Scenariul unui analist ucrainean: Romania vs. Rusia, inceputul celui de-al Treilea Razboi Mondial

Duminica, 03 Mai 2015, ora 12:39
40607 citiri
Scenariul unui analist ucrainean: Romania vs. Rusia, inceputul celui de-al Treilea Razboi Mondial
Foto: Flickr/Naval Support Facility Deveselu

Analistul ucrainean Thomas Theiner isi continua seria de materiale in care scrie ca Romania este capabila sa se lupte cu Rusia, pentru Republica Moldova.

Thomas Theiner, scriitor si manager de productie, care a lucrat la o filiala a celei mai mari companii de film din Ucraina, scria recent ca Romania intelege ca va fi nevoita sa se lupte cu trupele ruse pe sol ucrainean, dintr-un singur motiv: Moldova.

Acum, Theiner ia in calcul un alt scenariu, intr-o analiza pentru EuroMaidanPress: trupele ruse ar putea veni pe mare, pentru a deschide un coridor catre Transnistria prin trimiterea de forte ruse in Odesa.

De ce Romania se va lupta cu Rusia - Analist ucrainean

Analistul scrie ca Putin nu a renuntat la ideea de a duce un razboi in importantul oras-port al Ucrainei: Odesa. In timp ce are nevoie de Mariupol pentru a crea o punte catre Crimeea, de Odesa are nevoie pentru a crea un coridor direct catre Transnistria.

Theiner noteaza ca Transnistria este accesibila doar prin Ucraina sau Moldova. Cum Rusia a inceput deja razboiul in Ucraina, singura cale pentru a sprijini si aproviziona separatistii din Transnistria este prin spatiul aerian romanesc, ajungand apoi la principalul aeroport din Republica Moldova, la Chisinau.

Totusi, mentioneaza autorul, Rusia nu poate furniza fortelor separatiste din Transnistria munitie si armament modern prin aeroport, deoarece Moldova inspecteaza fiecare plan de intrare. Prin urmare, Rusia va ataca, mai devreme sau mai tarziu, Odesa, pentru a deschide o linie directa de alimentare in Transnistria si a priva Ucraina de portul sau cel mai important, slabind astfel economia Ucrainei si mai mult, considera scriitorul.

Acesta continua mentionand ca, in ultimul an, mai multi agenti rusi s-au infiltrat in Transnistria, plansand bombe in birourile ONG-urilor pro-ucrainene. Aceasta campanie de teroare este menita sa intimideze populatia orasului si are rolul de a facilita o revolta a separatistilor rusi.

Pana in 9 mai, Rusia ataca Odesa

Theiner sustine ca aceasta revolta organizata va veni cu doar cateva zile inainte ca fortele rusesti sa atace Odesa. Autorul avanseaza si un termen la care orasul-port din Ucraina ar putea fi atacat. Acesta considera ca 2-9 mai este o perioada critica, argumentand ca aceste date "sunt esentiale in propaganda rusa". Anul trecut, pe 2 mai, a avut loc prima tentativa de a lua cu asalt Odesa, dar separatistii au fost invinsi. Cum la 9 mai se aniverseaza 70 de ani de la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial - ultima data Rusia si-a extins cu succes imperiul colonial - Theiner este de parere ca saptamana care urmeaza este critica pentru Odesa.

Odesa este insa pazita zilele acestea de Brigada 28 Mecanizata, precum si de un batalion al Garzii Nationale ucrainene. "Prin urmare, orice miscare ruseasca ar esua rapid cu varsare de sange, ceea ce este exact ce isi doreste Kremlinul. Putin are nevoie astfel de varsari de sange ca pretext pentru a trimite marina rusa si fortele aeriene sa atace Odesa", mai scrie analistul ucrainean.

Potrivit acestuia, Putin are nevoie de un masacru in Odesa pentru a justifica o interventie militara directa si, prin urmare, va fi un asemenea masacru. De indata ce propaganda rusa are pretextul, fortele ruse si transnistrene fara insigna vor ataca Odesa. Inca o data, sustine analistul, Putin va sustine ca nu este vorba de soldati rusi, ci de "forte de aparare locale". Chiar daca aceste forte nu au puterea necesara pentru a cuceri Odesa, este nevoie de ele sa distraga atentia fortelor ucrainene, astfel incat Flota rusa a Marii Negre si Fortelor Aeriene ruse sa poata organiza un atac pentru a prelua Odesa.

Analistul aminteste si ca, pana in 2013, flota rusa la Marea Neagra avea patru nave din clasa Ropucha si trei din clasa Alligator. Odata cu ocuparea Crimeii, insa, inca doua nave Ropucha au ajuns la Sevastopol. Aceasta flota ar putea transporta aproximativ 1.200 de militari cu 30 de tancuri si 200 de vehicule la Odesa, insa nu ar fi de ajuns sa invinga Brigada Mecanizata a Ucrainei, mai ales ca exista riscul ca cel putin o nava sa fie scufundata de fortele ucrainene. Nici fortele aeriene rusesti nu ar putea ateriza in Odesa fara a fi depistate de radarele ucrainene, de aceea, argumenteaza Thomas Theiner, rusii ar avea nevoie de o diversiune.

Avioanele Fortelor aeriene rusesti, singure, nu pot ateriza in Odesa, pentru ca ar fi depistate de radare cand trec de Marea Neagra, iar Ucraina ar avea suficient timp sa-si organizeze apararea in Odesa si sa doboare zeci de avioane rusesti. De aceea, fortele ruse vor ataca Odesa "din dos", pentru a elimina artileria de coasta si Brigada 160.

Intre Transnistria si Odesa sunt doar 60 de km, fara obstacole naturale, iar o armata de 3.000 de oameni poate ajunge la Odesa in mai putin de doua ore. O asemenea forta va asigura si plajele de la sud de Odesa si, mai rau, va cuceri si aeroportul Lymanske, aflat la doar 3 km in spatele granitei Transnistriei.

Cu Brigada 160 redusa la tacere, cu fortele de coasta distruse, cu aeroportul in mainile sale si Brigada 28 Mecanizata angajata in lupta, Rusia poate desfasura Brigada Marina 810 pe plajele Odesei si trimite forte in Lymanske in doar o zi. In acelasi timp, Kremlinul va anunta ca este "fortat" sa intervina pentru a salva populatia rusa din Odesa, astfel incat sa nu fie masacrata de "nazistii ucraineni sponsorizati de NATO". Si Putin va spune ca NATO a procedat la fel cand a intervenit sa salveze populatia din Benghazi, sa nu fie masacrata de fortele lui Gaddafi, in 2011.

In cateva zile, Rusia va putea transporta cel putin trei brigade la Odesa. Marea intrebare este ce va face Brigada Mecanizata 28: va intra in Odesa, iar in acest caz orasul va fi distrus de Rusia, in asediul care va urma, sau se va retrage, salvand orasul si populatia de la distrugerea totala.

Analistul atrage atentia ca clasa politica ucraineana, "ultra-incompetenta", nu a reusit sa-si pregateasca apararea in Odesa anul trecut, el fiind de parere ca Kievul va reactiona intrand cu Brigada Mecanizata 28 in Odesa. In acest caz, va fi distrusa total, mii de civili murind. In cele din urma, comandantul brigazii va ignora ordinele si se va retrage catre Mykolaiv, pentru a-si salva oamenii si ce-a mai ramas din Odesa.

Cat despre Rusia, aceasta isi va extinde teritoriul aflat sub control catre est, pana cand va ajunge la limanul Tylihul, un obstacol natural. Cat de departe spre nord vor ajunge fortele ruse nu este inca clar, mai ales ca nu exista bariere naturale la nord de Odesa. Analistul este de parere ca Rusia isi va stabili linia de front pe granita Transnistriei, la circa 25 de km nord fata de Tiraspol. De acolo, va merge in linie dreapta catre limanul Tylihul, lasand mare parte din Transnistria expusa unui atac ucrainean. Kremlinul va insista insa ca Transnistria este neutra, iar un atac al Kievului va duce la un razboi total intre Rusia si Ucraina, pentru ca Moscova se va simti "obligata" sa-si apere aliatul "nevinovat".

Regiunea-cheie Budjak

Fortele ruse vor avansa de asemeni la sud de Odesa, pentru a ocupa regiunea Budjak, in care traiesc multe etnii. Pana in 1940, aceasta facea parte din Moldova. Azi, aceasta regiune este separata de Ucraina de limanul Dniester si se poate ajunge la ea doar pe doua cai: limanul Zatoka sau prin orasul Palanca, din Republica Moldova. Daca Rusia ocupa Budjak, Moldova va fi lipsita de aparare. Rusia va putea lovi Moldova din sud, fara vreo bariera naturala in cale. Cu Budjak in maini, Rusia va putea repune in aplicare scenariul de la Donbas, trupe ruse intrand in Moldova, la fel arme si mercenari.

Potrivit analistului, tinand cont de acest scenariu, odata cu intrarea trupelor ruse in Odesa, Romania va fi fortata sa ocupe Budjak. Mai mult, fortele din Galati, de la granita cu Ucraina, vor merge catre Izmail, in Ucraina, pentru a opri rusii sa aterizeze aici. In plus, forte romanesti vor merge si la Chisinau, pentru a preveni un atac al rusilor si transnistrenilor.

Practic, fortele romane vor pazi partea sudica a limanului Dniester, dar si coasta Budjak. Vor pazi, impreuna cu fortele moldovene, linia ce desparte Moldova de Transnistria. Ucraina se va bucura de aceasta situatie, pentru ca, astfel, Budjak nu va cadea in mainile rusilor, iar mii de rusi nu vor inainta mai departe de raul Dniester.

Intrarea Romaniei in razboi

Vor urma amenintarile Rusiei catre Romania. Ucraina va aproba public interventia Romaniei. Romania va avea cinci brigazi la Dniester, patru in rezerva si va fi sprijinita de trei brigazi din Republica Moldova. Cel putin doua brigazi ucrainene vor fi la nord de Odesa. Astfel, fortele rusesti si cele transnistrene vor fi depasite numeric. In plus, Romania ii poate taia Rusiei caile prin care primeste cele trebuitoare la Odesa. Un atac al rusilor impotriva Romaniei nu va face decat sa aduca SUA in razboi. Analistul considera ca Putin, daca inca e in toate mintile, nu va merge mai departe, acceptand situatia, mai ales ca telul Moscovei nu e sa anexeze Moldova, ci sa distruga Ucraina si NATO, invadand Tarile Baltice.

In final, este mai putin riscant pentru Romania sa ocupe Budjak si sa-si trimita armatele in Moldova, decat sa stea cu mainile in san cat Rusia ocupa Budjak. Altfel, se va ajunge, in final, la un razboi Rusia-Romania, insa in conditii mult mai putin avantajoase pentru Romania. De aceea, e de parere analistul, cel mai bine e ca Romania sa-si "updateze" planurile de aparare, care deja includ apararea Moldovei, si sa colaboreze cu Ucraina in ceea ce priveste ocuparea Budjakului cat mai curand posibil, imediat ce trupele rusesti ajung in Odesa.

In plus, Romania si Moldova vor trebui sa semneze tratate si sa se reuneasca rapid, declarand Transnistria teritoriu ocupat temporar. Daca Rusia anexeaza Transnistria, nu va face decat sa atraga si mai multe sanctiuni.

In plus, aminteste analistul, Romania este o tara membra NATO, iar Rusia nu poate castiga un razboi cu aceasta.

Daca Kremlinul va alege sa inceapa operatiunile militare impotriva Romaniei, atunci Romania va face astfel incat fortele rusesti sa nu mai primeasca cele trebuitoare la Odesa, ceea ce Rusia nu-si poate permite. Un atac fatis asupra Romaniei va aduce in lupta NATO si SUA. De aceea, e de parere analistul, Rusia nu va ataca direct Romania, ci o va hartui. Romania va trebui sa duca aceasta lupta singura, pentru ca "liderii slabi ai UE" nu se vor implica decat in conditiile in care Romania e atacata.

Despre potentialul de lupta al Romaniei, analistul spune ca pe uscat se descurca, la fel si pe apa, desi mai putin bine, in timp ce pe calea aerului nu avem nicio sansa.

Analistul remarca faptul ca echipamentul armatei este vechi si trebuie inlocuit total: ne trebuie tancuri care sa le inlocuiasca pe cele TR-85M1, noi vehicule de infanterie, in locul celor de tipul MLI-84M, drone si multe altele.

Marina romana, desi cu multi membri, este si ea depasita. Ii lipsesc submarinele si fregatele de aparare.

Pe calea aerului, Romania ar fi invinsa, cu aparatele sale F-16 (12 la numar) si MiG-21 LanceR (36) in numai cateva saptamani. Ar putea tine piept Rusiei - pentru ca nu-si permite sa cumpere inca 48 de aparate F-16 - doar facand lobby pe langa SUA, pentru a obtine 48 de aparate folosite, catre sa fie modernizate in Turcia.

Scutul de la Deveselu, ineficient. Inceputul celui de-al Treilea Razboi Mondial

Analistul mai noteaza ca, in cazul unui atac al fortelor romane si ucrainene asupra celor rusesti, Rusia ar putea folosi arme nucleare. Atunci, scutul de la Deveselu nu ne-ar putea apara nici pe noi, nici pe Moldova, fiind prea departe pentru a apara orasele de coasta.

Romania, pe de alta parte, "ar putea fi desteapta" si sa nu atace, ci sa astepte rabdatoare ca Rusia sa intre in colaps economic sau pana cand Kremlinul isi pierde rabdarea si ori ataca Romania ori Tarile Baltice, intrand intr-un razboi cu NATO, din care nu are nicio sansa de a iesi invingator.

Daca Rusia va ataca pe uscat, inseamna ca se va fi pornit deja Al Treilea Raboi Mondial, sustine analistul. In acest caz, Romania va fi primul stat tarat intr-un razboi la scara mare. Vor urma Belarus, Turcia, care va tine partea Azerbaidjanului, pe care Rusia va pune sigur ochii, gratie bogatiilor naturale, si tot asa, conchide Theiner.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Romania razboi Rusia, #al treilea razboi mondial, #Romania Ucraina razboi , #Rusia