Tranzitia politica in Siria, o utopie?

Duminica, 13 Decembrie 2015, ora 10:39
2707 citiri
Tranzitia politica in Siria, o utopie?
Foto: Hepta.ro/Arhiva

A doua zi dupa acordul de la Riad, in care Opozitia a acceptat sa negocieze cu regimul sirian, presedintele Bashar al-Assad a risipit sperantele unei tranzitii politice in Siria, declarand ca va refuza sa discute cu grupurile inarmate.

Unii dintre reprezentantii acestor grupuri participasera timp de doua zile la discutii in Arabia Saudita cu majoritatea Opozitiei siriene, iar, la capatul acestei conferinte, Opozitia isi exprimase acordul pentru negocieri, insa a cerut din nou plecarea lui Bashar al-Assad de la putere, scrie sambata Euronews.

Opozitia din Siria, de acord sa negocieze cu regimul Assad

Potrivit secretarului de stat american, John Kerry, "exista probleme care au nevoie sa fie descurcate in acordul de la Riad".

SUA fac parte din grupul celor 17 tari care a relansat procesul diplomatic intre actorii sirieni la sfarsitul lunii octombrie. O conferinta pe aceasta tema este de altfel prevazuta la New York vinerea viitoare.

Rusia face si ea parte din acest grup. Moscova estimeaza, la randul ei, ca "progrese au fost facute".

Potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, "daca lista grupurilor teroriste din Siria si cea cu membri ai opozitiei in masura sa negocieze cu regimul pot fi stabilite rapid, o reuniune ar putea avea loc inca de saptamana viitoare pentru ca grupul de sprijin sa aprobe aceasta abordare".

In acelasi timp, Ministerul rus al Afacerilor Externe a criticat sambata reuniunea principalelor grupuri ale Opozitiei siriene de la Riad, calificand-o drept o tentativa a participantilor de a monopoliza "dreptul de a vorbi in numele intregii Opozitii siriene", relateaza AFP.

Grupul international de sprjin pentru Siria spera sa organizeze o intalnire intre Opozitie si regim pentru a putea decide o incetare a focului, caci pe teren situatia este in continuare exploziva.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#negocieri Opozitie Siria, #schimbare regim politic Siria , #Rusia