropie de noi asteroidul de dimensiuni mari Apophis.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Rusia rachete nucleare asteroizi, #lupta asteroizi Rusia , #Rusia