Serbia a votat normalizarea relatiilor cu Kosovo: Asta nu inseamna ca-i recunoastem independenta

Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 15:36
2428 citiri
Serbia a votat normalizarea relatiilor cu Kosovo: Asta nu inseamna ca-i recunoastem independenta

Parlamentarii sarbi au votat, vineri seara, cu o majoritate covarsitoare, acordul privind normalizarea relatiilor cu provincia Kosovo, o decizie istorica ce va pava drumul Belgradului catre inceperea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Dintre cei 203 de parlamentari prezenti, 173 au votat in favoarea acordului, cei 24 care au votat impotriva fiind in mare parte ultranationalistii din Partidul Democrat din Serbia, scrie Deutsche Welle. Cei care au sprijinit acordul sunt membrii partidului nationalist aflat la guvernare, dar si opozitia de centru stanga.

Decizia este una istorica, intrucat prevede recunoasterea autoritatii Kosovo asupra etnicilor sarbi din nordul provinciei, garantand totodata si autonomia acestora fata de guvernul de la Pristina, dominat de etnicii albanezi.

Fortele de ordine au fost mobilizate in fata cladirii parlamentului sarb, unde sute de ultranationalisti au protestat fata de semnarea acordului, acuzand Guvernul de "tradare".

Citeste si Proteste la Belgrad impotriva acordului de normalizare a relatiilor Serbia-Kosovo

Premierul sarb Ivita Dacici a declarat in fata membrilor Parlamentului ca votarea acordului de normalizare a relatiilor cu Kosovo priveste viitorul Serbiei ca natiune europeana, dar nu inseamna recunoasterea independentei Kosovo.

"Acesta nu este un simplu vot privind acordul. Acest vot ne consolideaza pozitia si arata care este directia spre care vrem sa mergem. Am fi putut refuza acordul, dar am fi devenit un fel de Coreea de Nord a Europei", le-a spus Ivita Dacici parlamentarilor, dupa o lunga zi de dezbateri.

Citeste si UE recompenseaza Serbia, dupa cedarea in chestiunea Kosovo

Odata cu normalizarea relatiilor cu Kosovo, Serbia va putea incepe negocierile cu Bruxelles-ul privind o eventuala aderare la UE. Luni, Comisia Europeana a recomandat si inceperea unor negocieri cu Kosovo, pentru a apropia Pristina de Europa.

In 2008, Kosovo si-a declarat independenta, miscare cu Serbia nu este de acord nici in ziua de astazi. Majoritatea etnicilor sarbi din Kosovo inca mai resping autoritatea Guvernului de la Pristina si o recunosc pe cea a Belgradului.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#acord normalizare Serbia Kosovo, #normalizare relatii Belgrad Pristina, #independenta Kosovo Serbia , #Serbia