Serbia, la zece ani dupa asasinarea lui Djindjici - Intre UE si crima organizata

Autor: Ana Ilie
Marti, 12 Martie 2013, ora 21:08
3281 citiri
Serbia, la zece ani dupa asasinarea lui Djindjici - Intre UE si crima organizata

Reformistii sarbi il plang marti pe fostul premier Zoran Djindjici, asasinat in fata guvernului belgradean la 12 martie 2003. A zecea aniversare a mortii fostului premier gaseste Serbia intr-o stare mai grava decat a lasat-o reformistul.

"Marsul pentru Zoran" a inceput la Belgrad inainte de pranz, trecand pe la Guvern, unde politicienii din partidele de Opozitie Democrat si Liberal Democrat au depus flori si coroane, pentru a sfarsi la mormantul politicianului, scrie Balkan Insight.

"Serbia va fi mai buna decat este daca noi toti vom fi mai buni decat suntem", a spus odinioara Djindjici, insa este limpede, la zece ani dupa asasinarea sa, ca ambitiile sale pentru Serbia nu au prins contur.

Djindjici a fondat Partidul Democrat, care a condus revolta impotriva regimului lui Slobodan Milosevici, in 2000. Djindjici a devenit premier in 2001 si a jucat un rol central in arestarea si extradarea lui Milosevici la Haga, unde fostul lider a fost acuzat de crime de razboi.

El credea ca viitorul Serbiei se afla in Occident, asa ca a incercat sa inlature obstacolele din calea aderarii tarii la UE, in special prin arestarea suspectilor de crime de razboi si prin pasi diplomatici in relatia cu Kosovo.

Si-a dorit sa transforme Serbia dintr-un stat paria, patat de crimele de razboi si bombardamentele NATO, intr-un membru al Uniunii Europene, democratic si prosper. Aceste idealuri l-au costat viata.

Djindjici a fost asasinat in urma unui complot intre fortele de securitate si Clanul Zemun, o temuta grupare de crima organizata. Desi cel ce a apasat pe tragaci a fost prins si inchis pentru 40 de ani, creierul asasinarii si contextul politic al crimei nu au fost descoperite, numai suspectate.

Crima a paralizat reformele democratice initiate de Djindjici, iar economia, care isi revenea incet dupa ani intregi de sanctiuni, s-a blocat iar.

Mana dreapta a lui Djindjici, Zoran Zivkovici, cel care a preluat functia acestuia dupa asasinat, apreciaza ca aceasta crima "a oprit Serbia".

Belgradul este totusi angajat in discutii cu UE pentru deschiderea negocierilor de aderare spre sfarsitul acestui an.

Actualul premier sarb, Ivica Dacici, fost purtator de cuvant al lui Milosevici si rival al lui Djindjici, negociaza acum cu omologul sau din Kosovo, Hashim Thaci, sub obladuirea UE.

Fostul presedinte Boris Tadici spune ca s-a ajuns la o situatie absurda: "Toti cei care au fost inamicii democratiei, europenizarii, modernizarii si apropierii in anii '90 muncesc acum ascultatori la realizarea acestor proiecte. Este o mare victorie pentru o viziune".

Unul din cele mai mari obstacole in calea aderarii la UE a Serbiei ramane totusi crima organizata, cea care s-a aflat si in spatele asasinarii lui Djindjici. Oficialii europeni mentioneaza cu fiecare ocazie progresele pe care Serbia le mai are de facut la acest capitol, avand in vedere ca gruparile mafiote ajung pana la cele mai inalte nivele ale statului.

Transparency Serbia atragea atentia de curand si asupra finantarii partidelor politice si statutului privilegiat al unor oameni de afaceri cu legaturi cu crima organizata.

"Nimic nu s-a schimbat in bine pentru Serbia- dimpotriva. Tara se confrunta cu aceleasi probleme ca atunci cand Djindjici a fost ucis. Si in ultimii sapte-opt ani, noi probleme au inrautatit situatia. Coruptia a juns la un nivel gigantic. Este ca un cancer si a cuprins zdravan insasi fiinta Serbiei", a marturisit Zoran Zivkovici pentru Deutsche Welle.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#zece ani asasinare Zoran Djindjici, #asasinat Zoran Djindjici, #crima organizata Serbia , #Serbia