39 de militari rusi au murit in avionul care s-a prabusit in Siria

Miercuri, 07 Martie 2018, ora 09:11
9014 citiri
39 de militari rusi au murit in avionul care s-a prabusit in Siria
Foto: Marko Stojkovic - flickr

39 de militari au murit in urma prabusirii avionului militar de transport, marti, la aterizare in baza rusa Hmeimim, din vestul Siriei, potrivit armatei ruse.

Este vorba despre cel mai grav incident legat de interventia militara lansata de Moscova in septembrie 2015 in sustinerea regimului lui Bashar al-Assad (cu exceptia prabusirii unui avion ce se indrepta catre aceeasi baza, in decembrie 2016, in sudul Rusiei, unde au murit 92 de oameni), scrie AFP.

Campania de atacuri aeriene ruse are loc in principal de la Hmeimim, unde presedintele rus Vladimir Putin a declarat, in decembrie, ca misiunea armatei ruse a fost "stralucitor indeplinita" si a anuntat o retragere partiala a trupelor.

Avionul de tip Antonov 26 (An-26) s-a prabusit marti, catre ora locala 14:00 (si a Romaniei), la aproximativ 500 de metri de pista de aterizare, a anuntat Ministerul rus al Apararii intr-un comunicat, citat de agentiile ruse.

Dupa ce a evocat 32 de persoane la bord, ministerul a anuntat ca aeronava transporta de fapt 39 de persoane - 33 de pasageri si sase membri ai echipajului.

"Ei erau toti militari", a precizat ministerul.

Aceasta prabusire creste la 84 numarul militarilor rusi ucisi in Siria de la inceputul interventiei ruse, potrivit unor bilanturi oficiale.

Pierderea avionului a fost "cauzata aparent de o problema tehnica", a precizat ministerul in comunicat, subliniind ca aeronava s-a prabusit si ca nu a fost vizata de tiruri de racheta.

O comisie de la Ministerul Apararii a fost insarcinata sa studieze "toate versiunile posibile cu privire la ceea ce s-a intamplat", a anuntat institutia, fara sa ofere detalii despre persoanele de la bordul avionului sau circumstantele accidentului.

Un purtator de cuvant al Parchetului Militar rus, citat de agentia Tass, a anuntat ca o ancheta cu privire la posibile incalcari ale regulilor de securitate a fost deschisa.

Comitetul de ancheta rus a anuntat intr-un comunicat ca deschide si el o ancheta, precizand ca An-26 efectua un zbor regulat.

Avioanele de tip An-26 sunt folosite de armata rusa in transportul trupelor si materialului catre Siria, potrivit ziarului Kommersant, iar acest avion apartine unui regiment din Levasevo, in apropiere de Sankt Petersburg (nord-vest).

Mai multe publicatii dau asigurari ca avionul a decolat de la baza militara siriana Kweires catre Hmeimim.

Vladimir Putin a prezentat condoleante rudelor victimelor, a anuntat un purtator de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agentiile ruse de presa.

Atacuri in serie

In decembrie 2016, un avion de tip Tupolev 154 (Tu-154) care transporta peste 60 de membri ai Corului Armatei Rosii catre Hmeimim s-a prabusit in Marea Neagra dupa ce a decolat de la Adler, in sudul Rusiei, iar 92 de persoane au murit.

In octombrie 2017, un bombardier de tip Suhoi (Su-24) s-a prabusit la decolare, la Hmeimim, iar doi piloti au murit.

Baza aeriana de la Hmeimim, situata in fieful alawit al presedintelui sirian, in apropiere de Latakia, a fost pusa la dispozitia Rusiei de regim la inceputul interventiei militare ruse in tara, in septembrie 2015.

Ea a devenit apoi o baza permanenta a armatei ruse, care a desfasurat zeci de avioane de atac si bombardiere.

In ultimele luni, baza Hmeimim a fost vizata de atacuri in mai multe randuri, iar pe 31 decembrie de tiruri de mortier ale unor combatanti a caror afiliere nu a fost facuta publica si care au ucis doi militari si avariat grav sapte aeronave ruse.

Apoi, in noaptea de 5 spre 6 ianuarie, "drone incarcate cu explozivi" au atacat baza Hmeimim si baza navala rusa Tartus, mai la sud, fara sa provoace victime sau pagube.

Numerosi mercenari rusi sunt prezenti in Siria.

Moscova a recunoscut ca cinci dintre ei au fost ucisi in atacuri aeriene ale coalitiei conduse de Statele Unite in apropiere de Deir Ezzor (est) pe 7 februarie. Presa rusa si internationala estimeaza insa ca numarul victimelor ruse ar putea sa fie de cateva zeci.

Un An-26, bimotor cu elice si de mediu curier, poate sa transporte pana la 40 de persoane si a fost lansat in 1969. Ultimele modele au fost construite in 1986.

Foto: Marko Stojkovic - flickr, CC BY-SA 3.0, Link

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#avion accident Siria, #avion Siria prabusit morti , #Siria
Comentarii