Arme romanesti in mainile rebelilor sirieni - presa suedeza (Video)

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 14:15
4980 citiri
Arme romanesti in mainile rebelilor sirieni - presa suedeza (Video)
Foto: Expressen

Fostul imam suedez Haytham Rahmeh (foto) a trimis ilegal in Siria, in ultimele 18 luni, o importanta cantitate de armament, cumparata din Libia dar si din state est-europene cum ar fi Bosnia sau Romania, au dezvaluit surse apropiate postului suedez de radio Sveriges.

Armele cumparate de fostul imam au ajuns in Siria trecand prin Turcia, scrie Expressen, care citeaza sursa initiala.

"Nu este niciun secret ca Rahmeh, fost imam al unei moschei din Stockholm, a trimis arme in Siria, in ultimul timp", a declarat pentru postul suedez de radio, Raphael Lefevre, cercetator la Universitatea din Cambridge, care l-a intervievat pe fostul imam.

"A fost foarte deschis atunci cand a vorbit despre afacerile cu arme. Haytham Rahmeh s-a nascut in Siria, a locuit in Suedia si a incercat sa-si ajute poporul", a declara Lefevre.

"Mi-a povestit cum a contactat mai multi imami care aveau contacte in Arabia Saudita si Qatar, pentru ca voia bani sa cumpere arme", a mai spus profesorul Lefevre.

In plus, Kamal al-Labwani, membru al opozitiei siriene, a confirmat, pentru postul suedez, ca organizatia numita "Comisia pentru protectia civililor", a furnizat rebelilor sirieni arme din Libia, inclusiv din cele ale fostului dictator Muammar Ghaddafi.

Sirianul a recunoscut ca principala sarcina a lui Rahmeh era sa organizeze reteaua de traficanti de arme, astfel incat armele sa fie transportate in siguranta din Libia, Bosnia si Romania in Siria, via Turcia.

Thomas Capercaillie, expert de securitate, a precizat ca orice activitate de trafic de arme este interzisa pe teritoriul suedez. "Medierea contractelor de cumparare de armament este permisa numai sub supravegherea statului, legislatia este foarte clara", a precizat suedezul.

Oficialii suedezi au refuzat sa comenteze cazul si nici macar nu le-au spus jurnalistilor de la postul de radio Sveriges daca au lansat o ancheta.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#arme Romania Siria Suedia, #imam suedez arme Romania Siria , #Siria