Acord de incetare a focului in Siria: Prima miscare a lui Assad si ce spune Opozitia

Marti, 23 Februarie 2016, ora 07:20
3005 citiri
Acord de incetare a focului in Siria: Prima miscare a lui Assad si ce spune Opozitia
Foto: Arhiva Hepta.ro

Inaltul Comitet de Negocieri (HNC), format din grupuri cheie ale opozitiei siriene, va accepta "sub conditii" incetarea focului in Siria anuntata de Moscova si Washington pentru sambata. Pe de alta parte, presedintele Bashar al-Assad (foto) a convocat alegeri parlamentare pentru 13 aprilie.

HNC "accepta sa raspunda pozitiv la eforturile internationale vizand instaurarea unei incetari a focului" in Siria, dar precizeaza ca "angajamentul sau este conditionat de ridicarea asediilor oraselor siriene, eliberarea prizonierilor, oprirea bombardarii civililor si livrarea de ajutoare umanitare", informeaza AFP si Reuters, citand un comunicat al HNC.

Potrivit acestui document al HNC, reunit luni la Riad, incetarea focului "trebuie anuntata simultan de toate partile".

Riad Hijab, seful HNC citat in acest comunicat, isi exprima indoiala ca regimul si aliatii sai "se angajeaza sa opreasca actele lor ostile".

Potrivit unui comunicat comun al Statelor Unite si Rusiei, care coprezideaza Grupul International de Sprijin pentru Siria (ISSG), acordul de incetare a focului va intra in vigoare in Siria (sambata) pe 27 februarie la 0.00 ora Damascului (22.00 GMT), aminteste France Presse.

Armistitiu in Siria - cand va intra in vigoare acordul de incetare a focului

Printre altele, un oficial al opozitiei siriene a declarat luni ca armistitiul coordonat de Statele Unite si Rusia ar fi pentru o perioada initiala de doua

saptamani si ar putea fi extins.

Dar Khaled Khoja a declarat de asemenea ca excluderea Frontului Al Nusra legat de Al Qaida din acest acord este problematica, deoarece ar putea fi folosita ca un pretext pentru atacuri asupra grupurilor rebelilor si civililor in zonele detinute de opozitie, noteaza Reuters.

Acord de incetare a focului in Siria - Ce promite Putin

"Armistitiul propus este de doua saptamani, dar ar putea fi extins la infinit, daca partile se angajeaza sa-l respecte", a spus Khoja, care este presedinte al Coalitiei Nationale Siriene si membru al HNC, sustinut de Arabia Saudita. El s-a exprimat intr-un interviu la Al Arabiya Hadath TV.

Assad convoaca alegeri parlamentare

In acest timp, presedintele sirian Bashar al-Assad a convocat alegeri parlamentare pentru 13 aprilie, potrivit unui comunicat emis de presedintie luni si citat de agentia oficiala Sana, preluata de AFP si Reuters.

Ultimele alegeri parlamentare in Siria, aflata in razboi de aproape cinci ani, au fost in 2012 si ele au loc o data la patru ani.

Potrivit Sana, Bashar al-Assad a convocat alegerile printr-un decret stabilind numarul de locuri alocate fiecarei provincii a tarii.

La ultimele alegeri din 2012, in timp ce tara era deja in conflict, au candidat si reprezentanti ai altor partide si nu numai ai partidului Baas, la putere.

Dar cei mai multi dintre cei 250 de deputati care au fost alesi pentru un mandat de patru ani erau membri Baas.

In urma acestor alegeri, Bashar al-Assad l-a numit pe Riyad Farid Hijab, atunci ministru al Agriculturii, ca prim-ministru. Insa acesta apoi a dezertat si a trecut in randurile Opozitiei. El este acum seful Inaltului Comitet de Negocieri (HNC), format din grupuri cheie ale opozitiei siriene si avand sediul la Riad.

Din 2011, conflictul din Siria a facut peste 260.000 de morti, in timp ce mai mult de jumatate din populatie a fugit din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#acord incetare razboi Siria, #acord pace Siria Opozitie, #armistitiu Siria Assad , #Siria