Rusii merg la urne pentru a-si alege un nou Parlament

Duminica, 04 Decembrie 2011, ora 08:30
1218 citiri
Rusii merg la urne pentru a-si alege un nou Parlament

Duma de stat, camera inferioara a parlamentului rus, ce va rezulta in urma alegerilor parlamentare de duminica, va fi prima cu un mandat de cinci ani, in conditiile in care legislaturile anterioare au functionat cate patru ani.

Pentru ultima oara, pragul electoral este fixat la 7%, urmand ca la viitorul scrutin, din 2016, limita sa fie redusa la 5%. Totusi, partidele care vor obtine intre 6% si 7% din voturi vor primi, la distribuire, cate doua locuri in parlament, iar cele cu 5-6% - cate un loc.

Partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unita, cotat cu 53% din optiuni, se va mentine pe primul loc, dar este pe cale sa-si piarda majoritatea constitutionala si sa nu poata adopta legi organice fara sprijinul altor formatiuni. La scrutinul precedent, din 2007, partidul a obtinut 315 mandate de deputat din totalul celor 450, iar acum, potrivit sondajelor, va obtine 253, ceea ce indica si o erodare a popularitatii lui Vladimir Putin.

De asemenea, vor accede in forul legislativ rus Partidul Comunist, Partidul Liberal-Democrat si Rusia Justa. Alte trei formatiuni nu au facut parte din parlament si, potrivit sondajelor, nici la alegerile de duminica nu vor depasi pragul electoral de 7%. Este vorba de Iabloko, Cauza Dreapta, Patriotii Rusiei.

Inregistrarea tuturor celor sapte formatiuni politice existente in Rusia in competitia electorala constituie o premiera pentru aceasta tara. Masura se doreste una democratica, dar partidul premierului Vladimir Putin s-a bucurat totusi de o mai intensa promovare in mass-media publice.

Cei 450 de deputati rusi vor fi alesi prin sistemul electoral proportional, care se aplica a doua oara in Rusia. Pe listele federale ale partidelor sunt inregistrate aproximativ 3.000 de persoane, rezultand ca, pentru un fotoliu de deputat, vor concura in medie sase candidati.

Partidele care vor obtine mai putin de 3% nu vor primi timp de emisie gratuit la urmatoarele alegeri si nici spatiu in presa scrisa.

Cheltuielile cu organizarea alegerilor se ridica la 7,1 miliarde de ruble (175 milioane de euro), cu 2,8 miliarde de ruble mai mult decat la scrutinul trecut. In Rusia locuiesc peste 108 milioane de persoane cu drept de vot, iar doua milioane se afla in strainatate.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#alegeri parlament Rusia, #Putin Rusia Unita alegeri , #Rusia