Teama de ursul rusesc prinde viata din nou si in Romania

Autor: Ana Ilie
Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 11:01
22405 citiri
Teama de ursul rusesc prinde viata din nou si in Romania

Statele din estul Europei isi exprima temeri cu privire la pozitia Occidentului fata de Rusia, pozitie pe care o considera indecisa si docila. In Polonia, Romania si Bulgaria temerile nascute din agresiunile anterioare se trezesc la viata.

Intr-un amplu comentariu, Deutsche Welle arata ca Polonia isi doreste, spre exemplu, cat mai multe trupe NATO masate cat de repede posibil, la granita cu Rusia.

Partidele politice poloneze, care cu greu ajung la un consens, spun de cateva luni intr-un glas ca actiunile presedintelui rus, Vladimir Putin, in Ucraina, sunt o amenintare a securitatii Poloniei. Probabil ca este vorba despre o reminiscenta a amintirilor traumatizante din timpul ocupatiei sovietice.

Rogozin: Extinderea NATO in est e o incercare de a atrage Rusia intr-o cursa a inarmarilor

Un alt punct asupra caruia exista acord total in Polonia priveste pozitia Germaniei fata de criza ucraineana, in special politica precauta in ceea ce priveste Moscova. "Daca se pune problema, Germania nu va proteja Polonia de Rusia", a scris Bartosz Wielinski, un jurnalist respectat, in Gazeta Wyborcza.

Aceasta pozitie critica ramane chiar si dupa summit-ul NATO din Tara Galilor: Varsovia considera ca este o greseala faptul ca Germania a sustinut pastrarea Actului Fondator NATO-Rusia.

"Cel mai negru scenariu este ca Ucraina sa se destrame, ca Europa sa devina neajutorata si Putin sa-si mentina cursul. Mai intai va fi Moldova. Apoi vom auzi despre oribila persecutie a rusilor in Estonia si Letonia si ca acestia trebuie ajutati", avertizeaza si Adam Michnik.

Putin: Criza din estul Ucrainei, provocata de Occident pentru a reinvia NATO

La randul sau, Romania este preocupata ca actuala criza ucraineana va contagia si Moldova, via conflictul inghetat din Transnistria. Recentele declaratii de la Ministerul rus de Externe au declansat alarma la Bucuresti. Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a afirmat ca trebuie tinute sub observatie zonele in care se afla multi vorbitori de rusa, care au probleme similare cu cei din Ucraina - in special minoritatile din Romania, Ungaria, Polonia si vestul Ucrainei.

Presedintele roman, Traian Basescu, considera ca nu este niciun pericol direct pentru tara sa, "rational vorbind", insa trebuie sa se faca pregatiri si pentru "irational". El a cerut UE si NATO sa inarmeze fortele ucrainene, pentru ca "azi e Ucraina, maine poate fi altcineva", si a cerut instalarea unei baze NATO in tara sa.

Fostul ministru de Externe bulgar, Solomon Passy, vrea arme nucleare NATO depozitate la granita estica a aliantei, pentru ca "ar fi o solutie politica echilibrata care va contribui la stabilizare", arata sursa citata.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Rusia criza Ucraina Europa, #Europa raspuns Rusia Ucraina , #Rusia