Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

SUA si Rusia, in pragul unui razboi nuclear in urma cu peste 30 de ani: Ce a provocat disputa

Marti, 27 Octombrie 2015, ora 09:27
5292 citiri
SUA si Rusia, in pragul unui razboi nuclear in urma cu peste 30 de ani: Ce a provocat disputa
Foto: Arhiva Ziare.com

Un exercitiu al NATO, efectuat in 1983, a adus lumea in pragul unei confruntari nucleare cu Uniunea Sovietica, SUA subestimand mult timp gravitatea a ceea ce s-a petrecut atunci, potrivit unui raport secret american.

Raportul, citat marti de AFP, a fost redactat in 1990 de consilieri ai presedintelui american in domeniul informatiilor si tocmai a fost declasificat.

Cum ar putea incepe Al Treilea Razboi Mondial chiar maine

In noiembrie 1983, in momentul declansarii exercitiului Able Archer de catre NATO in Europa occidentala, tensiunea intre Est si Vest era foarte ridicata.

URSS doborase cu doua luni inainte un Boeing 747 sud-coreean, acuzat ca ar efectua o misiune de spionaj, pentru ca intrase in spatiul aerian sovietic.

La randul sau, NATO incepuse sa-si desfasoare in Germania de Vest rachetele nucleare americane Pershing II, ca raspuns la amplasarea rachetelor SS-20 sovietice.

Amenintari fara precedent de la Moscova: Ar putea folosi "forta nucleara" in legatura cu Crimeea si tarile baltice

In momentul declansarii exercitiului Able Archer, Kremlinul a pus aviatia sovietica stationata in Germania de Est si Polonia in stare de alerta maxima si a lansat zboruri de recunoastere suplimentare. KGB si GRU (serviciul de informatii militar) au primit misiunea de a sesiza orice semn care ar indica pregatirea unui atac nuclear.

"Acest comportament anormal al sovieticilor" in fata unui exercitiu de acest tip "nu a declansat totusi sonerii de alarma in SUA", subliniaza raportul secret.

Gest de propaganda

La timpul respectiv, responsabilii occidentali nu voiau sa vada in aceste initiative militare decat un gest de propaganda. Ei nu realizau ca sovieticii se intreaba cu adevarat daca exercitiul NATO nu mascheaza o veritabila ofensiva nucleara.

"Ne-am aflat, poate din inadvertenta", in pragul unei confruntari, estimeaza raportul.

Serviciul de informatii american a avut nevoie de mai multi ani pana cand sa inteleaga pe deplin teama sovieticilor, releva autorii documentului.

Ronald Reagan, presedintele american la timpul respectiv, "a primit evaluari" despre starea de spirit a conducatorilor de la Moscova "care subestimau riscurile acesteia pentru SUA", subliniaza ei.

Care este motivul pentru care NATO nu ataca Rusia

Raportul a fost declasificat la cererea unui centru de cercetari american, National Security Archive, care depinde de Universitatea George Washington.

Desi a fost scris in 1990, el contine observatii care isi afla un nou ecou in prezent, intr-o perioada in care tensiunea intre Moscova si Washington a crescut.

SUA trebuie sa se asigure ca isi efectueaza exercitiile militare si activitatile de informatii tinand cont de "indici ai razboiului", avertizeaza autorii sai.

"Evenimentele se deruleaza atat de rapid incat ar fi imprudent sa se presupuna ca liderii sovietici nu vor pune pacea in pericol, din neintelegere sau din rea intentie", mai subliniaza raportul.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#razboi nuclear sua rusia, #razboi SUA Rusia , #Rusia