Situatie disperata in Rusia: Iata cat au ajuns sa coste alimentele

Miercuri, 04 Februarie 2015, ora 10:36
16453 citiri
Situatie disperata in Rusia: Iata cat au ajuns sa coste alimentele
Foto: Business Insider

Sanctiunile dictate de Occident asupra Rusiei si scaderea pretului petrolului se resimt cel mai mult asupra cetatenilor. Rusii sunt alarmati de faptul ca preturile au luat-o razna si astfel au ajuns sa plateasca sume uriase pentru a supravietui.

Ajunsi in pragul disperarii din cauza cresterii preturilor alimentelor, rusii au inceput sa publice pe retelele de socializare imagini din magazine pentru a demonstra cu ce probleme se confrunta, potrivit Business Insider.

Rusia era una dintre tarile cu cele mai mici preturi la alimente, numai ca situatia s-a modificat radical in ultimele luni, iar magazinele au operat scumpiri in masa.

Astfel, o bucata de branza de 230 de grame costa 146 de ruble (aproximativ 8 lei), aproape dublu fata de pretul din urma cu cateva luni.

Un alt rus a ramas socat in momentul in care a observat ca pretul unui kilogram de pepene a ajuns la 381 de ruble (aproximativ 22 lei). "Pepene? Nu, n-am nevoie. Cumva voi supravietui si fara el!", a reactionat cumparatorul rus.

Si pretul alunelor a crescut alarmant, ajungand la 2.216 de ruble kilogramul (128 lei), spre furia rusilor, care le-au taiat de pe lista de cumparaturi.

In general, lactatele sunt produsele la care exista cele mai mari majorari de preturi, conform sursei citate, care noteaza ca si pretul la lapte si cascaval a crescut.

Rusia, inca pe cai mari - De ce nu se va prabusi tara lui Putin

Masuri pentru ajutorarea populatiei

Pentru a potoli valul de nemultumiri, autoritatile ruse intentioneaza sa puna in practica un plan prin care preturile alimentelor de baza vor fi controlate de stat.

Concret, potrivit vicepremierului Arkady Dvorkovici, se doreste impunerea unui pret maxim pentru anumite alimente, pe care comerciantii nu il vor mai putea depasi.

"Vom vedea cat de eficient vom putea impune aceste restrictii in lege", a declarat Arkady Dvorkovici.

Plan de urgenta pentru a salva Rusia de la faliment - Cati bani da Putin pentru revitalizarea economiei

Inflatia a atins o cota alarmanta

Inflatia in Rusia este la cel mai inalt nivel de la inceputul crizei financiare (in jur de 11,4%), iar previziunile sunt sumbre.

Astfel, potrivit oficialilor Ministerului Economiei, se asteapta ca inflatia sa ajunga la 17% pana in luna martie.

Anul trecut, moneda nationala a Rusiei a pierdut 41 de procente fata de dolar, iar rubla a continuat sa se deprecieze si in 2015.

In mare masura, deprecierea rublei este cauzata de scaderea preturilor la petrol si gaz, bugetul Rusiei fiind dependent de aceste surse de finantare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#preturi alimente Rusia, #majorari preturi alimente Rusia, #criza financiara rusia , #Rusia