Acord SUA-Rusia privind ancheta asupra armelor chimice din Siria

Joi, 06 August 2015, ora 19:43
1979 citiri
Acord SUA-Rusia privind ancheta asupra armelor chimice din Siria
Foto: Twitter/ @JohnKerry

Secretarul de stat american, John Kerry, a estimat joi ca a ajuns la un acord cu omologul sau rus Serghei Lavrov, care s-ar putea solda la Organizatia Natiunilor Unite cu constituirea unui grup de experti in vederea identificarii celor care se afla la originea atacurilor cu clor in Siria.

"Am discutat, de asemenea, pe marginea unei rezolutii a ONU si cred ca am ajuns de fapt la un acord care ar putea face ca aceasta rezolutie sa fie votata in scurta vreme si sa fie demarat un proces care ar permite tragerea la raspundere", a declarat Kerry, a doua zi dupa o intrevedere cu Lavrov in Malaezia, informeaza AFP.

Siria recunoaste ca mai are patru unitati de producere a armelor chimice

In iulie, SUA au propus Consiliului de Securitate al ONU sa insarcineze o echipa de experti cu identificarea celor responsabili de atacurile cu gaz de clor in Siria, atacuri atribuite de occidentali fortelor presedintelui Bashar al-Assad.

Potrivit proiectului de rezolutie propus de Washington, aceasta misiune, numita "mecanism comun de ancheta", ar fi compusa din experti ai ONU si ai Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice.

Ea va fi insarcinata cu "identificarea, pe cat posibil, a indivizilor, entitatilor, grupurilor si guvernelor care au organizat, sustinut sau comis aceste atacuri".

Jihadistii din Siria sunt banuiti ca au folosit arme chimice

Misiunea va fi pusa in functiune pentru un an, cu posibilitatea extinderii duratei, si ar urma sa elaboreze un prim raport in maxim 90 zile de la inceputul anchetei sale.

Guvernul sirian, la fel ca alte state membre ale ONU, va trebui sa "coopereze plenar" cu expertii, furnizandu-i "orice informatie pertinenta" si oferindu-le acces la fata locului in zonele unde au fost comise aceste atacuri chimice.

Parisul, Londra si Washington au acuzat regimul sirian ca desfasoara atacuri cu clor. Moscova afirma, la randul sau, ca nu exista nicio dovada tangibila a vinovatiei aliatului sau sirian.

Siria ar fi trebuit sa-si distruga arsenalul chimic in termenii unui acord ruso-american, incheiat in septembrie 2013. Insa OIAC a conchis ca gazul de clor a fost utilizat in mod repetat si sistematic ca arma chimica in Siria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#SUA Rusia arme chimice Siria, #ancheta arme chimice Siria, #acord SUA Rusia Siria , #Siria