Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

SUA si Rusia, in pericol de revenire la epoca rivalitatii nucleare

Autor: Ana Ilie
Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 10:02
4949 citiri
SUA si Rusia, in pericol de revenire la epoca rivalitatii nucleare
Foto: Global Truth

Diviziunile in crestere dintre Moscova si Washington cu privire la rachetele de croaziera si tot mai indraznetele patrulari ale submarinelor cu capacitate nucleara ale Rusiei ameninta sa puna capat epocii controlului armelor si sa readuca in actualitate o rivalitate periculoasa intre cele doua arsenale nucleare importante ale lumii.

Tensiunile au ajuns la un nou nivel dupa ce SUA au amenintat cu actiuni de retaliere pentru ca Rusia dezvolta o noua racheta de croaziera. Washingtonul considera ca incalca unul din principalele tratate de neproliferare ale Razboiului Rece si a lasat sa se inteleaga ca ar putea redetasa propriile rachete de croaziera in Europa, dupa 23 de ani de absenta, scrie, intr-un amplu editorial, The Guardian.

Incidentul care a suparat SUA este testarea unei rachete de croaziera cu raza medie de actiune, ce incalca, spune Administratia Obama, tratatul din 1987 privind fortele nucleare cu raza intermediara de actiune (INF).

In urma cu noua lui, generalul Charles Jacoby, comandantul North American Aerospace Command (Norad), a admis ca Pentagonul se confrunta cu "unele provocari semnificative" in contracararea rachetelor de croaziera, in special in ceea ce priveste amenintarea submarinelor ruse de atac. Recent, armata americana a lansat o verificare experimentala, cu ajutorul sistemului JLENS, pentru detectarea rachetelor de croaziera.

Submarinele ruse, care au facut incursiuni in Atlantic in ultima vreme, transporta in mod obisnuit rachete de croaziera ce pot fi echipate cu focoase nucleare. In conditiile retoricii agresive a Moscovei si expirarii restrictiilor tratatului de neproliferare, domneste incertitudinea cu privire la incarcatura exacta a rachetelor.

Cresterea tensiunilor vine intr-un moment in care eforturile de controlare a inarmarii pierd teren. Numarul focoaselor nucleare strategice ale SUA si Rusiei a crescut anul trecut, si ambele tari cheltuiesc bani seriosi pentru a-si moderniza arsenalele.

In conditiile razboiului din Ucraina si economiei in picaj, presedintele Vladimir Putin pune accent tot mai mare pe armele nucleare, drept garant si simboluri ale influentei ruse.

Intr-un discurs centrat pe conflictul ucrainean, tinut vara trecuta, Putin s-a referit la arsenalul nuclear al tarii sale si a declarat ca celelalte tari "ar trebui sa inteleaga ca e bine sa nu se puna cu noi".

Cu toate acestea, noua versiune a doctrinei militare ruse, publicata la 25 decembrie, nu schimba politica cu privire la armele nucleare, ce vor fi folosite numai in eventualitatea unui atac cu arme de distrugere in masa sau al unui atac "ce ar pune in pericol insasi existenta statului". Noua doctrina nu prevede o lovitura de prevenire, asa cum au solicitat unii din armata.

Totusi, noul ton agresiv coincide cu o modernizare extinsa a armelor nucleare ruse, ceea ce reflecta hotararea tarii de a tine pasul cu arsenalul american. Rusii vor mai multe focoase incarcate pe submarine, dupa ce au dezvoltat racheta balistica Bulava.

Modernizarea include si sisteme de livrare noi sau reintroduse in uz - luna trecuta, Rusia a anuntat ca va reintroduce trenurile ce transporta rachete balistice intercontinentale in interiorul tarii, in asa fel incat sa fie mai dificil de tintit.

Reintroducerea rachetelor de croaziera in Europa este o chestiune ce divizeaza elita politica americana, insa majoritatea republicana din Congres insista ca raspunsul american sa fie mai robust, dupa ce rusii au testat rachete, incalcand tratatele de neproliferare in vigoare.

Cum atat Rusia cat si SUA isi modernizeaza arsenalele si Moscova se bazeaza tot mai mult pe puterea nucleara ca factor descurajant, Hans Kristensen, director al Proiectului de Informatii Nucleare Project, de la Federatia Oamenilor de Stiinta Americani, crede ca ne confruntam cu o "perioada de competitie militara tot mai profunda".

"Va aduce prea putina securitate suplimentara, si multi oameni nervosi de ambele parti", crede acesta.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#SUA Rusia puteri nucleare, #rivalitate nucleara Rusia SUA , #Rusia