Un nou caz Nemtov in Rusia: Unul dintre criticii principali ai lui Vladimir Putin a fost otravit

Vineri, 29 Mai 2015, ora 09:14
7907 citiri
Un nou caz Nemtov in Rusia: Unul dintre criticii principali ai lui Vladimir Putin a fost otravit
Foto: Twitter/The Guardian

Rusia este scena unui nou caz ce naste suspiciuni asupra modului in care Vladimir Putin conduce tara.

La trei luni de la moartea lui Boris Nemtov, un alt critic principal al lui Vladimir Putin si-a pierdut constienta, iar familia lui spune ca a fost otravit de oamenii lui Vladimir Putin, conform Business Insider.

Vladimir Kara-Murza Jr., un fost partener politic al lui Boris Nemtov, si-a pierdut constienta in Moscova pe 26 mai, a fost spitalizat de urgenta, iar de atunci starea sa nu s-a ameliorat.

Sotia lui, Evghenia, spune ca doctorii au descoperit "simptome de otravire" si mentioneaza ca "starea sa nu s-a imbunatatit, nu si-a recapatat constienta".

Totodata, sotia lui Kara-Murza Jr a mentionat ca hemodializele efectuate "nu au avut niciun efect", motiv pentru care a solicitat sa fie transportat cu un avion in afara Rusiei catre "un centru medical din Europa sau Israel, unde pot fi efectuate toate testele toxicologice si tratamentul".

Autoritatile din Rusia nu au inceput insa nicio ancheta pana in acest moment, Kara-Murza Jr. fiind considerat un simplu pacient.

Presa internationala speculeaza insa deja pe tema unei posibile legaturi intre crima lui Boris Nemtov si presupusa otravire a lui Kara-Murza Jr.

In varsta de 33 de ani, Vladimir Kara-Murza Jr. este un activist ce coordoneaza un ONG fondat de Mihail Hodorovski, unul dintre criticii proeminenti ai lui Vladimir Putin, ce a stat un deceniu dupa gratii in Rusia, iar acum traieste in Elvetia.

Speculatiile privind o posibila legatura intre Putin si cazul de fata sunt alimentate de faptul ca lui Kara Murza Jr. i s-a facut rau la o zi dupa ce organizatia pe care o reprezinta a publicat un film documentar in care autoritatile din Cecenia erau acuzate de coruptie si incalcarea drepturilor omului sub comanda lui Ramzan Kadirov.

Cazul lui Kara Murza Jr., care are si cetatenie britanica, a intrat deja in atentia Occidentului, iar in acest sens s-a format o comisie alcatuita din diplomati americani si britanici ce incearca sa gaseasca o solutie pentru transportul medical in afara Rusiei. Totusi, procedura este destul de greoaie, deoarece nu exista un suport legal.

Kara-Murza Jr. este stabilit la Washington de ceva ani, insa prin prisma locului de munca a fost nevoit sa revina constant in Rusia. De asemenea, el este un membru al partidului de opozitie RPR-Parnas, fondat de Boris Nemtov.

In privinta acestui caz, mai multi oficiali SUA s-au declarat "ingrijorati" de modul in care au evoluat lucrurile in conditiile in care mai multi critici ai lui Vladimir Putin au sfarsit tragic.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Vladimir Kara Murza otravit, #Vladimir Kara Murza Vladimir Putin , #Rusia