Rusii pregatesc un fel de Las Vegas in Siberia, care sa atraga miliardari

Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 19:34
4612 citiri
Rusii pregatesc un fel de Las Vegas in Siberia, care sa atraga miliardari

Rusia a decis sa investeasca 2,5 miliarde dolari ca sa construiasca un compelex de cazinouri, hoteluri, restaurante si tot ce mai este necesar, in dorinta de a concura faima celebrei statiuni Las Vegas din SUA.

Las Vegas-ul rusesc urmeaza sa fie amplasat pe malurile Pacificului, aproape de orasul Vladivostok, unde natura este generoasa, iar atmosfera mai putin poluata decat in multe alte zone similare din lume - noteaza portalul capital.bg.

Intentia este sa atraga clienti bogati din Orient, indeosebi din tarile asiatice, dar si din estul Rusiei, pentru care zona Vladivostok este mai aproape decat taramurile americane.

Dar scopul nemarturisit al proiecutlui este sa-i atraga chiar pe americani, in cazul cand autorii proiectului vor reusi sa creeze acea atmosfera de lux, cu care sunt obisnuiti clientii marilor cazinouri ale lumii.

Vantul schimbarilor

Cu numai trei ani in urma, presedintele Vladimir Putin ataca virulent patima jocurilor de noroc, apreciind ca ea este cel de al doilea viciu al lumii contemporane, dupa alcool. Atunci, cele mai multe cazinouri au fost inchise, ramanand in intreaga Rusie numai patru zone autorizate in acest scop.

Ele se localizau in nord-estul marii Baltice, in zona marii Azov, in muntii Altai din Siberia si in regiunea Vladivostok. In aceasta din urma locatie, de-a lungul golfului Muravin, urmeaza sa se inalte noua cetate a jocurilor de noroc, unde pana in 2016 se prevad a se construi nu mai putin de 12 cazinouri.

Planurile rusesti in acest domeniu se inscriu in apetitul regional privind acest tip de afaceri, pentru care asiaticii invidiaza Statele Unite, dar si Europa, care incaseaza venituri fabuloase dintr-o activitate mai mult speculativa si mai putin lucrativa.

N-ar trebui trecut cu vedere nici faptul ca lumea jocurilor de noroc atrage speculatorii din toate colturile lumii, contrabandistii si evazionstii care gasesc acolo mijloace aproape legale pentru a-si spala banii aflati inexplicabil in buzunarele lor.

In ultimii ani, s-au investit sume mari pentru infiintarea de cazinouri, cu toate facilitatile aferente, in Singapore, Macao, Japonia, Cambodgia si Vietnam.

Expertii au calculat ca, in tarile din orientul extrem, se prevede extinderea pana in 2015 a afacerilor cu jocuri, la nivel de 80 miliarde USD. Este un fel de lovitura concurentiala, pe care Orientul o pregateste Statelor Unite, care conform prevederilor, se vor situa la numai 75 miliarde.

Trei iepuri dintr-un foc

Ingrijorata ca i-ar putea-o lua inainte alti asiatici, Rusia este hotarata sa pompeze fonduri substantiale in investitia de la Vladivostok, observand ca poate prinde doi iepuri dintr-un foc: mai intai ar concura avantul vecinilor orientali, iar al doilea ar atrage spre ea una din cele mai prospere afaceri care alimenteaza atat bugetul cat si faima in domeniu a Statelor Unite.

Dar planurile rusesti au in vedere si problemele grele locale. In vremurile sovietice, orasul Vladivostok prospera pe fondul santierelor navale si a portului care constituiau una din marile puncte strategice in zona Pacificului.

Astazi, perioada infloritoare este de domeniul trecutului, multe santiere zac fara obiect, iar populatia resimte nu numai povara muncii prost platite, dar si amenintarea permanenta a somajului.

Este de asteptat ca viitoarele cazinouri sa dea de lucru multor locuitori ai acestui capat de Siberie, chiar daca, pentru managementul noilor stabilimente, ar fi necesar ca Rusia sa apeleze la specialisti straini.

Acesta este un al treilea iepure, pe care l-a ochit Rusia, iar sub aspectul interesului populatiei locale, este poate mai important ca altele.

De ce ar prefera strainii cazinourile rusesti, inaintea altor intreprinderi asiatice de acest fel, sau chiar a celor americane? Probabil ca rusii si-au pus aceasta intrebare, poate au pregatit si raspunsul.

Nimic nu este imposibil, dar totul depinde de maestria arhitectilor si a designerilor, de priceperea managerilor, de harnicia actualilor someri si disponiibilizati, pe care viata i-a cam invatat cu lenevia.

Deloc intmaplator, chiar in zona golfului Muravin de langa Vladivostok autoritatile ruse au prevazut si un mare cosmodrom, al carui nume a fost deja stabilit: "Vostochny".

Cosmodromul, chiar daca n-are lagatura directa cu cazinourile, poate fi un punct de atractie, mai ales ca in intreaga lume se vantura ideea, fantezista dar atractiva, a zborurilor cosmice de agrement. Asa ceva nu exista in perspectiva nici la Las vegas, nici la Monte Carlo.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Rusia cazinouri, #jocuri noroc cazinouri Vladivostok, #Vladimir Putin jocuri noroc , #Rusia