Romania si Serbia au semnat protocolul pe minoritati

Joi, 01 Martie 2012, ora 14:54
6519 citiri
Romania si Serbia au semnat protocolul pe minoritati

Romania si Serbia au semnat, la Bruxelles, protocolul referitor la protectia minoritatilor, ceea ce inseamna ca Serbia va putea primi statutul de candidat la aderarea la UE, potrivit unor informatii pe surse.

Documentul a fost semnat la nivel de ambasadori, informeaza TVR Info.

Informatia nu a fost facuta, deocamdata, publica nici de Romania, nici de Serbia, intrucat urmeaza ca documentul sa fie discutat in cadrul Consiliului European care incepe in aceeasi zi.

Textul a fost vazut intre timp si de presedintele Traian Basescu, ajuns la Bruxelles, pentru a participa la lucrarile summit-ului UE.

Protocolul ar putea fi anexat concluziilor summitului, ce vor fi date publicitatii vineri, relateaza RFI.

Cotidianul sarbesc Blic spune ca cea mai importanta dintre prevederi e cea referitoare la dreptul vlahilor din Serbia de a-si determina singuri nationalitatea.

Am blocat Serbia

Romania a decis sa blocheze acordarea statutului de candidat la UE pentru Serbia, la Consiliul Afaceri Externe din 28 februarie, din cauza modului in care aceasta trateaza minoritatea romaneasca de pe teritoriul sau.

Romania joaca dur cu Serbia: Diaconescu - Partenerii sa se obisnuiasca cu o Romanie activa

Romania inca blocheaza Serbia pentru UE - surse

Secretarul de stat MAE pentru Romanii de Pretutindeni, Eugen Tomac, a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca Serbia ii discrimineaza pe romanii de pe teritoriul sau si se comporta cu minoritatile ca pe vremea cand era un stat totalitar, motiv pentru care Romania i-a blocat accesul la UE.

Nu exista minoritate vlaha. Serbia, ca pe vremea dictaturii - Interviu Ziare.com

"Serbia de azi nu intelege ca minoritatile nu mai pot fi neglijate si tratate superficial cum se intampla in epoca dictatoriala, totalitara si inainte de Milosevici", ne-a spus Eugen Tomac.

Oficialul de la Bucuresti a afirmat ca Romania, desi isi doreste statul vecin in UE, iar relatia e "exceptionala", are o mare problema cu faptul ca Serbia imparte comunitatea romaneasca in doua - romani si vlahi - pe ultima considerand-o o etnie inventata.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Serbia Romania semnare protocol, #Romania protocol minoritati , #Serbia