Tatarii din Crimeea isi organizeaza propriul referendum

Autor: Ana Ilie
Marti, 25 Martie 2014, ora 11:37
3621 citiri
Tatarii din Crimeea isi organizeaza propriul referendum

Tatarii din Crimeea intentioneaza sa isi organizeze propriul referendum, la 29 martie. Tatarii crimeeni se opun alipirii peninsulei ucrainene la Rusia, asa ca referendumul ar urma sa clarifice pozitia lor fata de aceasta evolutie, a anuntat liderul Mustafa Djemilev, la Kiev.

"Am programat pentru 29 martie congresul nostru national, la Simferopol. Una din problemele dezbatute va fi autodeterminarea poporului tatar. La 16 martie nu am participat la referendum (privind alipirea Crimeii la Rusia - n.red.), si acum dorim sa ne organizam propriul referendum", a spus Djemilev, potrivit Interfax, scrie 24heures.

Intrebarile din cadrul referendumului nu au fost inca stabilite. Apartenenta teritoriala a Crimeii nu va fi insa abordata, ci mai degraba "formele de coexistenta", a spus liderul tatarilor.

Djemilev a mai spus ca in jur de 5000 de tatari au parasit Crimeea in ultimele zile, mutandu-se in estul Ucrainei continentale. Comunitatea tatara din Crimeea are aproximativ 300.000 de membri, adica 12% din populatie.

Ucraina refuza oferta Rusiei de mediere a crizei: E un ultimatum inacceptabil

Parlamentul provinciei Crimeea a declarat formal independenta fata de Ucraina si a cerut alipirea la Federatia Rusa, in urma unui referendum in care, potrivit rezultatelor oficiale, 96,6% dintre cetateni au cerut unirea cu Rusia. Federatia Rusa a alipit oficial, in decurs de cateva zile dupa referendum, peninsula Crimeea la teritoriul sau.

Guvernul din Kiev a declarat ca nu recunoaste rezultatele scrutinului. Statele Unite si Uniunea Europeana au declarat votul ilegal si au initiat sanctiuni impotriva unor cetateni rusi si ucraineni.

Potrivit rezultatelor oficiale privind referendumul din Crimeea, la vot s-au prezentat 83,1% dintre alegatori, care au votat in proportie de 96,6% pentru desprinderea de Ucraina si unirea cu Rusia. Votul a fost boicotat de minoritatea tatara din Crimeea.

Tulburarile din Crimeea au inceput dupa ce Opozitia a preluat puterea la Kiev. In urma a patru luni de proteste violente, presedintele Viktor Ianukovici a fugit in Rusia. Acesta a preferat relatii mai stranse cu Moscova, in defavoarea relatiilor cu Uniunea Europeana, ceea ce a declansat valul de proteste din tara.

La 27 februarie, Rusia a invadat Crimeea.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#Crimeea tatari referndum, #Crimeea referendum , #Rusia
Comentarii
Poza CH 1291
CH 1291
rank 5
Referendumul tatarilor, la fel de ilegal ca si cel al rusilor.
Poza grob
grob
rank 5
Interesant e ca pe pancarta nu scrie in engleza...:)))