Tensiuni Paris - Washington: Franta vinde nave Rusiei, SUA reactioneaza

Autor: Ana Ilie
Vineri, 16 Mai 2014, ora 08:52
7067 citiri
Tensiuni Paris - Washington: Franta vinde nave Rusiei, SUA reactioneaza

Secretarul american de Stat John Kerry a exprimat opozitia Americii fata de vanzarea, de catre Franta, a doua vase de razboi Rusiei. Nemultumirea a fost exprimata in cursul intalnirii de la inceputul saptamanii cu seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, insa americanii au ingrijorari cu privire la acest contract din 2009.

Potrivit unui contract in valoare de 1,2 miliarde de euro, incheiat in 2011, Franta se angajeaza sa vanda Rusiei doua vase Mistral, scrie Naharnet.

Chestiunea a figurat la loc important pe agenda vizitei lui Fabius la Washington saptamana aceasta. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Marie Harf, a aratat ca americanii si-au exprimat "ingrijorarile Guvernului francez de cateva ori cu privire la aceasta vanzare si nu cred ca este un moment potrivit pentru a avansa pe asemenea vanzari militare avand in vedere actiunile Rusiei, recent, de destabilizare a statelor vecine".

Fabius a aparat motivele pentru care tara sa continua sa indeplineasca contractul cu rusii, insa a lasat o portita deschisa reexaminarii contractului in octombrie, cand primul vas de razboi ar trebui sa paraseasca santierul naval cu directia Rusia.

"Franta nu are nevoie de lectii de fermitate din partea nimanui. Franta isi va face datoria, si in privinta Frantei si in alte parti. Regula in ceea ce priveste contractele este ca acelea semnate sunt onorate", a spus Fabius.

New York Times arata ca ingrijorarile americanilor dateaza inca din 2009, cand unele telegrame diplomatice dezvaluite de Wikileaks demonstrau temerile cu privire la felul in care Rusia isi obtine vasele de lupta. "E vasul gresit din partea tarii gresite la momentul gresit", scria atunci ambasadorul american.

In 2010, secretarul Apararii, Robert M. Gates, ii cerea omologului sau francez sa nu avanseze in chestiunea vanzarii a doua vase de atac Rusiei, deoarece "ar trimite mesajul gresit Rusiei si aliatilor nostri din Europa centrala si de est"

Herve Morin admitea atunci ca vasele Mistral, ce transporta trupe si elicoptere, "sunt vase ce proiecteaza putere", insa s-a intrebat retoric: "cum putem spune Rusiei ca dorim parteneriat, dar nu avem incredere in ei?".

Cu toate acestea, in 2011 francezii au semnat contractul de vanzare cu rusii.

Pana acum, chestiunea contractului francez cu Rusia a facut obiectul mai multor discutii, insa problema a fost readusa cu mai multa acuitate in atentie dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea si occidentul a ripostat cu mai multe runde de sanctiuni, inclusiv economice.

Daca vor fi livrate, vasele vor spori puterea armatei Rusiei impotriva acelor natiuni care acum par a fi cele mai vulnerabile la presiunea Kremlinului, scrie sursa citata, anume Ucraina, Georgia si balticele. Un comandant rus chiars e lauda la un moment dat ca daca flota la Marea Neagra ar fi avut vasele Mistral in razboiul din 2008, Rusia si-ar fi atins obiectivele in Georgia "in 40 de minute".

Franta da asigurari Rusiei: Navele de razboi vor fi livrate la timp

Presedintele francez Francois Hollande a dat asigurari Rusiei ca Franta va duce la indeplinire pana in octombrie anul acesta contractul de construire a navelor de razboi Mistral.

Prima nava construita de Franta pentru Rusia, numita Vladivostok, va ajunge la rusi inainte de 1 noiembrie 2014. La Kronstadt, vasul va fi echipat cu arme rusesti, echipament si sisteme militare. Vladivostok va naviga apoi la baza unde se afla flota din Pacific.

Al doilea vas, Sevastopol, va ajunge la Sankt Petersburg in noiembrie 2015 si apoi va merge tot la baza din Pacific.

Rusia ameninta ca daca nu ii sunt livrate vasele, Franta ar trebui sa-i plateasca peste 1,2 miliarde de euro, compensatie pentru inghetarea contractului, suma ce include pretul celor doua nave Mistral si penalitati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Paris nave rabzoi SUA, #Franta reactie nave SUA , #Rusia