Scopurile ascunse ale Moscovei: La ce ii foloseste lui Putin ca Rusia lupta in Siria

Duminica, 02 Octombrie 2016, ora 18:37
21696 citiri
Scopurile ascunse ale Moscovei: La ce ii foloseste lui Putin ca Rusia lupta in Siria
Foto: Kremlin (Arhiva)

Fortele ruse lupta deja de un an in Siria, alaturi de armata presedintelui Bashar al-Assad. Iar impactul interventiei Rusiei in tara nimicita de razboi a fost unul major.

Cand militarii rusi au intrat in Siria, existau temeri ca trupele guvernamentale ale Damascului erau pe punctul de a se prabusi. Insa rolurile s-au inversat. Acum, armata siriana, desi inca fragila, este intr-o plina ofensiva brutala, in incercarea de a prelua controlul, de la rebeli, asupra unui intreg oras, si anume Alep.

Fortele lui Assad, sustinute de Rusia, masacreaza civilii din Alep. Consiliul de Securitate al ONU se reuneste de urgenta

Multi au crezut ca actiunile Rusiei vor esua, scrie Jonathan Marcus, jurnalist specializat pe aparare si securitate, intr-o analiza publicata pe site-ul BBC. Insa analistii s-au inselat.

"Observatorii (din Occident - n.red.) au fost, in general, impresionati de campania din Siria a Rusiei", despre care initial credeau ca nu este capabila sa puna la punct, sa execute si sa mentina o operatiune atat de complexa, iar in acelasi timp sa faca fata logisticii necesare desfasurarii de forte la o distanta atat de mare. O spune Roger McDermott, cercetator specializat in studii eurasiatice de la Fundatia Jamestown din Washington.

Dar ce a urmarit de la bun inceput Rusia ca sa intervina in razboiul din Siria? Desigur, Rusia a avut o relatie strategica cu Siria inca din perioada sovietica. A pastrat o mica baza navala pe coasta siriana si a mentinut relatii apropiate cu armata siriana, care este principalul sau furnizor de arme.

Teama ca aceasta relatie sa se destrame l-a determinat pe presedintele Vladimir Putin sa actioneze, scrie jurnalistul. In vreme ce presa internationala a dat mai multa atentie sprijinului aerian oferit de Moscova, a contat mult si faptul ca rusii au antrenat si reechipat armata siriana.

Rusia n-are de ce sa lupte pentru teritoriul din Siria

Dar asta nu inseamna ca obiectivele armatelor rusa si siriana sunt aceleasi. In timp ce Guvernul sirian insista ca vrea sa recucereasca tot teritoriul pe care l-a pierdut, abordarea Moscovei este foarte diferita, sustine Michael Kofman de la Wilson Center's Kennan Institute.

"Spre deosebire de Siria si Iran, Rusia nu are niciun interes sa lupte pentru teritoriu. Moscova a urmarit sa distruga constant opozitia siriana moderata de pe campul de lupta, lasand in joc doar fortele jihadiste, si sa blocheze SUA intr-o serie de negocieri politice care vor merge mai departe de aceasta administratie (a lui Barack Obama - n.red.). In ambele privinte, a avut succes.

Astfel, scopul final al Rusiei este sa obtina armistitii pentru Siria si sa incetineasca negocierile pana in punctul in care adevarata opozitie la regimul sirian va disparea de pe campul de lupta. Asta va lasa Occidentul fara nicio optiune in conflictul care va continua si in 2017", a detaliat expertul.

Amintim ca Statele Unite sprijina mai multe grupari rebele in lupta impotriva lui Bashar al-Assad, pe care nu il mai vor la carma tarii.

Totodata, operatiunea din Siria este o oportunitate pentru generalii rusi sa-si testeze trupele in situatii reale de lupta, dar si sa vada cum functioneaza cele mai noi tehnologii militare ale sale.

Rusia a trimis in Siria unele dintre cele mai avansate avioane de razboi pe care le are, cu toate ca nu acelasi lucru se poate spune si despre munitie. Moscova a testat in Siria o varietate de arme, printre care bombe si rachete, precum si singurul sau portavion. Siria a devenit un camp de exercitii pentru armata rusa, subliniaza autorul articolului.

Rusia, acuzata ca arunca bombe incendiare si distrugatoare de buncare in civilii din Siria: Sunt crime de razboi (Video)

Un plus diplomatic

Mai mult, consecintele diplomatice ale interventiei Rusiei in Siria au reprezentant un plus pentru Kremlin. Activitatea sa militara in regiune a consolidat relatiile pe care le avea cu Israel, Iran si Turcia.

In schimb, relatiile SUA-Rusia au avut mult de suferit de pe urma campaniei militare in Siria. Intr-o anumita masura, Siria poate fi alaturata Ucrainei in ceea ce priveste aspectele asupra carora Rusia si SUA nu pot ajunge la un acord.

Armata rusa s-a asigurat ca Assad nu va fi inlaturat de la putere. Asta au determinat SUA sa isi revizuiasca propria abordare si sa incerce sa incheie un fel de parteneriat cu Rusia, ceea ce pana la urma s-a dovedit a fi un efort iluzoriu.

Nici alte state din Occident nu privesc cu ochi buni actiunile Kremlinului. Rusia a fost acuzata de mai multe guverne de barbarie si, posibil, crime de razboi, mai ales dupa ce a lansat, alaturi de trupele siriene, o ofensiva brutala asupra Alepului, in care au fost ucisi peste 200 de civili.

Macel in Siria: Rusia, acuzata de crime de razboi, dupa ce sute de civili au fost ucisi in cateva zile

Iar asta s-a intamplat in doar cateva zile. Intr-un an, aproape 4.000 de civili au murit in urma loviturilor aeriene ale Rusiei, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Rusia nici nu a inregistrat pierderi prea mari in Siria. Desigur, au fost cateva elicoptere doborate si cativa soldati morti pe campul de lupta, insa pagubele sunt limitate. Asadar, se poate spune ca operatiunea militara e un succes si din acest punct de vedere, mentioneaza Marcus.

Intrebarea este cat mai poate dura aceasta situatie. Are Rusia vreo strategie de iesire din razboi?

Obiectivele strategice ale Rusiei sunt vagi, sustine McDermott. "Strategia de iesire, daca exista una, este sa consolideze capacitatea de lupta a armatei siriene si (...) sa demonstreze ca Rusia este din nou o mare putere", a explicat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#scop Putin Siria, #scop Rusia Siria, #interventie Rusia Siria , #Rusia