Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Alegeri in Serbia: Premierul este favorit, dar principalul sau rival, un student care ironizeaza clasa politica, scoate cursa din rutina

Duminica, 02 Aprilie 2017, ora 16:28
3050 citiri
Alegeri in Serbia: Premierul este favorit, dar principalul sau rival, un student care ironizeaza clasa politica, scoate cursa din rutina
Foto: Arhiva Hepta.ro

Sarbii ies duminica la urne pentru a-si alege presedintele. Actualul premier, Aleksandar Vucici, este favoritul detasat al scrutinului, dar candidatul aflat pe a doua pozitie in sondaje, un student care si-a lansat campania pentru a ironiza clasa politica din tara, atrage atentia.

In varsta de 47 ani, seful Guvernului de la Belgrad, care candideaza in numele formatiunii sale, Partidul Progresist din Serbia (SNS), principala formatiune a coalitiei aflate la putere, ar putea castiga inca din primul tur de scrutin, arata sondajele, care il crediteaza cu peste 50% din intentiile de vot, relateaza Reuters.

Pe parcursul campaniei, el si-a indemnat compatriotii sa aleaga la conducerea tarii un presedinte din aceeasi formatiune ca membrii Guvernului.

"Daca doi politicieni sunt la bordul unui avion si daca vor sa mearga in directii opuse, avionul va sfarsi direct in prapastie, iar acest lucru ar fi o catastrofa pentru Serbia", a avertizat el.

Intr-un interviu acordat weekendul trecut agentiei Reuters, Vucici a declarat ca Serbia este decisa sa adere la Uniunea Europeana, dar a adaugat ca vrea si sa imbunatateasca relatiile cu Rusia, aliatul traditional al Belgradului.

"Serbia este pe calea europeana, acesta este obiectivul nostru strategic. Vrem ca societatea noasta sa se inspire din tarile mai dezvoltate din Europa de Vest", a declarat el.

"Trebuie sa le aratam oamenilor de rand ce facem ca europenii. Trebuie sa le aratam rezultate complete, drumuri, proiecte", a subliniat Vucici, desprins din miscarea nationalista sarba care s-a reorientat spre liberalism.

Un sondaj IPSOS Strategic Marketing publicat luni de cotidianul Blitz, il crediteaza cu 53% din intentiile de vot.

Studentul care ridiculizeaza clasa politica

Principalul sau adversar nu este un oponent clasic. Este vorba de un tanar de 25 de ani, student la comunicare, a carui intreaga campanie este o satira la adresa elitelor politice.

Luka Maksimovici, originar din Mladenovaci, candideaza sub pseudonimul Ljubisa 'Beli' Preletacevic - "beli" inseamna "alb" in sarba, iar "preletacevic" este un joc de cuvinte care inseamna persoana care schimba un partid politic pentru a se imbogati, un fel de traseist politic.

Intrat in politica anul trecut, la alegerile locale din Mladenovaci, unde lista sa a obtinut 20% din sufragii si a obtinut 12 mandate de consilier, personajul sau, in costum alb, cu ceas auriu mare si parul prins in coc se vrea o caricatura a alesului corupt si dubios.

Clipurile sale de campanie, un succes pe retelele de socializare, il arata pe jumatate iesit dintr-un Mercedes decapotabil vechi, facand flotari ca Rocky Balboa sau prefacandu-se ca este Gandalf, varjitorul din Stapanul Inelelor.

Citeste si Un student care a candidat in gluma este al doilea in sondaje pentru presedintia Serbiei: Trimiteti toti banii in buzunarele mele

Ascensiunea sa fulminanta in sondaje, la numai o saptamana dupa intrarea in cursa, nu face partidele sa rada, care vad in succesul lui Maksimovici o dovada a dezamagirii celor aproximativ 6,7 milioane de alegatori.

La randul sau, tanarul atrage atentia ca nu este vorba numai de o gluma. Clasa politica este "murdara si corupta", potrivit lui. A venit momentul pentru "cel putin a incerca sa se faca ceva pentru a schimba acest lucru", afirma Maksimovici.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#alegeri presedinte Serbia, #Serbia student comediant presedinte, #alegeri presedintia Serbia , #Serbia