Serbia: Vedem un compromis cu Kosovo, dar trebuie sa vrea si ei

Autor: Ana Ilie
Luni, 04 Martie 2013, ora 22:05
1377 citiri
Serbia: Vedem un compromis cu Kosovo, dar trebuie sa vrea si ei

Inaintea celei de-a sasea runda de discutii sarbo-kosovare la Bruxelles, mediate de UE, oficialii sarbi sustin ca se intrevad perspectivele unei solutii de compromis la problema nordului Kosovo.

Premierul sarb, Ivica Dacici, si omologul sau kosovar, Hashim Thaci, continua discutiile pe marginea viitorului institutiilor finantate de Serbia in nordul Kosovo, luni, la Bruxelles, informeaza Balkan Insight.

Kosovo doreste ca Serbia sa isi destructureze ceea ce considera a fi structuri "paralele" in nordul teritoriului sau, in vreme ce Serbia doreste mai intai o mai mare autonomie a zonelor populate de sarbi din Kosovo.

De la sfarsitul conflictului din Kosovo, la sfarsitul anilor '90, regiunea s-a aflat in afara controlului guvernului kosovar, iar Serbia a continuat sa finanteze securitatea, justitia, sanatatea si educatia regiunii majoritar locuita de sarbi.

Dacici a precizat, la inceputul lunii, ca Serbia doreste sa gaseasca o solutie de compromis. Belgradul si Pristina au cazut de acord asupra formarii unei asociatii a municipalitatilor sarbe, ce ar oferi o solutie discutiilor pe marginea "institutiilor paralele" din nordul Kosovo.

Cu toate acestea, cele doua parti nu au reusit sa cada de acord asupra jurisdictiei unei asemenea asociatii si asupra legaturilor sale cu Pristina si Belgrad. Dacici sustine ca pristina respinge ideea de a conferi orice fel de putere reala sarbilor din nord.

Premierul sarb a adaugat ca, in eventualitatea unei intelegeri, Serbia ar dori ca institutiile din nordul Kosovo sa transfere o parte din puterile lor Adunarii Kosovo.

"Daca nu reusim sa ajungem la o intelegere cu Pristina, inseamna ca nu a fost intelegere de partea kosovara", a aratat Dacici.

UE le cere ambelor parti sa-si rezolve problemele bilaterale, inainte de a da unda verde aderarii Serbiei la Uniune. In plus, Uniunea doreste sa lanseze discutiile pe marginea acordului de stabilizare si asociere UE - Kosovo, si pentru aceste tinte este nevoie de o "normalizare" a relatiilor bilaterale.

Belgradul a obtinut, in martie 2012, statutul de stat candidat la UE si spera sa obtina o data de incepere a negocierilor de aderare in iunie. Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, va trimite un raport pe marginea progresului inregistrat de Belgrad si Pristina Consiliului European, la jumatatea lunii aprilie.

"Panaa tunci, ideea este sa avem o intelegere si un plan de implementare a ceea ce am convenit", a aratat Dacici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Serbia negocieri Kosovo, #UE relatii Serbia Kosovo , #Serbia