Acord, la Geneva, privind tranzitia politica in Siria

Duminica, 01 Iulie 2012, ora 08:14
1661 citiri
Acord, la Geneva, privind tranzitia politica in Siria

Membrii comunitatii internationale, reuniti la Geneva, au ajuns la un acord privind tranzitia politica in Siria, insa din guvernul de tranzitie vor putea face parte si membri ai actualului regim, anunta emisarul international Kofi Annan, citat de CNN.

Prima masura va fi un nou angajament al regimului sirian si al opozitiei in sensul incetarii ostilitatilor si implementarii planului in sase puncte elaborat de Kofi Annan.

Ulterior, va fi format un guvern de tranzitie, din care vor putea face parte si membri ai actualului regim. "Componenta guvernului va fi decisa de sirieni", a precizat Kofi Annan.

"Suntem hotarati sa lucram impreuna, urgent si intens, pentru incetarea violentelor si a abuzurilor si pentru lansarea unui proces politic decis de sirieni care sa conduca la o tranzitie care sa respecte aspiratiile legitime ale poporului sirian", a subliniat Annan la Geneva, unde s-a desfasurat reuniunea Grupului de actiune pentru Siria.

Regimul Bashar Al-Assad este indemnat sa elibereze detinutii politici si sa permita accesul jurnalistilor in Siria.

In deschiderea reuniunii, Annan avertiza ca membrii comunitatii internationale vor purta o parte din responsabilitate pentru victimele din Siria daca vor ramane divizati in privinta solutionarii crizei.

Reuniunea Grupului de actiune privind Siria a inceput sambata, la Geneva, cu o intarziere de doua ore din cauza consultarilor prealabile. La reuniune participa reprezentantii SUA, Chinei, Rusiei, Frantei si Marii Britanii, cei al Irakului, Kuwaitului, Qatarului si Turciei, secretarii generali ai Ligii Arabe si ONU si Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Kofi Annan avertiza ca un esec al reuniunii de la Geneva ar face "ireversibila" spirala violentelor, in timp ce Marea Britanie acuzase Rusia si China ca blocheaza un acord in sensul initierii tranzitiei democratice la Damasc.

In cele peste 15 luni de revolte, actiuni de reprimare si conflicte armate, bilantul victimelor a ajuns la cel putin 15.800 de morti, majoritatea civili, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#acord Geneva tranzitie politica Siria, #razboi Siria acord Geneva, #Kofi Annan conflict Siria , #Siria