Al Qaida a rapit doi jurnalisti cunoscuti din Siria

Luni, 11 Ianuarie 2016, ora 13:47
1646 citiri
Al Qaida a rapit doi jurnalisti cunoscuti din Siria
Foto: Twitter/Raed Fares

Doi dintre cei mai cunoscuti jurnalisti amatori din Siria au fost arestati de militantii Jabhat al-Nusra, ramura al Qaida care joaca un rol din ce in ce mai important in lupta impotriva regimului presedintelui Bashar al Assad.

Raed Fares si Hadi Abdallah aveau un post de radio, cunoscut sub numele de "Radio Fresh", pe care il conduceau din orasul Kafranabel, aflat intr-o regiune din nord-vestul Siriei controlata de rebeli, scrie The Telegraph.

Cei doi erau cunoscuti pentru aparitiile in presa regionala si occidentala, dar si pentru postarile saptamanale, scrise in limba engleza, care contineau comentarii satirice si cereau eliberarea de sub regimul lui Assad.

Reporteri fara Frontiere: Numar alarmant de jurnalisti tinuti ostatici in intreaga lume

Un comunicat al Radio Fresh a anuntat ca luptatorii Jabhat al-Nusra au intrat duminica dimineata in birourile activistilor din orasul Kafranabel si i-au luat pe Fares si Abdallah.

"Jabhat al-Nusra a ocupat birourile si a ars steagurile revolutionare. Au confiscat absolut tot, inclusiv echipamentele radio si generatoarele de electricitate. Intrebati de ce fac asta, au tot repetat ca nu mai vor presa", se arata in mesajul Radio Fresh.

Este de mentionat faptul ca Jabhat al-Nusra respinge steagurile revolutionare, pe care le considera nationaliste, si foloseste propriile drapele jihadiste in alb si negru.

Jabhat al-Nusra are o relatie neclara cu grupurile din Opozitia impotriva lui Assad. De exemplu, colaboreaza pe campul de lupta cu fortele rebele si a format o alianta cu una dintre cele mai puternice grupari islamiste Ahrar al-Sham, sustinuta de Qatar si Turcia.

Pe de alta parte, Jabhat al-Nusra a luptat ocazional cu militiile pro-democratie care activeaza sub steagul Armatei Libere Siriene (ALS), insa in alte dati a colaborat cu ei si le-a permis sustinatorilor ALS, activistilor si jurnalistilor sa isi desfaoare activitatea.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#jurnalisti rapiti al Qaida, #jurnalisti arestati al Qaida, #jurnalisti al Qaida Siria , #Siria