Un grup de parlamentari rusi cere judecarea lui Gorbaciov pentru caderea URSS

Joi, 10 Aprilie 2014, ora 23:21
5872 citiri
Un grup de parlamentari rusi cere judecarea lui Gorbaciov pentru caderea URSS

Un grup de parlamentari din partidele aflate la putere, dar si de opozitie din Rusia a cerut procurorului general al Rusiei sa ancheteze evenimentele ce au dus la caderea URSS. Parlamentarii cer judecarea fostului presedinte sovietic Mihail Gorbaciov.

Scrisoarea este semnata de doi parlamentari ai Rusiei Unite, doi comunisti si un reprezentant al partidului populist nationalist LDPR. Cei cinci sustin ca la referendumul din martie 1991 majoritatea cetatenilor sovietici au votat pentru ca tara lor sa ramana unita, asa ca actiunile catorva oficiali, care au dus la spargerea URSS, sunt ilegale, scrie Russia Today.

In noiembrie 1991, amintesc parlamentarii, procurorul general al URSS a dechis un caz penal impotriva lui Gorbaciov insa l-a inchis a doua zi la presiunea unor foruri superioare.

In opinia autorilor scrisorii, Gorbaciov este personal responsabil de crearea Consiliului de Stat al URSS, un organism nou, care nu exista in Constitutia Sovietica, si care a preluat responsabilitatea de a decide cu privire la ruperea celor trei republici baltice. Aceste fapte nu se prescriu si Gorbaciov nu beneficiaza de imunitate in acest moment, spun initiatorii.

Unul dintre acestia, Evgheni Fiodorov, sustine ca o investigatie a evenimentelor din 1991 ar aduce o "imagine istorica si politica corecta" si ar oferi noi sperante "miscarilor de eliberare nationala" din fostele republici sovietice.

Gorbaciov considera ca aceste acuzatii care i se aduc sunt "prostii". Fostul lider crede ca inca mai are inamici in Rusia care incearca sa ii pateze reputatia.

Procesul de destramare al URSS a fost unul lung si dureros. In februarie 1990, Comitetul Central al Partidului Comunist Sovietic a decis sa renunte la monopolul puterii, asa ca republicile sovietice au inceput sa-si impuna suveranitatea nationala. Mai intai au respins legislatia unionala acolo unde intra in conflict cu legile locale. Au castigat controlul asupra economiilor nationale si nu au mai platit taxe Moscovei, ceea ce a us la un declin si mai accentuat al economiei sovietice.

Republicile baltice si-au declarat pe rand independenta. Pe 11 martie 1990, Lituania si-a proclamat independenta si a anuntat ca se retrage din uniune, ceea ce a provocat ciocniri cu Armata Rosie. Pe 30 martie 1991, consiliul suprem estonian a declarat puterea sovietica in Estonia ilegala.

La 17 martie 1991, intr-un referendum la nivelul URSS, 78% dintre votanti au cerut mentinerea Uniunii Sovietice intr-o forma reformata. Ucraina si tarile baltice au boicotat referendumul. In august, republicile trebuiau sa semneze un nou tratat unional, care le-ar fi facut tari independente intr-o federatie cu presedinte, politica externa si armata comune, insa oficialii din Guvern au format Consiliul de Stat pentru Starea de Urgenta, care l-a pus pe Gorbaciov sub arest la domiciliu si au incercat sa restaureze statul unional.

A avut loc insa o lovitura de stat condusa de Boris Eltin, presedinte al Rusiei. Puciul a esuat insa si Gorbaciov a redevenit presedinte al Uniunii Sovietice.

Dupa lovitura de stat, republicile si-au afirmat rand pe rand independenta, iar Guvernul rus nu a avut de ales si a recunoscut suveranitatea lor.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Gorbaciov acuzat prabusire URSS, #Gorbaciov ancheta rupere URSS , #Rusia
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Şi-acu', ce vor, să dovedeascĂ Că se-ncurca MI6 c-un tractorist