Serbia, propulsata in Europa de succesul Kosovo la Haga

Marti, 27 Iulie 2010, ora 23:18
2508 citiri
Serbia, propulsata in Europa de succesul Kosovo la Haga
Foto: Elsigodelasluces

Procesul de intrare in Uniunea Europeana a Serbiei ar putea fi accelerat, la cererea unor state membre, dupa succesul provinciei Kosovo la Curtea Internationala de la Haga, scrie publicatia EUObserver.

Se pare ca reprezentanti ai mai multor state europene sunt in favoarea unei desfasurari rapide a procesului de aderare a Serbiei la UE. Ministrii de Externe din Italia, Slovacia si Austria au facut declaratii in favoarea Serbiei, la intalnirea de luni, informeaza EuObserver.

Serbia si Kosovo incep ofensiva campaniilor diplomatice rivale

Ministrul de Externe italian, Franco Frattini, a declarat luni, inainte de intalnire: "Intr-un moment in care ar trebui sa intelegem dezamagirea Serbiei, trebuie sa dam unui adevarat pro-european ca Boris Tadic (presedintele Serbiei) un mesaj pozitiv".

Franco Frattini s-a referit la un mesaj pozitiv cu privire la urmatorul pas in procesul de aderare la UE al Serbiei, adica trimiterea cererii de aderare a Serbiei la Comisia Europeana, pentru evaluare.

"Belgradul merita un mesaj de incurajare, cum ar fi acela ca drumul european sa ramana deschis, fara alte conditii", a adaugat Frattini.

Serbia: 55 de tari sunt "la un pas" de a recunoaste independenta Kosovo

Ministrul de Externe al Austriei, Michael Spindelegger, a sugerat de asemenea ca vor fi schimbari in ceea ce priveste perspectivele de aderare a Serbiei la UE.

"Este important pentru Serbia ca progresul catre aderarea la UE sa fie concret", a declarat Spindelegger, indicand ca in aceasta toamna, s-ar putea accelera procesul de aderare.

Ministrul de Externe slovac, Mikulas Dzurinda, a declarat la randul sau ca este in favoarea aderarii Serbiei la UE cat mai rapid, Slovacia fiind una din cele cinci tari europene care au refuzat sa recunoasca independenta Kosovo.

Independenta Kosovo nu incalca dreptul international, a decis Curtea de la Haga

"Cu cat Serbia este mai aproape de UE, cu atat mai bine este pentru Serbia, pentru Balcani si pentru UE, asa ca nu vom pune bariere", a spus Dzurinda.

Potrivit EUObserver, si un diplomat roman ar fi sugerat ca a existat o discutie privind "nevoia de a metine ritmul" in procesul de aderare.

Serbia nu va recunoaste niciodata independenta Kosovo - Tadici

Comisarul pentru politica Externa al Uniunii Europene, Catherine Ashton, a negat insa ideea ca Serbia ar fi favorizata la aderarea in UE.

Curtea Internationala de la Haga a decis pe 22 iulie ca declaratia de independenta a fostei provincii sarbe Kosovo nu incalca dreptul international. Zece dintre cei 14 judecatori ai Curtii Internationale de Justitie au fost de acord ca declararea independentei de catre Kosovo nu a incalcat dreptul international general.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Serbia aderare UE, #Serbia Uniunea Europeana, #Serbia Europa Kosovo , #Serbia