Unul dintre cei mai importanti investitori straini din istoria Rusiei face afirmatii cutremuratoare

Vineri, 06 Februarie 2015, ora 08:33
25439 citiri
Unul dintre cei mai importanti investitori straini din istoria Rusiei face afirmatii cutremuratoare
Foto: The Guardian

Un om de afaceri american ce devenise la un moment dat cel mai important investitor strain din Rusia face acuzatii cutremuratoare despre ceea ce spune ca este fata nevazuta a unui sistem murdar.

Managerul de fonduri William "Bill" Browder si-a inceput investitiile in Rusia in 1996, insa dupa un debut excelent din punct de vedere financiar totul a luat o turnura neprevazuta, noteaza Business Insider.

Astfel, Serghei Magnitski, partenerul sau de afaceri, a fost ucis in conditii misterioase dupa de descoperise ca functionarii fiscali au delapidat 230 de milioane de dolari.

In plus, Browder a fost trecut pe "lista neagra" in 2005, iar accesul sau in Rusia a fost interzis intrucat era considerat "un pericol pentru securitatea nationala", ca urmare a unor acuzatii de coruptie si delapidare la adresa functionarilor fiscali.

Browder a fost arestat preventiv timp de 11 luni sub acuzarea de evaziune fiscala si spune ca a fost "batut pana la moarte de autoritatile ruse", conform sursei citate.

"Acum inteleg cat de naiv am fost sa ma gandesc ca voi fi imun sistemului barbar din Rusia pentru ca eram strain. Nu as mai merge niciodata in Rusia in primul rand. Mi-as da toate afacerile pentru viata lui Serghei", a scris Browder intr-o carte despre cosmarul pe care l-a trait in Rusia.

Acesta a mai afirmat ca se teme pentru viata sa si este convins ca autoritatile ruse il vor vana.

"Presupun ca este un risc foarte mare ca Putin sau membrii regimului sau ma vor dori mort intr-o zi. Ca oricine altcineva, nu doresc sa mor si nici nu am intentia sa-i las sa ma omoare. Nu pot sa spun ce masuri de prevenire iau, dar voi spune una: aceasta carte. Daca voi fi ucis, veti sti cine a facut-o. Cand dusmanii mei vor citi aceasta carte, vor sti ca stiti", a subliniat Browder.

Rusia este un stat criminal, sustine unul dintre cei mai mari investitori straini

Browder activeaza in prezent la Londra, in acelasi domeniu financiar, si ii avertizeaza pe cei care doresc sa mearga in Rusia.

"Rusia pare ieftina pe hartie, dar problema este ca economia nu mai conteaza acolo. Este piata fraierilor", explica Browder.

Americanul a infiintat firma Hermitage Capital in 1996, cu un capital initial de 25 de milioane de dolari. A investit masiv in Rusia post-sovietica, unde a dat de "coruptie si oligarhi puternici".

Chiar si asa, la un moment dat, activele Hermitage Capital au ajuns sa valoreze 4,5 miliarde de dolari. Declinul a inceput insa odata ce Browder si partenerul sau au intrat in vizorul autoritatilor din Rusia.

Ca urmare a modului in care a murit Serghei Magnitski, secretarul de Stat american de la acea data, Hillary Clinton, a sanctionat cu interzicerea accesului in SUA 60 de oficiali de rang inalt din Rusia asociati cazului. De asemenea, aceiasi oficiali au primit o pedeapsa similara si din partea Parlamentului European si s-au ales si cu interdictia de a calatori in statele UE.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#William Browder afaceri Rusia, #William Browder Rusia, #William Browder interzis Rusia, #afaceristi interzisi Rusia, #sistem corupt Rusia , #Rusia