Ambasadorul Siriei: Lovirea Siriei va antrena aprinderea unui razboi total in regiune - Interviu

Autor: Ana Ilie
Luni, 12 Martie 2012, ora 18:35
7721 citiri
Ambasadorul Siriei: Lovirea Siriei va antrena aprinderea unui razboi total in regiune - Interviu

Lovirea Siriei va antrena aprinderea unui razboi total in regiunea Orientului Mijlociu, avertizeaza Walid Othman, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Siriei la Bucuresti.

Siria, o tara confruntata de la jumatatea lunii martie a anului trecut cu o criza profunda, considera in continuare ca singura cale de rezolvare a situatiei este a dialogului si a retinerii de la atacuri la adresa stabilitatii tarii.

Guvernul sirian a avertizat comunitatea internationala, inca de la inceputul crizei, de existenta unor "teroristi care vizeaza civilii si ataca manifestantii, care intentioneaza sa creeze haos si instabilitate in Siria", explica ambasadorul Walid Othman. Acesta mai subliniaza ca aceste persoane sunt sustinute si inarmate de tari occidentale si arabe.

Cu toate acestea, a spus ambasadorul sirian pentru "Ziare.com", "Siria este o tara puternica, militar si din punct de vedere al poporului", asa ca nu exista disponibilitate din partea Occidentului de a declansa aici un conflict, care ar antrena intreaga regiune.

Domnule Ambasador, in ultima perioada s-a auzit cu precadere varianta occidentala si a activistilor sirieni cu privire la situatia din Siria. Care este pozitia oficiala a Guvernului fata de evenimentele din ultimul an?

Guvernul sirian si-a exprimat in ultimul timp viziunea si pozitia sa fata de evenimente prin atitudinile si actiunile sale, prin legile, decretele si ordonantele care au fost emise in aceasta perioada si am putea rezuma toate acestea dupa cum urmeaza:

Inca de la inceputul crizei, Siria a considerat cerintele cetatenilor ca fiind indreptatite, Guvernul raspunzand acestor solicitari prin emiterea mai multor legi, ordonante si decrete cu scopul intaririi procesului de reforma si indeplinirii justelor aspiratii ale cetatenilor prin participare politica.

Am putea mentiona aici anularea legii de urgenta si au fost emise legea mass-media, legea alegerilor locale si legislative, legea partidelor si de asemenea referendumul privind noua constitutie care include principiile pluralismului politic, democratiei si participarii politice in viata publica. Aceasta constitutie a fost acceptata de un numar mare de cetateni, procentul celor care au fost de acord depasind 89%, iar cei care s-au prezentat la referendum au fost peste 8 milioane.

De asemenea, autoritatile siriene au lansat chemarea pentru crearea unui mediu de consens printr-un dialog cuprinzator si au lansat mai multe sesiuni de dialog pe intregul teritoriu sirian, iar in luna iulie a anului trecut a avut loc reuniunea consultativa sub presedintia vice-presedintelui republicii. Pe langa aceasta, Siria a facilitat eforturile pe care tarile prietene, inclusiv Rusia, si le-au exprimat pentru gazduirea conferintei pentru dialog.

Cu toate acestea, un numar de tari occidentale si arabe cu ajutorul opozitiei siriene au ignorat aceste invitatii si actiuni la dialog, exprimandu-si pozitiile lor de agresiune fata de Siria: reprezentate prin subminarea stabilitatii in scopul de a influenta suveranitatea si dreptul sau de a decide independent.

Guvernul sirian a avertizat comunitatea internationala, inca de la inceputul crizei, de existenta unor persoane inarmate, teroristi si a unor grupari salafite care vizeaza civilii si ataca manifestantii.

Aceste grupari teroriste pline de ura intentioneaza sa creeze haos si instabilitate in Siria, asa ca au intreprins multe actiuni criminale in unele zone ale tarii, avand in vizor viata cetatenilor, atat civili, cat si militari. De asemenea, au fost atacate proprietati publice si private, iar cetatenii au fost amenintati neputandu-si desfasura activitatile cotidiene. Tot aceste grupari au comis crime odioase prin exploziile care au avut loc in mai multe locatii din orasele Damasc si Alep.

Din acest motiv, autoritatile siriene trebuie sa iti exercite cu hotarare atributiile pe care le au in vederea protejarii integritatii si securitatii cetatenilor si a proprietatilor. Este dreptul acestor autoritati de a impiedica actele criminale care vizeaza statul si stabilitatea sa. Mai ales ca aceste acte sunt sprijinite de tari occidentale si arabe inclusiv prin aprovizionarea cu armament.

Ce se intampla la Homs? De ce sunt bombardate cartiere rezidentiale?

Ceea ce se petrece in orasul Homs este un exemplu a ceea ce am mentionat mai sus, adica existenta organizatiilor teroriste, intre ele aflandu-se organizatia al Qaida si salafitii, pe langa care se implica si unele tari arabe si straine. Totodata, gruparile teroriste inarmate au amenintat populatia, au agresat cetatenii si membrii fortelor de ordine. Aceste bande au reusit sa procure armament introdus fraudulos in tara prin granitele Siriei.

De asemenea, autoritatile oficiale siriene au gasit in orasul Homs locatii pe care teroristii le foloseau pentru fabricarea bombelor si explozibililor, aceste bande devenind in acest fel foarte periculoase. De aceea, autoritatile siriene au avut datoria sa reinstaureze securitatea in regiunile controlate de teroristi.

Observam in aceste zile ca localnicii au inceput sa se intoarca la casele lor, care fusesera ocupate de aceste bande inarmate, iar autoritatile de resort au inceput actiunile de reparare si curatare a strazilor si proprietatilor afectate de bandele respective.

De ce nu i se permite Crucii Rosii Internationale sa ajunga la ranitii si bolnavii din Homs?

Mentionam ca Siria este o tara suverana si responsabila pentru ocrotirea cetatenilor sai. De asemenea, afirmam ca Siria considera ca orice efort umanitar este binevenit, in cadrul respectarii acestor principii.

Autoritatile sanitare siriene lucreaza in toate judetele siriene cu scopul de a oferi asistenta sanitara adecvata cetatenilor tarii, iar Semiluna Rosie colaboreaza cu aceste autoritati.

Mai mult, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare, doamna Valerie Amos, va vizita Siria si va fi primita de autoritatile siriene de resort.

In ceea ce priveste zonele care au fost controlate de teroristi, acestea se mai considera in continuare zone periculoase, pentru ca s-a descoperit ca acesti teroristi au minat un numar de cladiri, fapt care reprezinta un real pericol asupra echipelor sanitare in ansamblu.

Dar daca va referiti aici la problema ranitilor straini, vreau sa mentionez ca teroristii au fost cei care nu au permis autoritatilor sanitare siriene si echipelor Semilunii Rosii sa le acorde primul ajutor strainilor in cauza.

Mai exista solutii pasnice de rezolvare a situatiei sau s-a ajuns intr-un punct in care nu mai poate exista dialog?

Modalitatile pe care le vede tara noastra in solutionarea crizei au fost intreprinse deplin si au ca scop realizarea reformei, stabilitatea si securitatea Siriei. Iar aici vreau sa mentionez ca statul a propus, inca de la inceputul crizei, problema dialogului, insa opozitia externa a refuzat acest dialog si insista sa parcurga planurile puse impotriva Siriei si a stabilitatii ei.

Tarile occidentale care comploteaza impotriva Siriei (complot la care participa si unele tari arabe prin exercitarea unor presiuni, dar si prin oferirea de bani si arme bandelor inarmate) au declarat in mod clar ca depun eforturi pentru a inarma opozitia si a-i permite pe teritoriile acestor tari sa planifice, sa pregateasca si sa actioneze in vederea comiterii de acte teroriste si criminale.

Toate aceste lucruri impiedica grupurile din opozitie sa raspunda apelurilor la dialog lansate de Siria in ultima perioada de timp. Daca aceste parti doresc binele tarii si vor intr-adevar sa participe la dialogul national si daca ar fi fost intr-adevar o opozitie nationala, ar trebui sa nu participe la niciun plan occidental-arab de a ataca stabilitatea Siriei si de a produce haos.

Romania are o comunitate importanta, de aproximativ 4.500 de cetateni, majoritatea femei, in Siria. Credeti ca acestea sunt in siguranta sau ar trebui sa se intoarca in tara, asa cum le-a cerut MAE roman?

Siria se mandreste ca fiind una dintre putinele tari din lume care ofera securitate maxima oricarei comunitati si oricarui cetatean strain care locuieste pe teritoriul sau, iar acest fapt este recunoscut de toata lumea.

Comunitatea romaneasca este una mare, este prezenta in Siria de multa vreme si aproximativ toti membrii acestei comunitati si-au intemeiat familii in Siria. Practic, traiesc printre rudele lor si nu intampina greutati sau dificultati, cu exceptia unor zone care au fost controlate de bande inarmate pentru o perioada scurta de timp. Dar aceste zone au revenit sub controlul statului, aceste bande au fost urmarite si nu le-a mai fost permis sa tulbure viata de zi cu zi a oamenilor.

Cum privesc autoritatile din Siria izolarea tot mai mare a tarii pe plan international? Ce prieteni i-au mai ramas Siriei?

Dincolo de notiunea de "izolare" a Siriei, remarcam gradul de influenta a tarilor coloniale occidentale pe scena internationala. De asemenea, se observa efectul de incitare prin intermediul razboiului mediatic, diplomatic si economic care s-a declansat asupra Siriei.

Scopurile acestui razboi mediatic sunt in primul rand eliminarea rolului sau central in regiune, apoi indeplinirea planurilor israeliene de a diviza zona araba si de a o slabi, pentru a nu realiza interesele legitime ale poporului palestinian si, in al treilea rand, acela de a impiedica implementarea solicitarilor de pace si de a restitui teritoriile adevaratilor proprietari.

Multe popoare si tari prietene cunosc aceste realitati si se afla alaturi de Siria in aceasta criza, printre care Rusia, China si tarile BRIC, prin urmare Siria nu simte ca se afla intr-o stare de izolare, dar simte ca puterea de propaganda, incitare mediatica si interesele coloniale sunt predominante si de aceea nu se doreste observarea actelor comise de grupari inarmate care ucid, bombardeaza si saboteaza, asa cum nu vor sa se observe nici ceea ce trebuie sa intreprinda statul pentru a impiedica aceste bande si a le starpi.

Va temeti de o eventuala rezolutie ONU pe tema Siriei? Credeti ca Rusia si China ar putea fi convinse de evolutiile de ultima ora din Siria sa sprijine un astfel de document?

Siria regreta ca Natiunile Unite sa fie folosite ca mijloc de catre anumite parti internationale de a realiza unele scopuri care nu mai necesita nicio descriere in interesul unor tari occidentale. Tara mea considera ca pozitiile prietenilor ei din Rusia si China, dupa ce au descoperit adevarul despre evenimentele din Siria (in urma vizitelor intreprinse de oficiali ai celor doua state in Siria), vor fi mai clare in ceea ce priveste aceste evenimente.

Noi urmarim declaratiile prin care cele doua parti continua sa exprime importanta opririi gruparilor teroriste inarmate din a-si continua actiunile de violenta si teroare pe care le practica si de asemenea importanta incetarii sustinerii pe care tarile occidentale si unele tari arabe o ofera acestor grupari. Este la fel de important sa fie solicitat opozitiei sa se indeparteze de gruparile inarmate si sa se indrepte catre dialogul initiat de autoritatile siriene inca de la inceputul crizei.

Este cu adevarat uimitor faptul ca exista o rezolutie a ONU in combaterea terorismului. Organizatia al Qaida este o componenta a terorismului care a si revendicat deja multe dintre crime. De exemplu, a recunoscut ca este in spatele exploziilor de la Damasc si Alep.

Recent, seful organizatiei al Qaida si-a declarat sustinerea pentru organizatiile teroriste care participa in teren la operatiunile din Siria. De mentionat si ca unele tari europene au avut de-a face cu astfel de atacuri teroriste.

Care credeti ca sunt sansele repetarii in Siria a unui scenariu de "tip Libia"? Care ar fi rezultatul unei interventii internationale?

Conducerea siriana s-a referit recent la faptul ca nu crede ca tarile occidentale isi vor asuma acest risc, avand in vedere absenta in Siria a genului de revolutie care a determinat bombardarea Libiei si indepartarea fostului regim, in ciuda numarului mare de victime care a ajuns la 50.000. Apoi, noi nu credem ca prietenii Siriei din Rusia si China isi vor da acordul pentru asemenea masuri.

Adaug la toate acestea pozitia geografica a Siriei, rolul politic si forta statului sirian care vor impiedica atat Occidentul, cat si tarile arabe si pe cele vecine Siriei sa intreprinda un asemenea pas.

In Siria, cetatenii cred in statul si institutiile lor si sunt perfect constienti de complotul impotriva tarii care vizeaza subminarea autoritatilor sale puternice si importantul rol pe care il joaca in regiune si in lume.

Siria este o tara puternica din punct de vedere militar si al poporului si are capacitatea de a se apara. Nu cred ca comunitatea internationala are disponibilitatea de a declansa un razboi in zona Orientului Mijlociu pentru ca lovirea Siriei va antrena aprinderea unui razboi total in regiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#violente Siria, #ambasador Siria interviu, #proteste morti Siria, #romani siria , #Siria