Russia Today: Membrii NATO au fost solidari si nu prea cu Turcia

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 21:14
4050 citiri
Russia Today: Membrii NATO au fost solidari si nu prea cu Turcia
Foto: NATO

In pofida declaratiilor oficiale de solidaritate exprimate de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, nu toti membrii Aliantei Nord-Atlantice sunt de partea Turciei in incidentul doborarii unui avion al Rusiei.

Stoltenberg a declarat, marti, ca solutionarea incidentului poate veni numai dintr-un dialog Ankara-Moscova si a subliniat ca NATO se va baza pe "diplomatie si de-escaladare", scrie Russia Today.

Miercuri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat ca "stim ca declaratia secretarului general NATO nu expunea opinia tuturor membrilor NATO. El, ca sa spun asa, si-a asumat raspunderea si a ascultat de membrii conducatori ai NATO".

Lavrov a mai spus ca "au fost evaluari neplacute ale Turciei pentru atacul sau asupra avionului rusesc, insa binecunoscuta solidaritate aliata a prevalat".

Avion rusesc doborat de Turcia Pilotul supravietuitor: N-am violat spatiul aerian, nu ne-au dat niciun avertisment

De asemenea Ria Novosti a vorbit cu o sursa apropiata NATO care a afirmat ca "au existat dezacorduri serioase in timpul discutarii incidentului. Unii trimisi erau precauti si rezervati cu privire la plangerile Turciei".

Diplomatii Aliantei ce au luat parte la intalnirea de marti au precizat, pentru Reuters, ca, desi niciunul din cei 28 de membri nu a sustinut explicit Rusia, multi si-au exprimat ingrijorarea ca Turcia nu a escortat avionul rusesc in afara spatiului sau aerian. "Sunt si alte modalitati de a trata asemenea incidente", a comentat un diplomat.

Avion rusesc doborat de Turcia: Unul dintre piloti a fost salvat

Avionul militar rusesc a fost doborat, marti dimineata, de catre fortele turce, la granita dintre Siria si Turcia.

Turcia a doborat un avion rusesc - cinci lucruri pe care trebuie sa le stim

Ankara sustine ca aeronava de lupta a violat spatiul aerian al Turciei si ca pilotii au fost somati de mai multe ori inainte de a fi doborat avionul. Pe de alta parte, oficialii rusi spun ca aeronava de tip SU-24 nu a incalcat spatiul aerian al Turciei, aflandu-se pe cerul Siriei.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a raspuns incidentului cu un discurs dur, care ameninta Turcia cu repercusiuni, in vreme ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, si-a anulat o vizita pe care o avea in program pentru miercuri.

Turcii au doborat un avion al Rusiei - vezi evolutia crizei si cele mai importante reactii

In ce priveste soarta pilotilor, unul dintre ei a fost ranit in urma catapultarii, iar apoi ar fi fost ucis de jihadisti, potrivit ambasadorului rus din Franta. In schimb, acesta a anuntat ca al doilea pilot a fost recuperat de armata siriana, iar ulterior a fost readus la baza rusa.

In plus, marti, un militar rus a fost ucis la granita dintre Turcia si Siria, dupa ce elicopterul in care se afla a fost atacat de rebelii sirieni, aparatul rus fiind intr-o misiune de salvare a pilotilor avionului doborat de fortele turce.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#NATO solidaritate Turcia avion Rusia, #Turcia incident avion Rusia , #Rusia