Scenariu sumbru: NATO nu poate apara statele baltice de Rusia lui Putin (Video)

Joi, 04 Februarie 2016, ora 14:06
9478 citiri
Scenariu sumbru: NATO nu poate apara statele baltice de Rusia lui Putin (Video)
Foto: Hepta.ro (Arhiva)

Rusia poate ocupa in doar 36 de ore capitalele tarilor vulnerabile din NATO, potrivit unui raport intocmit de organizatia RAND Corporation din California, Statele Unite.

Documentul arata ca, in cel mai optimist scenariu pentru NATO, Moscova poate cuceri tot teritoriul pana in capitala Estoniei, Tallinn, in doar 60 de ore, relateaza Business Insider.

Documentul analizeaza ce s-ar intampla daca Rusia ar invada statele baltice, membre ale NATO, si cum ar putea fi prevenit un astfel de scenariu. Concluziile arata un tablou sumbru pentru capacitatea NATO de a-si apara cele mai vulnerabile state membre.

SUA refac planurile de razboi cu Rusia: Tarile baltice nu pot fi salvate. Cel mult vor fi recucerite

Lituania, Letonia si Estonia sunt cele trei state NATO cele mai expuse in cazul unei eventuale invazii rusesti. Aflate intre Rusia, Belarus (principalul aliat al Moscovei), enclava rusa Kaliningrad si Marea Baltica, aceste tari nu au frontiera comuna cu alte state NATO, ceea ce le face vulerabile in fata ambitiilor expansioniste ale Rusiei.

Avertismentul unui general NATO: Rusia poate ocupa tarile baltice in doua zile

Raportul RAND, care analizeaza perioada cuprinsa intre vara lui 2014 si primavara lui 2015, a simulat o serie de scenarii de razboi pentru a intelege mai bine ce s-ar intampla in ipoteza unei invazii rusesti.

Porosenko avertizeaza: Rusia ar putea ataca Finlanda, tarile baltice sau state de la Marea Neagra

Concluzia nu este deloc imbucuratoare: "NATO nu poate apara cu succes teritoriul tarilor membre vulnerabile". Cel mai bun scenariu pentru NATO arata ca trupele rusesti pot ajunge in 60 de ore in capitala Estoniei. Cel mai sumbru scenariu arata ca armata Rusiei poate ocupa tarile baltice in doar 36 de ore.

Statele baltice se tem de Rusia lui Putin - Sunt pregatite sa lupte cu "omuletii verzi"

Raportul reflecta ingrijorarile lui Petr Pavel, seful comandamentului militar al NATO. In luna mai a anului trecut, Pavel a avertizat ca Moscova ar putea cuceri cele trei state baltice in doar doua zile, chiar daca aceste tari sunt membre NATO.

Sursa citata mai noteaza ca armata Moscovei este intr-un proces de modernizare, fata de declinul general al capacitatilor defensive ale NATO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Rusia invazie tari baltice, #Rusia tari baltice NATO , #Rusia