"Primavara Balcanica" bate la usa?

Luni, 18 Martie 2019, ora 15:57
4759 citiri
"Primavara Balcanica" bate la usa?
Foto: Hepta.ro

In Serbia au loc de mai multe luni proteste la adresa presedintelui Aleksandar Vucic. De sambata, situatia s-a complicat, dupa ce demonstrantii au luat cu asalt televiziunea de stat si au incercuit palatul prezidential.

"Vrem sa ajutam radioteleviziunea publica sa-si puna in aplicare propriul motto: Este dreptul vostru sa stiti totul", a strigat Bosko Obradovic in megafon. Aparitia presedintelui partidului sarb national de dreapta "Dveri" a fost una mai degraba neobisnuita - in interiorul sediului televiziunii de stat RTS.

Obradovic a patruns in sediu alaturi de alti politicieni de opozitie si de aproximativ 50 de manifestanti (foto), in timp ce alte cateva sute de persoane protestau in fata cladirii din centrul capitalei Belgrad. Politia a reusit abia cateva ore mai tarziu sa-i dea afara pe intrusi din sediul RTS. Au existat imagini cu scurte interventii in forta asupra unor protestatari izolati, dar tesiunile nu au escaladat si mai mult.

Actiunea de protest a avut loc simbolic la 19:30, ora la care incep stirile de seara la RTS, care se bucura de regula de audienta ridicata. Dar milioanele de sarbi care urmaresc programul afla rarisim de acolo despre protestele care au avut loc in peste 90 de orase din Serbia.

Incepand din decembrie, zeci de mii de sarbi au iesit pe strazi pentru a demonstra impotriva "dictaturii" de la Belgrad si in favoarea statului de drept, libertatii presei si alegerilor libere.

Vucic adopta o atitudine combativa

"Nu ma tem. Nu pot sa-mi pierd decat viata. Voi lupta mai departe pentru Serbia, acesta este lucrul cel mai important", a raspuns numarul unu de la Belgrad Aleksandar Vucic in nota sa melodramatica obisnuita. Presedintele i-a numit pe politicienii de opozitie "batausi" si "fascisti", care ar vrea sa ajunga la putere cu ajutorul violentei.

In timpul conferintei de presa de duminica a sefului statului, mii de sarbi au inconjurat palatul prezidential si au protestat zgomotos cu muzica, fluieraturi si scandari anti-Vucic. Demonstrantii au reusit sa treaca de un lant format de politisti si au adus un camion cu boxe langa cladirea prezidentiala. Au avut loc ciocniri violente.

Initial, oameni din toata tara doreau sa se stranga la Belgrad pentru o mare demonstratie pe 13 aprilie. Dar lucrurile pot evolua si mai repede, iar politicianul de opozitie Borko Stefanovic a declarat reporterului DW aflat la fata locului: "Sa speram ca acest guvern mai are atata ratiune incat sa ne indeplineasca rapid cererile".

Un atac asupra acestui politician a declansat de altfel protestele din decembrie. Stefanovic si alti doi colegi au fost batuti de barbati suspectati ca ar fi apropiati guvernului sarb.

Opozitia se formeaza

Chiar daca multi protestatari refuza inca sa sprijine concret o grupare de opozitie, se formeaza pas cu pas "Alianta pentru Serbia", ca forta principala a protestelor. Din aceasta fac parte diverse formatiuni, de la nationalisti, la miscari civice, pana la politicieni de stanga.

Aceste proteste extinse sunt cea mai mare provocare de pana acum pentru Vucic, care conduce cu mana de fier Serbia de sapte ani. Lista reprosurilor care i se aduc este lunga: nepotism, legaturi cu crima organizata si politica clientelara pentru membrii Partidului Progresului, al carui sef este.

Fiecare al zecelea din cei sapte milioane de sarbi este membru al acestui partid - carnetul de partid este considerat garantie pentru locuri de munca bune si cadouri electorale.

Vucic a divizat Opozitia prin preluarea controlului asupra presei din tara. In afara unui post TV prin cablu si a unor saptamanale cu tiraj redus, seful statului este ridicat in slavi de presa mainstream, care ii ataca simultan pe criticii sai.

Proteste si la Berlin

"In mod clar, Vucic este enervat profund de faptul ca protestele dureaza atat de mult", spune politologul din Belgrad Boban Stojanovic. Presedintele sarb trebuie sa evite crearea unei imagini de reprimare brutala a protestelor de catre Politie.

Acest lucru ar transforma demonstrantii in victime, iar situatia ar putea scapa de sub control. "Daca Opozitia va spori presiunile, poate ca se va ajunge in cele din urma la eliberarea mass-media, la mai multa democratie si sa speram la alegeri libere", a declarat Stojanovic pentru DW.

Fostul politician nationalist Vucic respinge toate acuzatiile care i se aduc. El ar urmari sa conduca tara inspre UE, multi ar crede chiar ca el este persoana potrivita care sa puna capat conflictului de decenii cu Kosovo, pe care Belgradul nu-l recunoaste ca stat independent.

Un scenariu auzit des in Serbia: cu concesiile facute Kosovo, Vucic ar fi obtinut la schimb tacerea UE fata de represaliile puse in aplicare in propria tara.

In context, au avut loc in premiera si proteste la Berlin, unde 50 de sarbi s-au strans la Alexanderplatz, pe ploaie, pentru a sprijini manifestatiile de acasa. "Vrem ca oamenii din Berlin sa-i intrebe pe politicienii trimisi de ei in Parlament de ce sprijina regimul autocrat din Serbia", a spus Ljubica Sljukic Tucakov pentru DW. Tanara ligvista care traieste de sase luni la Berlin a organizat protestele, pe care doreste sa le continue.

In Balcanii de Vest, situatia este fierbinte in prezent in mai multe locuri: mii de oameni au iesit pe strazi pentru a cere mai multa democratie si in Albania, Muntenegru si partea sarba din Bosnia.

Val de proteste violente in Balcani: Guvernele din Albania, Serbia si Muntenegru sunt acuzate de coruptie si oamenii le cer sa plece

Observatorii politici au inceput deja sa vorbeasca de o "Primavara Balcanica".

Nemanja Rujevic

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proteste Serbia, #proteste Balcani , #Serbia