Siria fierbe: Rusia lanseaza noi raiduri aeriene, SUA sunt ingrijorate. Urmeaza ofensiva terestra? (Video)

Joi, 01 Octombrie 2015, ora 23:00
25720 citiri
Siria fierbe: Rusia lanseaza noi raiduri aeriene, SUA sunt ingrijorate. Urmeaza ofensiva terestra? (Video)
Foto: Twitter/Raed Fares

Rusia continua atacurile in Siria impotriva Statului Islamic, dar si a adversarilor rebeli ai lui Bashar al-Assad, unii dintre ei sustinuti de Occident.

Dupa ce miercuri a lansat lovituri aeriene asupra a opt pozitii ale Statului Islamic, Rusia a sustinut, in a doua zi a operatiunii militare, ca a distrus in total 12 pozitii ale jihadistilor ISIL in doar 24 de ore, relateaza BBC.

Aeronavele de razboi ale Rusiei au bombardat si puncte din provinciile Homs si Hama. Dintre cele 12 pozitii ale Statului Islamic tintite de rusi, au fost distruse un centru de comanda si doua depozite de arme.

Avioanele Kremlinului nu s-au limitat joi doar la Statul Islamic, ci si-au indreptat tunurile si impotriva rebelilor din nord-vestul Siriei. Este vorba despre zone controlate de Armata de Cucerire, o alianta formata din grupari rebele care se opun presedintelui Bashar al-Assad, dar si militantilor ISIL.

Statele Unite, precum si mai multe grupari anti-ISIL din Siria - au acuzat ca loviturile aeriene de miercuri ale Rusiei au vizat rebeli care ameninta regimul lui Bashar al-Assad, inclusiv Armata Libera Siriana, sustinuta de Occident.

Raspunsul oficilailor rusi la aceste acuzatii a fost ca operatiunea de miercuri a vizat doar puncte ale ISIL si nu au existat victime din randul civililor. Mai mult, Kremlinul considera ca oricum este o diferenta foarte mica intre Statul Islamic si gruparile rebele.

Mai mult, sute de militari iranieni au sosit in Siria in ultimele zece zile pentru a se alatura armatei siriene si militantilor Hezbollah intr-o ofensiva terestra majora antiinsurgenta si antiterorista sustinuta aerian de Rusia, afirma surse libaneze citate de Reuters.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai recente evolutii ale evenimentelor din Siria:

23:00 Incheiem aici transmisiunea Live Text, urmariti si maine pe Ziare.com desfasurarea evenimentelor din Siria. Pacea pare a fi departe in aceasta tara, in contextul in care tot mai multe tari sunt implicate in sangerosul conflict care dureaza deja de patru ani si jumatate si a facut milioane de refugiati. Trei cuvinte sunt greu de definit in aceasta perioada, avand in vedere ca partile implicate au opinii diferite despre ce inseamna terorist, rebel si civil.

SUA si aliatii sau au acuzat ca raidurile Rusiei au vizat rebeli recrutati si antrenati de CIA, care ameninta regimul lui Bashar al-Assad, inclusiv Armata Libera Siriana. Moscova neaga vehement si spune ca loviturile sale vizeaza doar jihadistii de la ISIL.

Intre timp, mai multe surse oficiale, citate de presa internationala, anunta ca acest conflict sangeros ar putea intra intr-o noua etapa: regimul Bashar al-Assad, Iranul, Hezbollah si Rusia pregatesc o vasta ofensiva in Siria. Unele surse spun ca ofensiva va avea ca scop capturarea teritoriilor ocupate de insurgentii care lupta impotriva regimului Bashar al-Assad.

21:40 - Actiunile militare ale Rusiei in Siria risca sa prelungeasca conflictul sectar in aceasta tara devastata de razboi, a avertizat joi Casa Alba, citata de Reuters.

21:00 - Ministrul turc de Externe, Feridun Sinirlioglu, s-a aratat nelinistit de raidurile aeriene ale Rusiei si le-a calificat ca fiind "ingrijoratoare". Acesta a afirmat ca daca se dovedeste ca Rusia a atacat pozitii ale Opozitiei siriene, in locul celor ale Statului Islamic, rezultand pierderi de vieti in randul civililor, atunci "e o evolutie foarte ingrijoratoare".

"E ultimul lucru de care avem nevoie", a spus el, referindu-se la situatia "tragica" si "haotica" din Siria. "In acest caz, problemele vor creste pentru poporul sirian", a mai spus oficialul, conform The Telegraph.

20:45 - Senatorul american John McCain a declarat ca poate confirma fara umbra de indoiala ca atacurile aeriene rusesti au lovit rebeli inarmati si antrenati de SUA, afirmand ca se comunica cu oamenii din zona, relateaza The Telegraph.

20:38 - Avioanele rusesti de razboi au atacat joi atat zone din provincia Hama, cat si din provincia Raqqa, o zona controlata de Statul Islamic, informeaza Russia Today, care citeaza Reuters.

20:26 - Un activist din Jisr al-Shughour (oras bombardat joi de rusi), Tareq Abdul-Haq, a povestit ca a mers in oras dupa ce acesta fusese atacat. Potrivit acestuia, a fost lovita o moschee, care a fost pur si simplu distrusa. Un cadavru a fost gasit sub ruine si opt persoane au fost ranite, printre care si un copil.

La ora la care a avut atacul, nu se afla nimeni in moschee, ranitii fiind oameni care locuiesc in apropiere. Zona este populata de oameni simpli, a mai spus Tareq.

"Tot orasul a tremurat cand au lovit rusii, iar daunele si molozul lasate in urma de armele lor sunt foarte multe", a spus acesta, conform The Telegraph. Potrivit lui Tareq, bombardamentele rusilor sunt diferite de celelalte, fiind multe mai puternice.

20:20 - Intrebat daca bombardamentele vor fi extinse si in Irak, seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a replicat in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la New York: "Nu planuim sa extindem raidurile aeriene in Irak. Suntem oameni politicosi, asa dupa cum stiti. Nu vom veni daca nu suntem invitati".

El a recunoscut ca tintele nu sunt doar ale Statului Islamic, ci si ale altor grupari teroriste, cum ar fi al-Nusra.

20:12 - O sursa din Damasc, cu legaturi printre oficialii regimului, a declarat ca Hezbollah si regimul se pregatesc de o ofensiva majora pe uscat asupra unor parti din Homs (bombardat deja de rusi), detinute de rebeli.

Potrivit acestuia, in zona nu se afla luptatori ai Statului Islamic. Aceasta miscare este parte dintr-un proiect ce urmareste securizarea zone dintre Alawite, Latakia si Damasc. Regimul isi doreste ca acesta sa fie centrul dominatiei sale.

Sursa, citata de The Telegraph, a mai spus ca raidurile aeriene nu au ca tinta pozitii ale Statului Islamic: "Vor sa curete tara de rebelii care nu fac parte din Statul Islamic, pentru ca apoi, impreuna cu SUA, sa aiba ca singur dusman, Statul Islamic".

20:05 - Premierul israelian Benjamin Netanyahu a vorbit la o intrunire ONU ce are loc la New York. Printre temele atinse s-a aflat si conflictul din Siria, conform The Telegraph: "Atat Iranul, cat si Statul Islamic sunt dusmanii nostri. Iar cand dusmanii tai se lupta intre ei, nu-l intari pe unul, slabeste-i pe amandoi".

19:50 - In prezent, sunt 32 de avioane de razboi langa portul sirian Latakia, pazite de 1.700 de ofiteri ai marinei ruse, informeaza Sky News.

19:20 - Premierul Irakului, Haider al-Abadi, s-a declarat favorabil unei interventii aeriene a Rusiei impotriva pozitiilor de pe teritoriul irakian ale retelei teroriste Statul Islamic.

18:37 - Rusia neaga ca membri ai Armatei Libere Siriene recrutati si antrenati de CIA au fost tinte ale operatiunii rusilor. "Nu este adevarat", a declarat ministrul rus de Externe. Seful diplomatiei ruse a respins joi acuzatiile Occidentului, pe care le considera "nefondate", potrivit carora primele atacuri aeriene ale Rusiei in Siria nu ar fi vizat Statul Islamic.

17:24 - Surse libaneze au dezvaluit pentru Reuters ca armata siriana se va alatura cu forte terestre manevrelor aeriene ruse. De partea militarilor sirieni s-ar afla si sute de trupe iraniene inarmate, venite in urma cu zece zile in Siria pentru a lua parte la ofensiva de la sol.

Insasi organizatia islamica libaneza Hezbollah se va alatura operatiuniii terestre, pentru a ajuta regimul lui Assad sa preia teritorii in prezent stapanite de grupari rebele, unele dintre ele sustinute de SUA.

17:06 - Ministerul Apararii din Rusia a postat pe contul sau de YouTube o noua inregistrare cu patru lovituri aeriene in Siria. Reprezentantii institutiei sustin ca este vorba despre bombardamente nocturne asupra a patru pozitii ale Statului Islamic, adaugand ca infrastructura militantilor din Hama si din apropiere de Idlib a fost distrusa.

16:57 - Presedintele turc Recep Erdogan a asigurat, intr-un discurs sustinut in Parlamentul din Ankara, ca Turcia nu va permite ca terorismul sa prinda radacini la granitele sale.

16:53 - Comandantul unui grup rebel din Siria, care fost antrenat militar de catre CIA in Qatar si Arabia Saudita, a confirmat ca tabara de antrenament pe care o conduce a fost lovita.

Este vorba despre Hassan Haj Ali, seful gruparii rebele Liwa Suqour al-Jabal, care a spus ca tabara sa din provincia Idlib a fost atacata cu circa 20 de rachete, in doua operatiuni separate.

16:44 - Unul dintre cele mai proeminente personaje din randul rebelilor moderati din Siria a postat o fotografie cu ceea ce se presupune a fi o lovitura aeriana a Rusiei in apropiere de orasul sau, Kafranabel. Un alt activist local a postat pe Internet si un videoclip cu bombardamentele Moscovei din acest oras.

16:35 - Vladimir Putin sustine ca acuzatiile potrivit carora au fost ucisi si civili in urma loviturilor aeriene reprezinta "un atac informational", adaugand ca Rusia se coordoneaza cu SUA in Siria.

Putin raspunde acuzatiilor ca Rusia a ucis civili in Siria: Au aparut inainte ca avioanele noastre sa decoleze

Intre timp, in Statele Unite, John McCain, seful Comisiei de Servicii Armate din Senat, a declarat ca membri ai Armatei Libere Siriene recrutati si antrenati de CIA au fost tinte ale operatiunii rusilor.

16:16 - Un jurnalist specializat pe probleme din Orientul Mijlociu, Richard Spencer, explica faptul ca in regiunile atacate din nord-vestul Siriei nu exista pozitii ale Statului Islamic, ci ale rebelilor din alianta Armata de Cucerire. Aceste grupari rebele au avut mai mult succes in luptele cu jihadistii ISIL decat armata lui Bashar al-Assad in ultimele 18 luni.

Rebelii din Armata de Cucerire au fost atacati in trecut si de catre fortele siriene, care ii considera teroristi si care au incercat sa ii inlature din teritoriile pe care au pus stapanire anul acesta.

15:56 - Cinci persoane ar fi fost ucise in urma atacurilor Rusiei asupra localitatii Jisr al-Shughour, potrivit unor surse siriene din Opozitie.

15:46 - Un activist al Opozitiei din Jisr al-Shughour a postat pe Facebook o fotografie cu ceea ce pare a fi lovitura unei rachete rusesti.

15:35 - Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca gruparile rebele bombardate joi se afla pe lista neagra cu organizatii teroriste a armatei siriene.

Oficialul rus a precizat ca este prea devreme de confirmat ca loviturile au fost eficiente, adaugand ca finantarea acestei ample operatiuni militare vine exclusiv din partea Moscovei.

15:30 - Bombardierele rusesti au lansat cel putin 30 de lovituri impotriva unor pozitii rebele din zone rurale aflate in nord-vestul Siriei, mai exact in apropierea localitatilor Jisr Al-Shughour, Hama si Jabal Al-Zawiyah, potrivit The Telegraph.

Orasul este in prezent cotrolat de Armata de Cucerire, din care face parte inclusiv Nusra Front, filiala al Qaida din Siria.

Rusia a lansat raiduri noi in Siria: A distrus un centru de comanda ISIL

Moscova face prapad in Siria, Washingtonul e ingrijorat

Rusia a lansat miercuri campania de lovituri aeriene impotriva Statului Islamic, insa Washingtonul s-a aratat ingrijorat ca de faptul ca avioanele Moscovei au tintit si pozitii ale rebelilor moderati sustinuti de fortele americane.

Mai mult, au exista speculatii potrivit carora printre cei 36 de morti in urma operatiunii de miercuri s-ar numara si civili. Kremlinul a negat aceste acuzatii, spunand ca armata rusa a evitat zonele populate.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Rusia lovituri Siria, #Rusia lovituri Statul Islamic , #Rusia