Consulul general al Romaniei de la Zaicear, acuzat ca duce o politica anti-romaneasca

Luni, 11 August 2014, ora 22:47
5838 citiri
Consulul general al Romaniei de la Zaicear, acuzat ca duce o politica anti-romaneasca
Foto: Arhiva

Reprezentantii comunitatii romanesti din Serbia cer retragerea consulului general al Romaniei de la Zaicear, Iulian Nitu, pe care il acuza ca duce o politica anti-romaneasca in Valea Timocului, care dauneaza "grav" atat comunitatii, Ministerului Afacerilor Externe (MAE), cat si Romaniei.

"Avand in vedere problemele pe care le avem noi cu consulul general al Romaniei de la Zaicear, Iulian Nitu, si problemele pe care le-a creat de la venirea in Serbia, de doi ani, adica a incercat prin toate modalitatile sa strice tot ce a fost facut bun in ani antetriori, creeaza noi lideri, noi organizatii, incearca sa sparga organizatiile vechi care au facut ceva pentru romanii din Serbia de rasarit, noi pentru asta cerem retragerea consulului de la Zaicear, pentru ca dauneaza grav atat comunitatii noastre, dar credem ca dauneaza grav si Ministerului de Externe si Romaniei printr-o politica pe care o pot numi anti-romaneasca in Timoc", a declarat, luni, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului, Predrag Balasevic, presedintele Partidului "Neamul Romanesc" din Valea Timocului.

Potrivit acestuia, romanii din Serbia nu mai colaboreaza cu consulul general si, cu toate ca au insistat mult sa se deschida aceasta reprezentanta a Romaniei la Zaicear, sustin ca, daca stiau ca o sa vina o persoana cum este Iulian Nitu, poate era mai mai bine ca acest consulat sa nu se fi deschis, "pentru ca el face o politica in defavoarea comunitatii romanesti din Timoc si am ajuns in situatia in care nu il mai putem suporta".

Predrag Balasevic a precizat ca a solicitat retragerea consulului general de la Zaicear si Ministerului Afacerilor Externe roman, insa pana in prezent nu a primit niciun raspuns.

"Noi am avut anul trecut o intalnire cu domnul Corlatean (ministrul Afacerilor Externe - n.red.) in care i-am atras atentia asupra acestei probleme, am trimis scrisori oriunde am putut sa discutam despre problema aceasta la cel mai inalt nivel, noi am discutat, am vorbit, am cerut, nu am vazut nicio reactie pana in prezent", a mai spus acesta.

La randul sau, presedintele executiv al Fundatiei Nationale a Romanilor de Pretutindeni, Eugen Popescu, a criticat diplomatia romaneasca, afirmand ca "Romania nu a mai avut de multa vreme diplomati slabi ca cei din Serbia, care duc o politica anti-romaneasca".

"Atat ambasadorul Banu, cat si consulul de la Zaicear fac mai mult politica pro-sarbeasca decat pro-romaneasca si este de neinteles cum sunt tinuti acesti oameni de Ministerul de Externe in post de atata vreme. Nu este deloc un motiv pentru a fi tinuti pe bani multi pe care statul roman ii plateste doar ca sa faca rau. Romania are nevoie de o diplomatie pro-activa puternica, care sa faca cinste unui stat care este membru NATO si membru al UE. Nu trebuie sa umble cu coloana vertebrala indoita numai ca sa fie invitata la tot felul de receptii la Belgrad. Este de neinteles de ce domnul ministru Corlatean, care este un cunoscator aprofundat al Serbiei, al zonei si al romanilor din Serbia, este de acord sa mentin astfel de indivizi in posturi acolo", a declarat Eugen Popescu.

La Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului participa aproximativ o suta de persoane, intre care parlamentari de pe cele doua maluri ale Prutului, ministri, cursanti din tara si din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia, precum si conferentiari din Cluj, Bucuresti, Iasi, dar si din Italia si Germania, studenti, masteranzi si doctoranzi cu preocupari privind promovarea valorilor nationale, convietuirea interetnica si afirmarea identitatii cultrale, lingvistice si confesionale in medii multietnice.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#roamani Serbia ambasador, #Iulian Nitu retragere, #romani Valea Timocului , #Serbia