Serbia si Kosovo ar fi ajuns la un acord ce va nemultumi populatia

Autor: Ana Ilie
Joi, 14 Martie 2013, ora 17:27
1608 citiri
Serbia si Kosovo ar fi ajuns la un acord ce va nemultumi populatia

Belgradul si Pristina au ajuns la o intelegere cu privire la comunitatea municipalitatilor sarbe, insa intelegerea este de natura sa nemultumeasca cele doua populatii.

Potrivit cotidianului belgradean Blic, ambele parti au cerut mai mult timp din partea UE pentru a pregati publicul, scrie b92.

O sursa din UE a precizat pentru Blic ca este limpede ca nici sarbii nici albanezii nu vor fi satisfacuti de solutia gasita de liderii lor. "Din punctul de vedere al UE, o intelegere intre Belgrad si Pristina s-a realizat", a continuat sursa.

"Inaltul reprezentant UE Catherine Ashton si-a indeplinit misiunea cu succes si din punctul nostru de vedere o intelegere intre Serbia si Kosovo pe marginea stabilirii si puterilor Comunitatii Municipalitatilor Sarbe din Kosovo a fost realizata. Cu toate acestea, ambele parti au cerut un pic de timp suplimentar pentru a pregati publicul pentru intelegere deoarece ambele parti au fost nevoite sa renunte la o parte din cererile lor pentru a ajunge la intelegere", a explicat sursa.

Premierul sarb, Ivica Dacic, a negat insa, miercuri, ca s-a ajuns la o intelegere, si a aratat ca UE "nu da ultimatumuri Serbiei".

"S-au facut progrese in dialog insa suntem departe de o solutie. Nu pot spune ca sunt foarte optimist. Este o opinie ca Belgradul va face orice pentru a obtine data de incepere a negocierilor de aderare la UE. Este gresita, Belgradul nu face asta pentru o data ci pentru a gasi solutii durabile pentru functionarea institutiilor care sa fie recunoscute si de Belgrad si de Pristina", explica acesta.

Acordul dintre Belgrad si Pristina este vital pentru ca Serbia sa poata obtine o data de incepere a negocierilor de aderare la UE.

Kosovo doreste ca Serbia sa isi destructureze ceea ce considera a fi structuri "paralele" in nordul teritoriului sau, in vreme ce Serbia doreste mai intai o mai mare autonomie a zonelor populate de sarbi din Kosovo.

De la sfarsitul conflictului din Kosovo, la sfarsitul anilor '90, regiunea s-a aflat in afara controlului guvernului kosovar, iar Serbia a continuat sa finanteze securitatea, justitia, sanatatea si educatia regiunii majoritar locuita de sarbi.

Dacici a precizat, la inceputul lunii, ca Serbia doreste sa gaseasca o solutie de compromis. Belgradul si Pristina au cazut de acord asupra formarii unei asociatii a municipalitatilor sarbe, ce ar oferi o solutie discutiilor pe marginea "institutiilor paralele" din nordul Kosovo.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Serbia Kosovo acord, #Serbia Kosovo asociatie municipalitati , #Serbia