Secretele murdare ale magnatului rus Berezovski: Cum a lucrat cu Litvinenko impotriva lui Putin

Joi, 19 Martie 2015, ora 14:51
9504 citiri
Secretele murdare ale magnatului rus Berezovski: Cum a lucrat cu Litvinenko impotriva lui Putin
Foto: Hepta.ro

Cand miliardarul rus Boris Berezovski, cunoscut opozant al lui Vladimir Putin, a fost gasit mort in conditii suspecte, parea ca toate secretele vietii sale complicate si controversate s-au dus cu el in mormant.

Dar n-a fost asa. Dupa moartea magnatul rus, care traia in exil in Marea Britanie, au aparut numeroase dezvaluiri interesante, iar detalii care demonteaza aproape tot ce se credea despre Berezovski, printre care ca a jucat un rol crucial in democratia din Rusia, continua sa iasa la iveala, scriu jurnalistii de la The Independent.

De exemplu, in ultimele doua saptamani din viata, Berezovski i-a trimis doua scrisori personale dusmanului sau de moarte Vladimir Putin, in care ii cerea sa ii permita sa se intoarca in tara natala, Rusia.

Rusia vrea sa recupereze banii lui Berezovski

Apoi, un verdict pronuntat anul trecut a lasat o urma de indoiala asupra sinuciderii lui Boris Berezovski prin spanzurare (desi s-a precizat ca este greu de crezut ca un asasin a venit atat de prost pregatit incat l-a spanzurat pe miliardar cu propria esarfa de casmir).

De asemenea, Curtea Suprema din Londra a dezvaluit implicarea magnatului in afacerile imobiliare si ca, inainte sa moara, acesta datora statului britanic 46 de milioane de lire sterline.

Insa aceste detalii nu sunt ultimele pe care jurnalistii britanici le-au aflat. Din contra, se dezvaluie practic o viata total paralela a lui Berezovski in urma anchetei Curtii Roiale de Justitie din Londra privind moartea lui Alexander Litvinenko, agentul serviciilor secrete ruse fugar in Marea Britanie, despre care se crede ca a fost ucis prin otravire cu poloniu in noiembrie 2006.

Magnatul rus, intr-o alta lumina

Aceste dezvaluiri pun intr-o alta lumina deceniile in care Berezovski s-a aflat in exil in Marea Britanie, timp in care miliardarul a fost apreciat si considerat un stalp al democartiei.

Oligarhul Boris Berezovski, istoria misterioasa din spatele unei morti suspecte

Scolit la Moscova in economie, Boris Berezovski a pornit de jos, importand masini la mana a doua din Germania, apoi a fondat o subsidiara a companiei Avto-VAZ, producatorul sovietic al popularelor masini Lada. De acolo, el si-a extins afacerile in multe domenii, printre care si cel al petrolului.

In timpul anilor 1990, miliardarul si-a folosit banii pentru a cumpara influenta politica in Rusia si a obtinut functia de consilier pe securitate nationala. L-a considerat pe Putin prietenul sau pana cand si-a dat seamna ca liderul rus nu il sustine, iar de acolo a pornit declinul politic al lui Berezovski.

Peste noapte, influenta sa disparuse si fusesera deschise anchete impotriva sa. S-a mutat in Marea Britanie la sfarsitul lui 2000, iar peste trei ani a obtinut azil politic. Miscarea i-a infuriat pe rusi, care au considerat ca magnatul s-a imbogatit pe seama lor si nu a trebuit sa dea socoteala in fata justitiei din Rusia pentru acest lucru. Drept urmare, relatiile dintre Rusia si Marea Britanie s-au racit considerabil.

De ce s-a sinucis fostul magnat rus Boris Berezovski - a pierdut un proces cu Abramovici

Berezovski a devenit o figura apreciata in Camera Lorzilor din Marea Britanie si in alte organisme de nivel inalt ale tarii. A sponsorizat numeroase evenimente publice, a fondat o organizatie caritabila si a ajutat multe publicatii ostile Puterii de la Kremlin.

Afaceri clandestine in Marea Britanie

Dupa cum a reiesit din ancheta mortii lui Litvinenko, Berezovski s-a ocupat si de alte afaceri clandestine cat a stat in Marea Britanie. Magnatul a format retele in societatea britanica, avand scopul sa denigreze imaginea lui Vladimir Putin. Din aceste retele faceau parte inclusiv Alexander Litvinenko si familia sa.

Berezovski l-a platit pe fostul agent al serviciilor secrete rusesti, cunoscut sub numele de cod Sasa, cu peste 4.000 de lire sterline pe luna, pentru a scrie diverse carti si alte materiale despre coruptia din institutiile de stat rusesti, in special din Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia, fostul KGB, pentru care lucrase anterior.

In anul 1998, cand Litvinenko era inca ofiter al FSB, acesta si-a acuzat public superiorii pentru un ordin de asasinare a lui Boris Berezovski. Dupa ce a fost arestat si ulterior eliberat, s-a mutat cu familia in Marea Britanie, unde a primit azil politic si a scris mai multe carti in care a acuzat serviciile rusesti de acte de terorism si pe Putin ca a ordonat asasinate. Litvinenko s-a imbolnavit subit in 2006 si a murit in cateva saptamani, constatandu-se ca a fost otravit cu poloniu.

Intorcandu-ne la Berezovski, acesta a platit si pentru casa in care a locuit Litvinenko, precum si pentru educatia fiului sau. In alta ordine de idei, magnatul i-a dat foarte multi bani fostul agent rus pentru a face propaganda anti-Putin.

Litvinenko nu a fost singurul care a beneficiat de platile facute de Berezovski pentru a strica imaginea lui Putin, ci si lideri politici sau oameni de stiinta.

Tentaculele lui Berezovski

Tentaculele retelei lui Boris Berezovski au ajuns pana in Israel sau in fostul bloc sovietic. Nu exista aproape nimeni dintre martorii care au facut declaratii in ancheta provind moartea ofiterului rus care sa nu il fi mentionat si pe Berezovski.

Noi detalii despre moartea lui Berezovski

Intre Berezovski si Litvinenko a existat o disputa cu cateva luni inainte ca magnatul sa moara, insa nu se stie cu exactitate de ce. Totusi, dezvaluirile unui martor au sugerat ca ofiterul rus avea un secret colosal: cel putin unele, daca nu toate, dintre amenintarile cu moartea la adresa lui Berezovski erau fabricate, cu scopul ca acesta din urma sa obtina azil politic in Marea Britanie.

Se pare ca Litvinenko s-ar fi pregatit sa il santajeze pe miliardarul rus pentru a obtine mai multi bani de la el. Jurnalistii britanici au clarificat ca nu sugereaza ca ar exista vreo legatura intre redeschiderea dosarului lui Berezovski si moartea lui Litvinenko, mai ales in contextul in care magnatul a negat vehement de-a lungul vietii ca ar avea vreo implicare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Boris Berezovski moarte, #Boris Berezovski viata secrete, #Boris Berezovski Alexander Litvinenko , #Rusia