Belgradul incearca sa ne impuna o alta istorie - lider al romanilor din Serbia

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 22:06
5358 citiri
Belgradul incearca sa ne impuna o alta istorie - lider al romanilor din Serbia

Romanii din Valea Timocului nu au nicio problema cu poporul sarb, dar Belgradul incearca sa le impuna o alta istorie si o alta limba, a declarat miercuri Zavisa Jurj, presedinte al Asociatiei Ariadnae Filum.

"In Valea Timocului avem foarte mari probleme. Cand e vorba de intrarea si sustinerea noastra a Serbiei in UE, normal ca noi sustinem tara in care traim si normal ca trebuie sa intre in Uniunea Europeana, dar trebuie sa indeplineasca toate conditiile care se cer, trebuie in primul rand sa respecte legea. Romanii din Valea Timocului nu au pentru ce sa dovedeasca cat sunt de loiali pentru ca stramosii nostri, impreuna cu sarbii, au creat acest stat. Satele romanesti sunt pline de cimitire din razboaiele balcanice, primul razboi mondial. Dar in trei ani dupa Razboiul balcanic au fost sarbizati si asa am ramas cu totii pana astazi", a spus Zavisa Jurj.

Vlahii din Valea Timocului care se considera romani se bucura ca pentru prima data tara mama ii sustine. "Ce s-a intamplat acum cu noi, care stim cine suntem si ce vrem pentru viitor pentru noi si copiii nostri, ne incurajeaza pentru ca vedem pentru prima oara ca tara mama foarte puternic ne sustine. Noi nu avem nicio problema cu poporul sarb, dar e problema ca conducerea de la Belgrad incearca sa ne impuna o alta istorie, o alta limba, o limba vlaha cu alfabet chirilic cu litere create de un ginecolog, de un invatator de muzica. Noi zicem ca limba si istoria trebuie sa se discute in Academia Romana si Academia Sarba. Cand e vorba de drepturi, Serbia trebuie sa respecte legile pe care le-a adoptat", a mai declarat Jurj.

La randul sau, protopopul Bojan Aleksandrovici a reiterat cererile romanilor din Valea Timocului, dupa ce s-a scuzat pentru limba pe care o vorbeste "nu am avut scoli unde sa invat limba materna si am invatat acasa asa cum vorbesc parintii nostri".

"In zona noastra exista 154 de sate suta la suta romanesti, plus 48 de localitati mixte, aproximativ 300.000-350.000 de romani. Problema este ca in Valea Timocului exista o criza de identitate la romani, unii din romani se declara sarbi, altii se declara vlahi, iar a treia grupatie se declara romani. Exista o grupatie care se declara vlahi, dar spun ca vlah si roman este tot un lucru. Istoric este asa. Avem numai doua bisericute mici, avem cateva troite, n-avem nicio ora de invatat limba romana la scoala si nu avem mass-media", a spus preotul.

Aleksandrovici respinge acuzatiilor potrivit carora romano-vlahii ar fi oprit acordarea de statut de tara candidata la UE Serbiei.

"In ultima vreme suntem acuzati ca oprim intrarea Serbiei in UE. Romania, tara noastra mama, ne-a sustinut si nu-i adevarat ca Romania a impedecat Serbia sa intre in UE, ci Romania insista ca Serbia sa-si respecte propriile legi si Constitutia. Daca traiti intr-o tara care este tara voastra, care impreuna ati creat-o cu poporul sarb, daca suntem cetateni loiali statului sarb, daca facem tot ce trebuie pentru tara noastra si o simtim ca casa noastra, dar nu avem drepturi, inseamna ca sineva incearca sa ne faca sa ne simtim striini la casa noastra si nu se poate.

N-avem scoli, nu e recunoscuta Biserica Ortodoxa Romana pe intregul teritoriu al Serbiei, n-avem mass-media in limba romana. Asta cerem. Nimica mai mult. Cerem si dorim ca Serbia sa intre in UE, dar ca sa intre la o nunta cineva trebuie sa fie imbracat pentru nunta, dar nu imbracat pentru dus la loc la sapat ori la cules la vie", a explicat in graiul sau preotul Bojan Aleksandrovici.

Spre deosebire de romanii din Voivodina, care au fost recunoscuti oficial inca din timpul regimului comunist din fosta Iugoslavie, cei din Timoc nu s-au bucurat niciodata de drepturi specifice minoritatilor nationale.

In Voivodina, romanii beneficiaza de invatamant public, emisiuni de televizune si posturi de radio in limba romana, iar in 2001 a fost infiintata si o episcopie ortodoxa romana, care a fost recunoscuta de Ministerul Cultelor din Serbia in aprilie 2009 si care are sub jurisdictia sa doar parohiile romanesti din Voivodina.

Numiti "vlahi", romanii din Timoc sunt privati de invatamant sau activitati culturale si religioase in limba materna.

Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#Romania, #Romania Serbia, #Romania UE Serbia, #vlahi Serbia, #Romania vlahi Serbia , #Serbia