Seful NATO: Este clar ca separatistii ucraineni sunt ajutati de Rusia. Avem dovezi

Marti, 17 Februarie 2015, ora 14:00
6966 citiri
Seful NATO: Este clar ca separatistii ucraineni sunt ajutati de Rusia. Avem dovezi
Foto: site oficial NATO

Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, sustine ca serviciile secrete ale tarilor NATO dispun de "date documentate" privind prezenta militara a Rusiei in estul Ucrainei.

Rebelii nu ar fi reusit sa obtina acele succese pe care le inregistreaza astazi in teren fara sprijinul Rusiei, a mai declarat Stoltenberg, intr-un interviu acordat la sfarsitul saptamanii trecute postului de radio Kommersant FM, citat de agentia de presa TASS.

"Sursele noastre de informatii ne ofera date documentate privind prezenta militara a Rusiei in estul Ucrainei", a insistat Stoltenberg, referindu-se la date din surse independente, jurnalisti independenti, informatii ale unor ONG-uri, "care ne comunica date despre militarii rusi ucisi in Ucraina".

Armistitiu incalcat in Ucraina: Nu se retrage armamentul. Merkel a vorbit cu Putin si Poroshenko

In plus, a declarat el, "OSCE furnizeaza informatii despre tehnica militara desfasurata de Rusia in estul Ucrainei".

"Este greu de crezut ca separatistii o pot manui independent, este clar ca acolo sunt specialisti rusi care ii ajuta sa exploateze aceste sisteme complexe", a adaugat Stoltenberg, intr-un interviu publicat luni separat in versiunea online a ziarului Kommersant. Cu toate acestea, secretarul general al NATO nu a putut sa ofere date concrete in acest sens, mentioneaza sursa citata.

"NATO nu cauta o confruntare cu Rusia. Noi incercam sa stabilim un parteneriat constructiv, dar nu putem compromite principiile care stau la baza securitatii noastre. Rusia trebuie sa respecte regulile, trebuie sa respecte suveranitatea tuturor natiunilor", a evidentiat seful Aliantei Nord-Atlantice, intrebat fiind despre initiativa unor tarii membre ale Organizatiei care au propus recent suspendarea Actului fondator Rusia-NATO, "inghetat" in acest moment.

Evocand relatiile constructive cu Rusia de-a lungul catorva decenii dupa incheierea Razboiului Rece, Stoltenberg a reiterat: "Noi tindem in continuare spre acest tip de relatii. Cum poti lucra cu vecinii? Este necesar in primul rand sa respecti granitele".

Americanii cer categoric Moscovei sa opreasca IMEDIAT atacurile din Ucraina

Avertisment de la fostul sef MI6: Nu mai este vorba doar de Ucraina

Intrebat despre iminenta unei actiuni militare a Rusiei impotriva tarilor baltice, amenintare invocata tot mai des de oameni politici din aceste state, secretarul general al NATO a tinut sa sublinieze ca "Alianta Nord-Atlantica nu vede nicio amenintare imediata la adresa statelor membre ale blocului nord-atlantic".

"Dar, in acelasi timp, observam o tendinta cand Rusia foloseste forta asa cum a fost in cazul Georgiei, al Republicii Moldova, in Crimeea, in Ucraina. Evident, aceasta nu poate sa nu ne ingrijoreze. De aceea, ne adaptam fortele la mediul de securitate in schimbare, dorim sa imbunatatim capacitate noastra de reactie, pentru ca in viitor NATO sa poata proteja toate statele membre ale Aliantei", a spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Stoltenberg militari rusi Ucraina, #NATO prezenta militari rusi Ucraina, #armistitiu Ucraina , #Rusia