Asma al-Assad - de la "trandafirul desertului" la "prima doamna a Infernului"

Sambata, 22 Octombrie 2016, ora 17:49
7986 citiri
Asma al-Assad - de la "trandafirul desertului" la "prima doamna a Infernului"
Foto: captura Guardian

Asma al-Assad, sotia presedintelui sirian Bashar al-Assad, a acordat recent primul sau interviu televizat din ultimii opt ani. Sotia lui Assad a spus cu aceasta ocazie ca a simtit "durere si tristete" atunci cand a intalnit oameni raniti sau vaduviti de conflictul din tara sa, carora le-a oferit ajutorul sau.

Insa Guardian remarca faptul ca jurnalistul de la postul rus Channel 24 care a intervievat-o pe Asma al-Assad nu a adus in discutie faptul ca sotul acesteia continua sa isi bombardeze cetatenii si nici acuzatiile de crime de razboi aduse Rusiei pentru sprijinul acordat regimului presedintelui sirian.

Desi interviul a fost lipsit de dezvaluiri spectaculoase, decizia de a vorbi dupa atatia ani a reinsufletit fascinatia pentru o femeie care e numita atat "trandafirul desertului", cat si "prima doamna a Infernului".

Cum se impaca aceasta londoneza inteligenta, eleganta, care vorbeste limba compasiunii, cu brutalitatea regimului condus de sotul sau si de ce a decis sa rupa tacerea acum? - se intreaba jurnalistii britanici.

Potrivit lui David Lesch, profesor de istorie la Universitatea Trinity din San Antonio, Texas, este "un semn de incredere".

"Cred ca este parte a unei strategii de PR prin care se incearca portretizarea stabilitatii, a fatalitatii, a ideii ca ei detin controlul tarii. Cred ca au sentimentul ca sunt in siguranta in viitorul apropiat datorita sprijinului primit din partea Rusiei si Iranului", a spus Lesch.

Asma al-Assad s-a nascut si a crescut in Londra, fiind fiica unui cardiolog siriano-britanic. A studiat la King's College si a lucrat pentru o scurta vreme ca bancher de investitii in New York. S-a casatorit cu Bashar in 2000, pe cand avea 25 de ani, la cateva luni dupa ce acesta a devenit presedintele Siriei, in urma decesului tatalui sau.

Sperantele legate de noua prima doamna a Siriei au fost repede spulberate

Au existat sperante, cel putin in primii ani, ca dupa ani de dictatura crunta, sosirea acestei tinere atractive, educate in Occident, va insemna pentru Siria o perioada de deschidere si libertate. Oamenii vorbeau de primavara din Damasc cand Bashar i-a urmat tatalului sau la conducerea tarii.

Dar in 2010, cand un profil dedicat sotiei lui Assad in editia americana a revistei Vogue o descria pe aceasta ca "cea mai proaspata si mai magnetica dintre primele doamne", erau deja evidente mai multe inconsistente cu imaginea de basm.

La scurt timp de la publicarea acestui material, situatia a inceput sa se deterioreze in Siria. Dupa ce mai multi scolari au fost arestati si torturati pentru ca au scris pe zidurile scolii ca "oamenii vor sa rastoarne regimul", localnicii au inceput sa protesteze, iar rezistenta s-a raspandit cu repreziciune. Articolul a fost sters de pe site-ul revistei.

Dupa atatia ani de conflict brutal, este putin probabil ca Asma al-Assad nu cunoasca activitatile sotului sau, pe care le trece insa cu vederea, considera multi observatori.

"Au inceput sa se simta foarte confortabil la putere, iar puterea corupe", spune Doyle Chris Doyle, directorul Consiliului pentru Intelegere Arabo-Britanica.

In urma cu cativa ani, conturile de email personale ale sotilor Assad au fost sparte. S-a aflat astfel ca Asma al-Assad chetuia sume mari pentru bijuterii, decoratiuni interioare si haine, chiar si atunci cand sirienii impovarati de saracie se aflau sub asediul bombelor. Aceste emailuri au circulat intens in Siria.

Se crede ca sotii Assad si cei trei copii ai lor locuiesc in prezent intr-un cartier foarte bine pazit din Damasc, Malki. "Pentru multi sirieni, si-au pierdut legitimitatea pentru a guverna. Marea intrebare este: realizeaza regimul cat de mult s-a indepartat poporul de el?", se intreaba retoric Lesch.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Asma al Assad Siria, #sotie Assad, #conflict Siria , #Siria