SUA schimba regulile si extind sanctiunile: Cum poate fi afectata Rusia

Joi, 14 August 2014, ora 17:44
4685 citiri
SUA schimba regulile si extind sanctiunile: Cum poate fi afectata Rusia

Trezoreria Statelor Unite ale Americii a extins gama de sanctiuni aplicate Rusiei, prin revizuirea unei reguli care inseamna ca o companie poate fi pe lista neagra si daca vizati de sanctiuni sunt actionari care detin mai mult de jumatate din firma.

Concret, daca mai multi actionari ai companiei respective sunt supusi sanctiunilor din partea SUA si detin mai mult de 50 la suta din actiunile firmei, atunci intreaga companie poate fi sanctionata, scrie Bloomberg.

Pana in prezent, sanctiunile se impuneau asupra unei firme doar daca era controlata in proportie majoritara de o singura persoana care era vizata de sanctiuni.

"Schimbarea va fi destul de semnificativa pentru acele companii care au mai multi actionari vizati de sanctiuni", a spus Michael Burton, avocat specializat pe acest subiect, la Jacobson Burton PLLC din Washington.

Medvedev: Nu ne sperie sanctiunile, Rusia este o tara puternica

Aceasta masura ar putea extinde gama de sanctiuni economice impuse Rusiei, pe masura ce administratia Obama face presiuni catre presedintele rus Vladimir Putin sa inceteze sustinerea separatistilor prorusi din Ucraina.

Vizata ar fi compania de asigurari din Rusia OAO Sogaz Insurance Group, care este detinuta in proportie mai mare de 50 la suta de OAO Bank Rossiya si Volga Group. Bank Rossiya a fost adaugata de SUA pe lista sanctiunilor, pe 20 martie, impreuna cu actionarul sau miliardar Iuri Kovalciuc, dupa anexarea Crimeii. Totodata, miliardarul Ghennadi Timcenko a fost pus pe lista neagra, iar in luna aprilie a fost adaugata si compania acestuia, Volga Group.

Bank Rossiya si-a redus participatiunea in compania Sogaz la 48,5 la suta, de la 51 la suta cat avea pe 11 martie, ceea ce a evitat sanctionarea firmei de asigurari. Cu toate acestea, Sogaz este detinuta si de Volga Group, care are 12,5 la suta din actiuni, astfel ca asiguratorul rus depaseste pragul impus de SUA privind aplicarea de sanctiuni.

Rusia s-a hotarat: Interzice total importurile de alimente din tarile care au pus umarul la sanctiuni

Prim-ministrul rus Dmitri Medvedev a spus, marti, ca sanctiunile economice primite de Rusia nu inspaimanta si orice incercare de presiune asupra tarii nu va functiona: "Sanctiunile nu ne sperie si intelegem acest lucru foarte bine. Tara noastra este puternica. Si indiferent cine incearca sa puna presiune pe noi, vom trai in continuare in tara noastra iubita, o vom dezvolta, vom investi bani si ne vom construi propriul stat".

Statele Unite, Uniunea Europeana si aliatii lor au impus serii de sanctiuni ce vizeaza companiile din Rusia si mai multe persoane, inca de la anexarea Crimeii, in luna martie. Recent, in luna iulie, SUA si UE au introdus sanctiuni sectoriale care vizeaza sistemele de aparare, energie si bancar ale Rusiei.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#SUA noi sanctiuni, #SUA sanctiuni Rusia, #Rusia sanctiuni economice , #Rusia