SUA isi consolideaza prezenta militara in Europa, Rusia reactioneaza: Nu vom asista pasiv

Miercuri, 30 Martie 2016, ora 22:41
4859 citiri
SUA isi consolideaza prezenta militara in Europa, Rusia reactioneaza: Nu vom asista pasiv
Foto: Ziare.com

Rusia nu va asista pasiv la intarirea prezentei militare a SUA in Europa, iar raspunsul va fi unul simetric, a declarat miercuri reprezentantul permanent al Federatiei Ruse la NATO, Aleksandr Grusko.

"Vedem ca planul pentru intarirea capacitatii de aparare adoptat la summitul NATO din Wales este pus in mod consecvent in aplicare, sunt anuntate noi masuri, menite sa-i 'linisteasca' pe aliatii SUA in Europa de Est.

In zilele viitoare - este posibil ca acest lucru sa fie facut in timpul vizitei secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg (in SUA, 4 aprilie) - se asteapta ca SUA sa-si precizeze parametrii prezentei militare sporite in Europa. La ora actuala, daca este sa analizam ce fac impreuna SUA si NATO, constatam ca este vorba despre o modificare semnificativa in sens negativ a situatiei din domeniul securitatii", a spus oficialul rus, in direct la postul de televiziune Rossia 24.

Cu Rusia-n coaste, SUA apara Europa de Est - Americanii trimit o noua brigada armata

Potrivit lui Grusko, pentru restabilirea cooperarii Rusia-NATO, Alianta trebuie "sa renunte la politica de confruntare".

"Nu exista niciun fel de piedici tehnologice pentru continuarea cooperarii. Speram ca, mai devreme sau mai tarziu, toate relatiile care existau intre noi si aveau efect vor fi restabilite si vom continua dialogul.

Cooperarea este posibila doar atunci cand NATO va incepe sa constientizeze ca politica de confruntare contravine propriilor lor interese nationale", a subliniat reprezentantul Rusiei la NATO.

Afirmatiile lui Grusko survin dupa declaratiile facute marti de Comandantul Suprem al Fortelor Aliate in Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, privind majorarea activitatii de patrulare in zona statelor baltice la nivelul unei forte pregatite de lupta care sa fie capabila sa apere tarile respective pe timp de razboi.

Seful NATO din Europa avertizeaza: Trebuie sa fim pregatiti de lupta in zona baltica

"Un lucru este foarte clar: avioane-spion nu vor zbura deasupra Rusiei", a conchis Grusko.

Statele Unite vor avea o brigada de blindate desfasurata in permanenta, prin rotatie, in Europa de Est din februarie 2017, in cadrul eforturilor lor de a descuraja o eventuala agresiune rusa, a anuntat miercuri Pentagonul.

"Rotatiile vor fi fara intrerupere, permitand o prezenta blindata continua, o ameliorare a instruirii si exercitii impreuna cu aliatii" din cadrul NATO, a spus Laura Seal, o purtatoare de cuvant a Pentagonului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#trimis rus NATO militari SUA, #militari SUA Europa , #Rusia