August, cea mai sangeroasa luna de la inceputul revoltei din Siria - 5.000 de morti

Autor: Ana Ilie
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 10:29
1917 citiri
August, cea mai sangeroasa luna de la inceputul revoltei din Siria - 5.000 de morti

Grupurile de activisti sirieni au anuntat, duminica, bilantul lunii august, cea mai sangeroasa din cele 17 luni de la inceputul revoltelor impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad: 5.000 de persoane au fost ucise.

In august, regimul a dezlantuit impotriva rebelilor fortelor aeriene, intr-o incercare de a zdrobi rezistenta protestatarilor, scrie AP.

UNICEF a anuntat ca doar saptamana trecuta au fost ucise 1.600 de persoane, cea mai mare cifra saptamanala de la inceputul crizei.

"In ultima saptamana au fost masacre mari si regimul a efectuat operatiuni ample in incercarea de a zdrobi revolta", a explicat Omar Idilbi, activist al grupului Comitetele de ordonare Locala, cu sediul la Cairo. "Actele de violenta de luna trecuta au fost fara precedent", a precizat acesta, subliniind ca numarul mare de morti este cauzat de utilizarea crescanda a fortei aeriene si bombardamentelor de artilerie.

Razboiul civil din Siria a luat o turnura importanta in august, cand fortele lui Assad au inceput sa foloseasca aparatele de zbor pentru prima data pentru a inabusi revolta. Luptele au ajuns in cel mai mare oras sirian, Alep, care fusese relativ linistit.

Cifrele activistilor sirieni difera usor in ceea ce priveste numarul mortilor, insa sunt la fel de alarmante: Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului spune ca 5.440 de persoane, din care 4.114 civili au fost ucisi in august, in vreme ce Comitetele de Coordonare Locala au numarat 4.933 de civili.

Duminica, Observatorul si CCL au anuntat ca peste 100 de persoane au fost ucise in intreaga Sirie si grupurile au raportat si cate 100-250 de morti zilnic in cursul ultimei saptamani.

Revolta din Siria este cea mai sangeroasa din intreaga Primavara Araba, ce a determinat deja schimbari de regim in Egipt, Tunisia, Yemen si Libia. Cele doua grupuri de activisti au facut si bilantul intregii revolte, inceputa la jumatatea lunii martie 2011: Observatorul sustine ca peste 26.000 de persoane au murit, inclusiv peste 18.500 de civili, iar CCL are un bilant de peste 23.000 de civili.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Siria civili morti, #Siria bilant morti , #Siria