Summitul UE-Rusia a atacat si problema Transnistriei

Vineri, 27 Iunie 2008, ora 19:39
1634 citiri
Summitul UE-Rusia a atacat si problema Transnistriei

Conflictul din Transnistria a fost abordat vineri la summitul UE-Rusia care se desfasoara in Siberia in cadrul mai larg al conflictelor inghetate din fostul spatiu sovietic, au anuntat seful diplomatiei europene, Javier Solana, si ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

"Am discutat despre Georgia si despre Moldova. Si vom coopera in aceasta chestiune", a declarat Solana la o conferinta de presa dupa summitul UE-Rusia din Hanti-Mansiisk, potrivit RIA Novosti.

Uniunea Europeana intentioneaza sa participe la modul cel mai activ la solutionarea conflictului georgiano-abhaz, a mai spus inaltul reprezentantul al UE pentru politica externa si de securitate.

Presedintele moldovean Vladimir Voronin ii ceruse la inceputul saptamanii inaltului reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate, Javier Solana, ca la summitul UE-Rusia sa fie discutata si problema transnistreana.

Voronin a accentuat insemnatatea asigurarii caracterului previzibil si transparent al reglementarii transnistrene in toate etapele procesului si a pledat pentru reluarea cat mai urgenta a negocierilor pentru solutionarea problemei in formatul 5+2, cu participarea partilor implicate - Chisinaului si Tiraspolului -, a mediatorilor - Rusia, Ucraina si OSCE - si a observatorilor - UE si SUA.

La randul sau, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat vineri ca UE poate juca un rol mai activ in reglementarea conflictelor inghetate, dar ca nu este necesara schimbarea formatului de reglementare.

"Jucatorii externi trebuie sa stimuleze dialogul direct dintre parti, sa nu joace in favoarea vreuneia dintre parti pentru ca acestea sa nu-si incalce angajamentele si sa nu incerce sa-si pacalasca partenerii", a adaugat seful diplomatiei de la Moscova.

Lavrov a remintit ca, de exemplu, in procesul de pace in Orientul Mijlociu "UE si-a demonstrat capacitatea de a aduce contributii importante la solutionarea problemelor social-economice in zonele de conflict, ceea ce creeaza o atmosfera pozitiva pentru negocierile politice".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Incidentele din Transnistria au scopul ”să semene neliniște, să mențină o stare de alertă”, susține vicepremierul Republicii Moldova
Incidentele din Transnistria au scopul ”să semene neliniște, să mențină o stare de alertă”, susține vicepremierul Republicii Moldova
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, susține că situația în stânga Nistrului este una complicată, mai ales de la invazia rusă, în condițiile în care teritoriul se află în...
#problema, #Transnistria, #summit UE Rusia, #Serghei Lavrov , #Rusia