Afacerile cu petrol ale Turciei cu Statul Islamic - acuzatiile lui Putin, confirmate din Siria

Autor: Ana Ilie
Marti, 29 Decembrie 2015, ora 15:51
8260 citiri
Afacerile cu petrol ale Turciei cu Statul Islamic - acuzatiile lui Putin, confirmate din Siria
Foto: Arhiva Ziare.com

Loviturile aeriene ale Rusiei impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic au dezvaluit adevarata dimensiune a comertului clandestin cu petrol, a afirmat ministrul sirian al Energiei Electrice, Imad Hamis.

Avioanele Rusiei au vizat camioanele care transporta petrol din Siria in Turcia. Aceste livrari sunt ilegale in multe tari, inclusiv Rusia si SUA, scrie Sputnik.

"Guvernul turc si gruparile asociate cu acesta au jucat un rol important in furtul de petrol sirian. Acesta este unul dintre factorii care influenteaza sectoarele petrolier si energetic din Siria", a explicat Hamis.

Acesta a aratat ca "in ultima vreme multe cisterne cu petrol si camioane au fost observate transportand petrol sirian furat in Turcia si au fost lovite de fortele aeriene ruse. Asa s-a dezvaluit volumul de petrol pe care Guvernul sirian il pierde si care este necesar pentru producerea de energie".

Rusia a acuzat in repetate randuri ca Turcia este principalul cumparator al petrolului ilegal din Siria si Irak. Familia presedintelui Erdogan si seful statului turc au fost direct acuzati de implicare in comertul ilegal cu petrol furat de Statul Islamic.

Ministerul rus al Apararii a dezvaluit imagini din satelit care releva ca Statul Islamic transporta pana la 200.000 de barili de petrol in cel putin 1.722 de camioane in tari invecinate, in special in Turcia.

Ofensiva Rusiei impotriva Turciei, faza pe mass-media: Noi acuzatii privind comertul ilegal cu petrol al jihadistilor

Presa rusa a publicat si informatii dintr-un raport al unei institutii norvegiene, realizat in iulie 2015, in care se arata ca cea mai mare parte a petrolului Statului Islamic ajunge ilegal in Turcia.

La inceputul lunii decembrie, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a transmis ca e pregatit sa-si dea demisia, in cazul in care omologul sau rus, Vladimir Putin, va aduce dovezi care sa sustina acuzatiile potrivit carora Ankara ar fi implicata in activitatile ilegale ale Statului Islamic de comert cu petrol.

Putin acuza Turcia ca face trafic de petrol cu Statul Islamic. Erdogan: Dovedeste si imi dau demisia!

Ulterior, adjunctul ministrului rus al Apararii, Anatoli Antonov, a spus ca presedintele turc si familia sa beneficiaza de pe urma traficului ilegal de petrol cu militantii islamisti.

Moscova continua razboiul acuzatiilor: Erdogan si familia fac trafic de petrol cu Statul Islamic, avem dovezi! (Video)

Presedintele rus Vladimir Putin a acuzat Ankara ca a doborat un bombardier rusesc aproape de frontiera siriana pentru a proteja traficul de petrol al organizatiei Statul Islamic.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Turcia comert petrol Stat Islamic, #Siria petrol ilegal Turcia , #Siria