UE si SUA ar putea impune noi sanctiuni economice Rusiei

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 23:50
2535 citiri
UE si SUA ar putea impune noi sanctiuni economice Rusiei
Foto: NATO

UE si SUA ar putea impune noi sanctiuni economice atat Rusiei cat si separatistilor ucrainieni, pe fondul recentelor evenimente din estul Ucrainei, o decizie urmand sa fie luata cel mai probabil pe 17 noiembrie.

Reprezentati ai statelor membre UE si ai SUA au discutat joi, la Bruxelles, pe tema impunerii unor noi penalitati, fiind luate in calcul atat sanctiuni impotriva unor persoane cat si impotriva economiei rusesti in ansamblu, spun diplomati apropiati negocierilor, citati de Bloomberg.

Cel mai probabil oficialii pregatesc mai multe variante pentru a fi prezentate la intalnirea ministrilor de Externe, programata la Bruxelles, pe 17 noiembrie. Atunci ar putea fi decisa oficial o extindere a penalitatilor aplicate deja Rusiei, au precizat sursele citate.

Sanctiunile economice ar putea fi impuse in mod individual separatistilor ucrainieni si oamenilor de afaceri rusi aflati "pe lista neagra", dupa ce s-au implicat in organizarea alegerilor din 2 noiembrie din regiunea separatista, scrutin pe care guvernul de la Kiev il considera ilegitim.

Rusia neaga ca ar fi trimis convoaie militare in Ucraina: Propaganda anti-rusa

Un al doilea scenariu luat in calcul este acela de a inaspri actualele sanctiuni impuse Rusiei in sectoarele financiar, de aparare si cel energetic.

Exista si o a treia ipoteza, cu cele mai mici sanse fie aplicata, aceea ca sa fie impuse noi sanctiuni, in sectoare economice care au fost ocolite pana in prezent, arata sursele citate.

NATO confirma intrarea in Ucraina a convoaielor militare rusesti

Discutiile au loc in contextul in care trupe rusesti au intrat in Ucraina.

Observatorii OSCE au raportat marti ca au vazut un convoi de 43 de camioane militare nemarcate - cinci dintre acestea remorcau tunuri Howitzer si alte cinci lansatoare de rachete - care intra in zona controlata de separatisti in regiunea ucraineana Donetk.

Ulterior, informatiile au fost confirmate si de oficiali NATO. "Ceea ce ma ingrijoreaza cel mai mult este ca avem acum o situatie in care fosta granita internationala intre Ucraina si Rusia este pur si simplu deschisa", a spus generalul Philip Breedlove, comandantului fortelor NATO din Europa.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Europa SUA sanctiuni Rusia, #Rusia armament separatisti Ucraina , #Rusia